Organizasyona sayılı günler kala çalışmalarını yoğunlaştıran Intersteno-Türk Milli Takımı, "Dünyanın En Büyük Klavye ve Bilgi İşlem Yarışları"na 11 kişilik ekibiyle katılıyor. "30 Dakikalık Sürat Yarışı"nda Türk Milli Takımımız, kendilerine verilecek olan Türkçe metinleri 30 dakika boyunca "10 Parmakla Klavye Kullanımı" metoduyla yazarak en iyi derecelerini almak için çalışacak.
SANİYEDE 12 VURUŞLA DÜNYA İKİNCİSİ
Yarışmacılar arasında bulunan İstanbul Üniversitesi öğrencisi ve geçen yılın dünya ikincisi Emrah Kuyumcu, Dünya Şampiyonası ve F klavye hakkında bilgi verdi. Saniyede 12-13 vuruş yapabilen ve Pekin'deki yarışta şampiyonluğu hedefleyen Emrah Kuyumcu, Dünya Şampiyonaları ve kendi çalışmaları hakkında şunları söyledi:
"Şampiyonaya çok az bir vakit kaldı ve şu an en yoğun şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaklaşık bir aydır haftada 2 gün, günde 10-12 saat çalışıyoruz ve tam gün boyunca özel metotlarla Dünya Şampiyonaları'na hazırlanıyoruz. İlk defa 1957 yılında katıldığımız bu şampiyonalarda, şimdiye kadar Türkiye olarak 25'i rekor olmak üzere, toplam 55 kez Dünya Şampiyonluğu kazandık.
Ben de ilk defa katıldığım 2003 yılından bu yana, birçok kez dünya ikinciliği, üçüncülük ve dördüncülükleri alarak ülkemizin bu alanda en iyi başarıları sağlamasına katkıda bulunmaya çalıştım. Bu yıl sponsorlarımızın da desteğiyle 11 kişilik bir ekip olarak Çin'in başkenti Pekin'e gideceğiz ve Türkiye'nin başarılarına yenilerini eklemek için, rekorlu dünya şampiyonlukları peşinde koşacağız" dedi.
"9 YAŞIMDAN BERİ ON PARMAKLA F KLAVYE KULLANICISIYIM"
Çok küçük yaşlardan beri on parmakla F klavye kullanıcısı olduğu ifade eden Kuyumcu, "Kişisel anlamda bu yarışlara ve F klavyeye olan ilgim, normalden biraz farklı olarak küçük yaşlarda başlamıştı. İhsan Yener hocamızın F klavye üzerine özel eğitim kurumunda çalışan annem vasıtasıyla küçük yaşlarda bu konudan haberdar oldum ve dikkatimi çekti. 9-10 yaşlarımdan beri on parmakla bakmadan kullandığım F klavye ile, 2001 yılında dünya şampiyonalarına hazırlanmaya başladım. İlk defa Dünya Şampiyonası'na
katıldığım 2003 yılında Roma'da, Gençler Kategorisi'nde dünya ikinciliği elde ettim.
"27. KEZ DÜNYA ŞAMPİYONALARI'NDAYIZ"
"47. Intersteno Kongresi ve Dünya Bilgisayar Şampiyonaları'nda ekip olarak başta '30 Dakikalık Klavye Sürat Yarışı' olmak üzere, '10 Dakikalık Yazı İşlem' ve '75 Dakikalık Profesyonel Yazı İşlem Yarışı'na katılacağız" diyen Kuyumcu, bu yıl 27. kez Dünya Şampiyonaları'na katılacaklarını belirtti.
Şampiyonaya katılmalarında sponsorların çok büyük desteğinin olduğunu ifade eden Kuyumcu, "Üniversitesi Rektörlüğü başta olmak üzere, Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ, Microsoft Türkiye, Exper Bilgisayar, TransAtlantic Petroleum, Şampiyon Bilgisayar ve Meslek Kursları, Grafela Bilişim-Tasarım ve Fotoğraf" Kurumları, Türk Milli Takımımızın bu yıl Dünya Şampiyonaları'na katılmaları için özverili bir çalışma ile sponsorluk sağladılar" dedi.
YARIŞLAR 1955'TEN BU YANA DÜZENLENİYOR
Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Intersteno; bu yarışları ve kongreleri 1955'ten beri her iki yılda bir düzenliyor. Organizasyon, tüm dünyada en büyük klavye ve bilgi işlem yarışları olarak anılıyor. Federasyonun asıl amacı ise tüm dünya gençlerinin barış içinde kaynaşmasını ve mesleki gelişimlerini sağlamak.
Birleşmiş Milletler'e bağlı mesleki bir organizasyon olan Intersteno, ayrıca 2003 yılından beri de internet üzerinden dünya şampiyonaları düzenleyerek tüm gençleri bu yarışlara teşvik etmeye çalışıyor.
DÜNYANIN EN BİLİMSEL KLAVYESİ: F KLAVYE
"Intersteno-Türk grubu olarak da biz; F klavyenin verdiği büyük avantajları kendimize rehber alarak disiplinli ve azimli çalışmalarımız sayesinde 2009 yılının Dünya İnternet Şampiyonası'nda 3 kategoride Dünya Şampiyonluğu aldık" diyen Kuyumcu, ayrıca dünya çapında büyük bir başarıya da imza atarak son internet yarışlarında dağıtılan toplam 24 madalyanın 13'ünü elde edip Takım Şampiyonluğu'nu kazandıklarını söyledi.
F klavyenin Türkçe için çok daha kullanışlı olduğunu belirten Emrah Kuyumcu, F klavye hakkında şu bilgileri verdi: "1955 yılında İhsan Yener başkanlığında bir ihtisas komitesi tarafından oluşturulan F klavye, Türkçe'deki tüm harflerin kullanılma sıklıklarına, sesli-sessiz uyumuna ve parmakların güç-işleklik kabiliyetlerine göre tasarlanmıştır. F klavyede Türkçe'nin en sık kullanılan harfleri, en güçlü ve işlek parmaklara denk gelmesi hedef alınarak yerleştirilmiştir. Aynı zamanda F klavye sadece "on parmak" yöntemiyle değil, iki-üç parmakla kullanıldığında da Q klavyeye göre çok büyük farkla üstünlük sağlamaktadır. Ancak bilimsel klavye metodu olan on parmakla kullanıldığında ise 4-5 kat fazla verim farkı oluşturmaktadır."
(İHA)