Akıllı yazılımlar trafikteki ''yeşil ve kırmızı'' kaosunu çözdü.
ODTÜ Teknokent'te genç yazılım mühendisleri, kavşaklardaki dört yönden gelen araç sayısına göre, kavşaktaki hangi trafik lambasının yeşil, hangisinin kırmızı yanacağına en verimli çözümü sunan Akıllı Trafik Sistemi'ni geliştirdi.
Sistem, trafiğin yoğun saatlerinde sürücülerin sıklıkla şikayet ettiği kırmızı ışıkta bekleme süresini, en iyi senaryoları sunarak büyük oranda azaltıyor.
Türkiye'de ilk olarak Antalya'da uygulamaya konulan sisteme eklenen yeni teknolojiler sayesinde trafik ışıkları ambulans ve itfaiye araçlarının siren sesine de duyarlı hale geldi; bu araçlar geçtiğinde ışıklar otomatik olarak yeşili gösteriyor.
ODTÜ Teknokent'te faaliyet gösteren ISSD'de sistem mühendisi Çağrı Yüzbaşıoğlu, uzun süren ARGE çalışmaları sonucunda trafik ışıklarının bulunduğu ve kavşaklardaki trafik yükünü rahatlatma amacıyla ''Akıllı Trafik Sistemi''ni geliştirdiklerini bildirdi.
Yüzbaşıoğlu, projeleri kapsamında ilk sistemin Antalya'daki Mevlana Kavşağı'na kurulduğunu söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından halen 5 kavşakta uygulanan Akıllı Trafik Sistemi (ATS) ile bu kavşaklarda ortalama araç bekleme süresinin yüzde 40 oranında azaltıldığını, ambulans ve itfaiye araçlarının öncelikli geçişinin mümkün hale getirildiğini belirten Yüzbaşıoğlu, ilk sistemin kavşağa yerleştirilmesinden bu yana geçen 6 aylık sürede, daha önceki 6 aylık periyoda göre kavşakta meydana gelen hasarlı kaza sayısında üçte bir oranında azalma görüldüğüne dikkati çekti. Zamanla ülke geneline yayılması planlanan sistem özellikle şehrimiz Kahramanmaraş’ta trafiği rahatlatacak. Özellikle trafiğin akışını hızlandırmak için tasarlanan sistem ile şehrimiz Kahramanmaraş gibi araç sayısının fazla ve trafik akışının bazı zamanlar ağırlaştığı şehirlerin bu sorunu büyük ölçüde azalacak.
Gökhan Dökücü