Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ'nin artık yeni bir döneme girdiğini belirterek, "12 Haziran seçimleriyle birlikte önümüze yeni bir 500 bin konut hedefi koyuyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 2011 Konut Kurultayı'na katıldı. Kurultay'da Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile dünyanın dört bir yanından uzman ve akademisyenler hazır bulundu.
Kurultayda konuşan Başbakan Erdoğan, inşaat sektörünün son 8 yılda Türkiye'nin rekor seviyelerde büyüme kaydetmesine katkılar sağladığını söyledi. Erdoğan, inşaat sektörünün, yurt içinde olduğu gibi, yurt dışında da büyük işler yaptığını belirterek, "İnsan, şehirleri şekillendirir. İnsan şehirleri şekillendirildiği kadar, şehirler tarafından da şekillenen bir varlıktır. Çocuklar dillerini, derilerinin rengini, etnik kökenlerini tercih etme şansına sahip değiller. Doğacakları evi, büyüyecekleri mahalleyi de seçme şansına sahip değil. Biz her çocuğun, her insanın insanca yaşam şartlarına, insanca yaşayabileceği konutlara sahip olmasını bir insan hakkı olarak görüyor ve bunu yerine getirmenin mücadelesini veriyoruz.
Çarpık kentleşme, terör, yoksulluk bunların doğurduğu göç, dünyanın bir çok ülkesinde altyapının olmadığı, insanca yaşam şartlarının asgarisinin dahi olmadığı bu sonuçları doğurur. Türkiye'de biz bu süreci yüzde 100 oranında durdurduk fakat hedefimizi gerçekleştiremedik" dedi.
İstanbul'un değiştirilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, bu konuda alınması gereken büyük mesafeler olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, "Önümüzde ciddi engeller var. Bunu aşmakta zorlanıyoruz. Çarpık kentleşmeye bizler müsaade etmiyoruz artık. Ancak on yıllar içinde büyümüş gecekonduları da kendi kaderlerine terk etmiyor, çarpık kentleşmeye karşı verdiğimiz mücadeleden daha fazlasını modern şehirleşme yolunda veriyoruz" diye konuştu.
TOKİ'nin son 7 yılda 483 bin 287 konut sayısına ulaştığını belirten Erdoğan, bu konutlardan 350 bin tanesinin tamamlanarak sahiplerine teslim edildiğini söyledi. Erdoğan, ihale tarihi alınmış 28 bin konut daha bulunduğunu ifade ederek, muhalefete tepki gösterdi.
Muhalefetin, şevk kırıcı, tahrip edici, tehditkar bir üslupla TOKİ'nin üzerine geldiğini belirten Başbakan Erdoğan, "1984 yılında kurulan TOKİ, 2002 yılına kadar geçen 19 yılda sadece 43 bin konut üretebilmiştir. 19 yılda 43 bin konut üretilirken, biz sadece 8 yılda 483 bin konut rakamına ulaştık. Belki 483 bin rakamı tam olarak zihinlerde somutlaşmayabilir. Bir adet Bursa şehrini sıfırdan inşa ettik. Biz halkın içinden geldik. Siyasete yukarıdan zembille inmedik. Ülkenin tüm sıkıntılarını, tüm sorunlarını bizzat yaşayarak gelmiş bir siyasetçiyiz. Kendi doğduğum yaşadığım semtin o günkü şartlarını iyi bilirim. Her an yoksul kesimin içinde oldum. Gecekondu mahallelerinde, o gecekonduların içinde oldum.
Doğu, batı ayırımı yapmadan gittiğimiz her ilde vatandaşın evine misafir olduk. Büyükşehirlerde yaşayan çocukların bir çoğu, soba nedir bilmiyor olabilir. Bir gecekonduda yaşıyorsanız, kışın o en sert soğuğunda, sabahın ayazında anneler evden çıkar kömürlükten kömür taşırlar. Asansörü olmayan apartmanlarda hanımlar 5-6 kat iner, kömür kovalarını evlere taşır. Soba ne kadar iyi yanarsa yansın yalıtım yoktur. Duvarlar, pencereler, kapılar sağlıksızdır. Bir tek oda dahi ısınırsa, o aile için daha mutluluk yoktu" ifadelerini kullandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ'nin dar gelirli ve Roman vatandaşlar için de konutlar inşa edildiğini hatırlattı. Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokolle 156 hastane inşa eden TOKİ'nin, Türkiye genelinde tarihi eserlerin onarımı ve restorasyonunda da görev aldığını ifade eden Erdoğan, "TOKİ artık yeni bir döneme giriyor. 12 Haziran seçimleriyle birlikte önümüze yeni bir 500 bin konut hedefi koyuyoruz. İnşallah 2023'e yeni bir 500 binlik paketle gireceğiz. Önümüzdeki dönemde iki önceliğimiz var. Kentsel dönüşüm ve depreme hazırlık. Kentsel dönüşüm noktasında büyük projeler gerçekleştirdik. Cumhuriyet tarihimizin en büyük dönüşüm hareketini başlattık. 248 projede toplam 185 bin konutluk gecekondu dönüşüm çalışmaları yaptık. Türkiye'nin her yerinde projeleri kararlılıkla yürütüyoruz. Hızla artan nüfus, şehirlere ciddi zararlar veriyor. Türkiye olarak sağlıklı bir kentleşmeye model oluşturmanın gayretindeyiz. Kusurlar olabilir, hatalar ortaya çıkabilir. Bu kent kurultayı, kusurlarımızı görmemize, yeni dönemi de ona göre şekillendirmemize yardımcı olur" dedi.
İHA