Eyüp Elevülü - Ordu'da, ortalama 60 yaş aralığında olan ve çeşitli nedenlerle okula gidememiş yetişkinler, okuma yazma kursundaki azimleriyle "okumanın yaşı yoktur" dedirtiyor.
Altınordu Kaymakamlığınca başlatılan, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından desteklenen "Okuma Yazma Bilmeyen Kalmasın Projesi" kapsamında, çocukluğunda ve gençliğinde çeşitli sebeplerle eğitim göremeyen bireylere yönelik okuma yazma kursları açıldı.
15 Temmuz İlkokulu'nda açılan kurs için ev ev gezilerek okuma yazma bilmeyen kişiler tespit edildi. İkna edilerek kursa katılım göstermesi sağlanan 41'i kadın 43 kursiyer, haftada üç gün öğretmenler eşliğinde okuma ve yazma üzerine eğitim görüyor.
Yaşları 43 ile 75 yaş arasında değişen kursiyerler, okuma ve yazma sayesinde yaşadıkları sorunların arkada kalmasının mutluluğunu yaşarken azimleriyle de takdir topluyor.
Okul Müdürü Cengiz Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 aylık kursa özellikle kadınların ilgi gösterdiğini söyledi.
Yetişkinlerin yaşına rağmen öğrenme isteğine dikkati çeken Güngör, eğitim sonunda kursiyerlere sertifika verileceğini ifade etti.
Güngör, eğitim adına yapılan bu çalışmadan ötürü mutlu olduklarını vurgulayarak, "Bu kurs yaklaşık bir ay önce başladı. Kursa katılan herkese okulumuz adına teşekkür ediyorum. Ne kadar gelmek isteyen olursa biz de onlara yardımcı olacağız ve okuma yazma öğreteceğiz." dedi.
Öğretmenlerin fedakarca kursa önem verdiklerine işaret eden Güngör, ara tatildeki izinde dahi kurstaki eğitimlere devam eden öğretmenlere teşekkür etti.
Kursa katılım gösterenlerin büyük çoğunluğunun kadın olduğunu belirten Güngör, okuma yazma bilmeyen erkekler olduğunu ancak ev geçindirmek üzere çalıştıklarını kaydetti.
75'inde okuma yazma öğreniyor
9 torunu olan 75 yaşındaki Özden Karayaka ise hayatı boyunca bağ bahçe işleri ve çoluk çocukla uğraştığını anlattı.
Hayat şartları dolayısıyla eğitim öğretim konusunda geride kaldığını aktaran Karakaya, "4 çocuk büyüttüm. Onlara emek verdik ve okuttuk. Kendim okuma yazma öğrenemedim, şimdi ise öğreniyorum. Bugünüme de çok şükür." diye konuştu.
Karakaya, okuyamadığı ve yazamadığı için çok zorluklar yaşadığına dikkati çekerek, bundan sonra okuyup yazabileceği için kursa katkı sunan herkese teşekkür etti.
"Demek ki 60 yaşına gelince sıra bizdeymiş"
60 yaşındaki Şengül Ertuğrul da bir gün okuyamadığı yazı nedeniyle eğitim alma konusunda kendisine söz verdiğini söyledi.
Böyle bir kursa katılmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Ertuğrul, "60 yaşına kadar içimde bir ukde. 7 çocuğun içinde babam bir tek beni ayırmış. İsterim ki elime bir gazete alayım, okuyayım. Yerde bulduğum kağıdı alıp okuyayım. Marmaris'e oğlumun yanına gidiyorum. Oğlum beni alana kadar bir yere hareket edemiyorum. Kalem, defter aldım okula başladım. Devletten, bizi buraya yönlendirenlerden Allah razı olsun." ifadesini kullandı.
Ertuğrul, çalıştığı için kendisine bu vakte kadar zaman ayıramadığını belirterek, "3 çocuğumu okuttum ama bana sıra gelmedi. Demek ki bu zamanmış, 60 yaşına gelince sıra bizdeymiş. Bundan sonra da biz öğreneceğiz. Biz de artık okuma yazmayı bileceğiz. Artık kimseye sormayacağız. 'Bu nereye gidiyor' diye sormayacaksın, bineceksin." dedi.
"Öğrenmenin yaşı yoktur"
4 çocuk ve 7 torun sahibi 59 yaşındaki Leyla Akbulut da bu yaşına kadar okuması yazması olmadığı için birçok şeyden mahrum kaldığının altını çizdi.
Kursa katıldıktan sonra telefonla arama yapabildiğini ve dışarıda işlerini görürken başkasının yardımına ihtiyaç duymadan okuyabildiğini vurgulayan Akbulut, şunları kaydetti:
"En başta Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere Milli Eğitim Müdürümüz, okul müdürü ve öğretmenimize çok teşekkür ediyorum. Okuma yazma bilmeyen arkadaşlarımız, bayanlarımız çekinmesin, 'Biz öğrenemeyiz, yapamayız' demesinler. Okumanın, öğrenmenin yaşı yoktur. Ben yılmadım, Allah'a şükür yılmayacağım. Bize de bir harfi öğrettikleri için minnettarım."