Kahramanmaraş İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy ile bir söyleşi gerçekleştirdik. 2011 yılında önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Özsoy, 2012 yılının Kahramanmaraş’ın yılı olacağını belirtti. Son günlerde Özel İdare otoparkının meclis üyelerine ve özel idare çalışanlarına tahsis edilmesi gündemi meşgul ederken, konuyla ilgili soruya da açık ve net bir şekilde, ‘ Meclis ve Özel İdare çalışanlarına tahsis edilmesi söz konusu değil, otopark ihalesi 15 Şubat’ta yapılacak’ dedi.
İl Özel İdaresi alt katında bulunan otopark, İlçelerden gelen Meclis üyeleri arasında kendilerine tahsis edilmesini ihale yapılmaması gündemi meşgul etmekte… Bu konu da neler söyleyeceksiniz? İhale yapılacak mı yoksa ilçelerden gelen meclis üyelerine mi tahsis edilecek?
Bizim hedeflerimizin başında il özel idaresinin gayrimenkulünü korumak gelir. İl özel idaresine nasıl gelir getirir de bütçemizi artırırız diye çalışmalarımız var. Yani İl Özel idaresi otoparkını meclis üyelerine tahsis etmemiz söz konusu değil. İl genel meclisi üyelerinin değil, çalışanların otopark sıkıntısı var. Valilik otoparkını kullanıyorduk, orada da bazı sıkıntılarımız oldu ve Sayın Valimiz ile görüştük orası yine bize tahsis edilecek. Otopark ihalesi 15 Şubatta yapılacak. Yani kendimize tahsis etmemiz söz konusu olamaz.
2012 yılı bütçe ne kadar ve bu bütçede ayrılan bölümler hangileri?
2012 yılı bütçemiz 54 milyon TL. Bunun 9 milyon 555 bin Türk Lirası Eğitim için ayrıldı. İl özel idaresinin diğer birimleri olan, yol şube müdürlüğü, içme suları, küçük ölçekli sulama suları, inşaat yapı, Etüt proje, emlak istimlak, acil afet ve diğer şube müdürlüklerine hizmet için ayrılmıştır. Yani il özel idaresinin işinin sadece kırsal kesimlere hizmet olmadığının altını bir kez daha çizmek istiyorum. Hizmetlerimiz az öncede saydığım müdürlüklere de katkılarımızla devam ediyor. İşimiz sadece kırsal kesimlere hizmet değil. 5 bin kapasiteli Spor Merkezini Kahramanmaraş’a verdiler. Bunu da 2013 deki Akdeniz Olimpiyatlarına yetiştirmek için çalışmalar sürüyor. Şu an arsa arayışındayız bu durumu da çözmeye az kaldı. Bazı insanlarımız Özel idare sadece köylere bakıyor diyorlar, bu kesinlikle doğru değil tüm ilçelerimize eşit mesafedeyiz. Hangi ilçemizin nüfusu çok ise ona göre payını alıyor. KÖYDES kapsamında ise 20-25 milyon Türk lirası gibi bir para geliyor. Bunlarda Vali yardımcısı başkanlığında iki köy muhtarı encümenliğinde ilçelerde ki Kaymakamlarda KÖYDES başkanı olarak, gerekli yardımlar yapılıyor. Köylerde kanalizasyon, altyapı ve içme suyu gibi sorunlara harcıyoruz.
Mecliste kaç komisyon var ve komisyonlarda neler görüşülüyor?
Meclisimizde 7 tane komisyon var. Plan Bütçe, İmar, Tarım çeşidi ve işler, Kültür, Eğitim, Sağlık ve AR-GE komisyonlarımız var. Komisyonlar meclisi çalıştırır. Mesela sağlık ile ilgili bir problem var. Ya da bazı okullarımız eski, komisyonlara önerge veriliyor komisyonlarda gerekli çalışmaları yapıp meclisimize sunuyor. Yani komisyonlar meclisi çalıştırır. Her şey daha güzel yönüyle yapılıyor. Komisyonlar bulunması şarttır. Komisyonlar, hem kurumları hem özel idareyi hem de ilçeleri harekete geçirir.
Genel Sekreterlik için ne düşünüyorsunuz? Sekreter, Vali yardımcısı mı olmalı yoksa başka bir bürokrat mı ?
