Türkiye’nin önde gelen ölçme ve değerlendirme firmalarından Assessment Systems, yıldız adayları seçmenizi sağlayacak başarılı bir işe alım süreci için önerilerini sıraladı.
İşe alım süreçleri, firmaların başarılı olması için kilit noktalardan biri. Doğru adayı bulmak ise şirketlerin uzun vadede önemli kazanımlar elde etmeleri için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Assessment Systems, işe alım süreçlerini nasıl doğru yönetebileceğinize dair ipuçları veriyor.
İşe alım adımlarınızı akıllıca planlayın
Zamanınızı, bütçenizi doğru yönetmek ve en uygun adayları seçmek için ilk önce iyi yapılandırılmış bir işe alım planı oluşturmanız gerekiyor. Adaylarınızın sayısı, deneyimi ve adaylarınızda ölçmek istediğiniz kriterleri düşünerek bu planı oluşturabilirsiniz.
Aday havuzunuzu daraltın, zamandan kazanın
Aday sayınızın yüksek olduğu ve deneyimsiz/az deneyimli adaylardan oluşan gruplarda ilk önce zihinsel becerileri ölçen Yetenek Testi, Oyun Bazlı Değerlendirme ve İngilizce Testi ile aday havuzunuzu daraltmak iyi bir yöntem olabilir. Bu sayede zaman alıcı, daha derinlemesine ölçüm yapan ve bütçesi diğerlerine göre daha yüksek olan Vaka Çalışması, Değerlendirme Merkezi gibi araçları seçilmiş bir aday grubuna uygulama şansınız olur.
Yetkinlik bazlı değerlendirme işinizi kolaylaştırır
Aday sayınızın az olduğu, deneyimli aday değerlendirmelerinizde ise öncelikle bir envanter uygulaması ile kişilik özellikleri ve yetkinliklerine dair ilk bilgiyi almanız ve buradaki sonuca göre Yetkinlik bazlı mülakat gerçekleştirmeniz ilk eleme için doğru veriyi size sağlayacaktır. Bu aşamadan sonra role uygun bir Değerlendirme Merkezi paketi ile doğru adayı seçmeniz kolaylaşır.
İşe alım sürecinizi dijitalleştirin
Aday havuzu oluşturma, ilk mülakat, test ve envanter uygulaması gibi değerlendirme aşamalarının tek bir dijital ortamdan yürütülmesi adaylara hızlı ve modern bir işe alım deneyimi yaşatmanızı sağlar. Dijital işe alım sürecinin kuruma yaşattığı en önemli fayda ise büyük veriyi anlamlı hale getirebilmesi. Yıl içerisinde yaptığınız mülakat sayısı, adaylarınızın özellikleri, uyguladığınız değerlendirme araçlarındaki başarı düzeyleri gibi big data içerisinde yer alan birçok bilgiyi analiz edebilmek, doğru adaya hızlı ulaşmayı kolaylaştırıyor. Bunun yanında işe alım stratejinizi oluştururken de büyük resmi görmenize olanak sağlıyor.
Bilgi alışverişini nitelikli hale getirin
Verimli bir mülakat, karşılıklı bilgi alışverişi ile mümkün. Yaklaşık 30 dakikada sizin ve adayınızın başvurulan pozisyon ile ilgili doğru ve kapsamlı cevaplar bulması ile bunu sağlayabilirsiniz. Assessment Systems Kurucusu ve CEO’su Levent Sevinç, bilgi alışverişini nitelikli hale getirebilmek için aşağıdaki tüyolara dikkat çekiyor:
Hazırlık yapın: Mülakat öncesinde adayınızın envanter sonucunu inceleyin ve sizin için kritik olan ve beklediğinizden düşük olan yetkinlikleriyle ilgili yetkinlik bazlı mülakat soruları hazırlayın.
İşinize yaramayacak sorular ile vakit kaybetmeyin: Pozisyon ve işle ilgisi olmayan sohbetler yerine adaydan bilgi alabileceğiniz sorulara zaman ayırın. Sohbete dönen mülakatların kontrolü elinizde tutmanız zorlaşır. Diğer taraftan, çocuk düşünüyor musunuz? gibi özel sorulardan uzak durun. Çünkü bu sorulara adayların büyük çoğunluğu diplomatik cevaplar verecektir. Diğer taraftan, bu tarz sorular şirketinizin kurumsal imajına ters düşebilir ve aday algısını negatif etkileyebilir.
Konuşma dengesine dikkat edin: Adayınıza mülakat başında pozisyon ve kurumla ilgili bilgilere ilişkin kısa bir açıklama yapmak, mülakat sonunda da soruları olup olmadığını sormak ve varsa açık şekilde cevaplamak mülakatın iki taraf için de verimli geçmesini sağlayabilir. Mülakat süresinde ise %80 adayınızın konuşmasına imkan tanıyın.
Yetkinlik bazlı soruları kullanın: Unutmayın, adayların büyük çoğunluğu mülakatlarda kendisini en olumlu halleri ile ortaya koyarlar ve kendilerini anlatırken güçlü alanlarını öne çıkartırlar. Yetkinlik bazlı mülakat soruları, adaydan doğru kanıtlar almanızı kolaylaştırır ve mülakatınızı objektif ve tahmin gücü yüksek hale getirir.