Ayladır süren pazarlıklar ardından Rus ve Hintli mühendisler aya gönderilecek bir robot üzerinde birlikte çalışmaya başladı.
2013 yılında aya iniş yapması hedeflenen robot projesi, Çin'in göndermeyi planlandığı Change-3 uzay aracıyla hemen hemen aynı zamana denk gelecek.
Ayın yüzeyi ile temasa geçen son insan yapımı araç, 1976 yılında dünyanın uydusuna iniş yaptıktan sonra toprak numuneleri ile geri dönen Luna-24 adlı Sovyet aracıydı.
Rusya-Hindistan ortak projesinde, Hintli mühendisler ayın yörüngesine oturacak uzay aracını, Ruslar ise iniş platformunu inşa ediyor.
Yaklaşık 15 kilogram ağırlığındaki robotun yapımını da Hindistan üstleniyor.
Su arayışı
Rus yetkililer, bu projenin öncelikle Hindistan'ın aydaki varlığını kanıtlaması açısından önem taşıdığını gizlemiyorlar.
Rusya'nın Luna-Resource, Hindistan'ın ise Chandrayaan-2 adını verdiği projenin başlıca hedefi, aydaki toprağın jeo-kimyasal analizini yapmak. Uzmanlar, ayda su aramanın bu çalışmanın önemli bir ayağını oluşturacağını söylüyor.
ABD'nin gönderdiği bir uzay aracının ayın kutuplarında buza rastlamasından bu yana, suyun varlığını kanıtlama girişimleri uzay araştırmacıları açısından öncelik kazandı.
İnsalığın bir gün ayda daimi bir üs kurma hayali suyun varlığıyla yakından alakalı.
Rus ve Hintli araştırmacılar, ayın yüzeyini 1 metre derinlikte kazabilecek teçhizhat geliştirmeyi planlıyor.
Robotun iniş alanı olarak düşünülen yerler arasındaysa ayın güney kutbu öne çıkıyor. Bugüne değin aya iniş yapan diğer bütün araçlar, ayın ekvator bölgesindeki yerlere inmişti.
İHA