Genel Sekreter, halkı kucaklayıcı, projeci, devlet ve halkıyla bütünleşip nasıl hizmet veririm düşüncesiyle hareket eden biri olmasıdır. Burada Sekreter’in Vali yardımcısı olması, başka bir bürokrat olması önemli değil. Önemli olan başarılı çalışmalar yapabilmesi. Başarılı ise Vali yardımcısı veya başka bir memur olmasının bir sakıncası yoktur. Onun için Sekreterlik görevine gelecek olan kişinin, Kahramanmaraş’a hizmet eden, kentlisiyle köylüsüyle bu memlekete sahip çıkıp başarılı işler yapabilen birisi olmalıdır. KÖYDES’ en az 20-25 milyon TL para geliyor. Başkanlığını kim yapıyor? Vali yardımcımız Servet bey, İlçelerde ise Kaymakamlar… Onlarda en iyi şekilde hizmet ediyor. Bir bütünlük var burada. KÖYDES çalışmaların yapıyor, bunlar yine meclisimizden geçiyor. Bir bütün halinde karara varıyoruz. Burada kim Sekreter olursa, halkı kucaklayıcı, devletin malını ziyan etmeyecek, herkese eşit mesafede davranan birisi olacak. Yani il özel idaresi her ne kadar meclisin üstü ise bir bütün halinde çalışmalar yapılıyor. İyi diyaloglarla iyi hizmetler gelir. Kim görevini en iyi yaparsa, bizim için en başarılı sekreter odur.
2011 yılında yapılan hizmetlerden kısaca bahseder misiniz?
İrili ufaklı yapılan hizmet çok. İl genelinde yapılan yollar ile ifade etmek gerekirse 2009 yılında alınan karar, yol yapımında standartlarımızın üstüne çıkmak oldu. Önceden asfalt programında eski yolların asfaltını hazırlayıp olduğu gibi dökülüyordu. Biz il genel meclisinde bir karar aldık, yoların altyapısını hazırlayıp bitirerek, 1 yıl sonrası asfalt programına alıyoruz. Yani, menfezi yol seviyesinin yükselmesi gibi sorunları bitirdikten sonra asfalt programına alıp, uygulamaya başlıyoruz. Örnek olarak 2011 yılında merkez ilçeye bağlı, Gafarlı, Kozludere ve Yedikuyular yollarını genişleterek ilk defa sıcak asfalt ile yapımına başlandı. İl Özel idaresi bütçesinden okullarımızın tamiri ve restorasyonu yapıldı. İlçe deki içme sularımızı 2011 yılında %95 olarak bitirmiş durumdayız. Yani saymaya kalksak, bir çok yapılan yerler var sadece bir kaçından bahsettim.
Sizce Kahramanmaraş’ın tanıtımdaki projeleriniz nelerdir?
2011 yılının son ayı olan Aralık ayında meclisimiz olağan üstü bir toplantı yaptı. Tarım İl Müdürlüğünün, kırmızı biber için Avrupa Birliği Projesi kapsamında Kahramanmaraş’a tahsisi için 6 milyon Euro miktarında bir talebi oldu. Bana göre 2011 yılının en iyi projelerinden birisi bu. Kahramanmaraş biberiyle meşhur ama buna başka iller sahip çıkıyor. Bu projeyi il genel meclisinde kabul ettik ve bizde ortak olduk. Kültür ve Sosyal İşler şube müdürlüğümüz var, beraber 2012 yılında Kahramanmaraş’ın tanıtımı için broşür cd ve gerekirse Televizyonlarda tanıtımı için çalışmalar yapacağız. Kültür ve Turizm ile diğer illerle bağdaşmış durumda değiliz. Sadece Türkiye bazında Eshab-ı Kehfimiz var. Döngel mağaralarımızı ve Mozaiklerimizi daha kimseler bilmiyor. 2012 yılında il genel meclis ve özel idare ile beraber Kahramanmaraş’ın tanıtımıyla ilgili çalışmalar yapacağız. Bugün gittiğimiz illeri örnek gösteriyoruz, birazda başkaları bizi örnek göstersin. Oturduğumuz yerden Antep Şöyle Hatay böyle diyoruz, bizde daha iyisi var ama bunları yeterince tanıtamıyoruz. Bunu kim yapacak Sanayi ve Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar, bunların bir arada bütün olarak tanıtıma katkı yapmaları gerekir. Bizde il özel idaresi olarak bu çalışmalara katkı sağlayacağız. Turizm, bizim en büyük eksikliğimiz. Kahramanmaraş için çalışan ve uğraşan bir Vali’ye sahibiz. Milletvekillerimiz daha bir aktif, 2012 yılı Kahramanmaraş’ın yılı olacağını düşünüyorum.
2012 yılında hangi hizmetleri ortaya koyacaksınız?
2012 yılında bütçelerimiz ayırdık. İLK prensibimiz derslik sorununu ortadan kaldırmak. Bu bizim için en başta geliyor. Eğitimde geride kaldık, çıtamızın daha çok yükselmesi lazım. Özellikle derslik sorununu ortadan kaldırmamız lazım, il özel idaresinin bir arsasını satışa sunup, o arsa üzerine de okul yapılacak.Ahirdağını Turizme açmamız lazım, Ahirdağı yolunun 6-7 kilometresi bariyerleriyle beraber yapıldı. Ahirdağını yayla turizmine kazandırmamız lazım.