Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Teşvik yasası olarak da bilinen Amme Alacakları Kanunu hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda konuştu.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, hazırlanan teşvik yasasında toplumun büyük bir bölümünün teşvik edilemediğini ifade ederek, teşvik yasasının köylüye, esnafa, memura, işçiye, emekliye ve asgari ücretliye kısacası toplumun büyük kesimine hiçbir teşvik getirmediğini açıkladı.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ülkemizde yatırımcılara yeni teşvikler getirmeyi planlayan kanun tasarısının, genel ve bölgesel teşvikler ile büyük ölçekli ve stratejik yatırım teşviklerinden oluşan dört ana bileşenden oluştuğunu söyledi.
Türkiye’nin altı ayrı bölgeye ayrıldığını ve bölgesel teşvik düzenlemesine gidildiğini belirten MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, hazırlanan bu teşvik yasasında, diğer bölgelere oranla altıncı bölgeye ayrıcalık yapılmış ve en fazla teşviklerin bu bölgede yer alan iller için ayrıldığını vurguladı.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, altı bölgenin hangi yerel özellikler dikkate alınarak hazırlandığı konusunda tartışmaların sürdüğüne işaret ederek konuşmasını söyle sürdürdü:
“Teşvik yasaları, öteden beri hep insanların refah ve mutluluğu, ülkenin kalkınma ve istihdamı sağlamak için hazırlanmaktadır. Üzerinde görüşmeleri süren bu teşvik yasasında toplumun büyük bir bölümünü ilgilendiren düzenlemeler mevcut değildir.
Bu teşvik yasasında esnaflar yoktur. Çiftçiler yoktur. Memurlar ve işçiler yoktur. Emekliler ve asgari ücretliler yoktur.Millete sunulan yeni teşvik yasası, toplumun refah ve mutluluğunu sağlamaktan çok uzak bir konumda hazırlanmıştır.
Görev yaptıkları her kademede ülkenin kalkınmasına ve gelişmesine, önemli katkılar sağlayan memurlara bile doğru dürüst bir zam vermeyen, hükümetin, neyi ne kadar teşvik edeceği merak konusu olmuştur.
Teşvik düzenlemelerinde destek unsurlarında eksikler vardır. Sanayi, tarım ve hayvancılık gibi hizmetler kesiminde öngörülen potansiyel, ayrılan kaynaklar ve varılmak istenen sonuçlar net olarak ortaya konulmamıştır.
İhtisas organize sanayi bölgelerinde üretime dayalı mülkiyet ve arsa tahsisi konusunda da belirsizlik yaşanmaktadır.Finans sisteminin derinleşmesi ve erişebilirliğin sağlanması konusunda hangi reformların öngörülmekte olduğu da açık bir şekilde yasa tasarısında belirtilmemiştir.
Lojistik maliyetlerini düşürücü önlemlerin ayrıntıları ve bütünlüğü yoktur. Ayrıca bilim ve teknoloji açısından girişimcilerin önüne hangi imkânların konulacağı da belli değildir. Siyasi istikrar açısından öngörülenler de net bir şekilde ortaya konulmamıştır.”
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, yatırım yapmanın, istihdam sağlamanın ve üretim yapmanın sürekli olarak göç alan Kahramanmaraş için büyük bir önem taşıdığına dikkat çekerek, “Kahramanmaraş’ta sanayileşme genel olarak tekstil sektörü alanında yaygınlaşmıştır. Kahramanmaraş’ta tarım ve hayvancılığın yanı sıra konfeksiyon, çelik mutfak eşyası, pamuk işleme, kağıt ve makine imalatı, ısıtma ve soğutma sistemleri, bakır ve alüminyum, ahşap doğramacılık ve yapı malzemeleri, biber fabrikası gibi sanayi sektörü de ilimizin diğer yatırımları arasında yer almaktadır.” dedi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Hükümet tarafından uygulanan pahalı, akaryakıt, pahalı doğalgaz, pahalı elektrik ve yüksek oranlı vergiler nedeniyle ülkemizde ve Kahramanmaraş’ta sanayi kesiminin rekabet gücünün her geçen gün biraz daha azaldığına da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yüzden, hükümet tarafından uygulanan teşvikler, yatırımların yanı sıra rekabet gücünü artırmaya ve bölgesel tüm hizmetleri destekleye yönelik yapılmalıdır.
“Zira getirilen bu teşvik yasası ne Kahramanmaraş’ın ne de ülkemizin köklü sorunlarına çözüm olmaz ve fayda sağlamaz.Bu teşvik yasası, on yıldır bir türlü bitirilemeyen Kahramanmaraş’ın yollarına ve diğer yatırımlarına hangi faydaları sağlayacak bunları hep birlikte göreceğiz.
Teşvik, Kahramanmaraş'ı yeni bir havalimanına, düzene kavuşturacak mı? Ayrıca, bu dönemde satılan Elbistan Şeker Fabrikasının yerine bir fabrika kurulacak mı? Bunları da hep beraber göreceğiz.Kahramanmaraş üzülmek istemiyor. Kahramanmaraş yatırım yapmak istiyor, üretmek istiyor; neden Kahramanmaraş'ın önü açılmıyor? “
Ayrıca MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, yasa görüşmeleri devam ederken, Maliye Mehmet Şimşek’e, “Kahramanmaraş üreten bir şehir, 1984 yılında almış olduğu teşvikleri sağlıklı bir şekilde kullanmış ve en son olarak da 5084 sayılı Kanun'la tekrar verilen teşvikleri yerinde, düzenli kullanarak üretime katkı sağlamıştır. Türk ekonomisine katkı sağlamış ve hâlen de devam etmektedir.
Şimdi, bu teşvik kanunuyla, yeni çıkacak olan kanunla organize sanayi bölgelerine teşvik veriliyor. Ancak, Kahramanmaraş'ın binci organize sanayi tamamen dolmuş, ikinci organize sanayi de şu anda meydanda gözükmüyor, ancak bir yer tespit edildi Tomsuklu bölgesi olarak, buraya nasıl bir destek sağlayacaksınız, Kahramanmaraş'ın önünü nasıl açacaksınız?” şeklinde bir soru yönetti.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun bu sorusuna Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Şimdi, Kahramanmaraş'taki OSB; tabii ki, eğer bir kamulaştırma ihtiyacı varsa, ödenek ihtiyacı o ödeneği veririz. Özellikle yeni teşvikle birlikte birçok ilimizde OSB sıkıntısı olduğunu biliyorum. Ben mesela Batman Milletvekiliyim ve şu anda Batman'da hiç yer yok. Çünkü minnacık bir OSB var ve kamulaştırma maalesef yavaş gidiyor; mahkemeler, şunlar bunlar.
Yani 60 tane girişimci bizden yer istiyor -Ben Batman örneğini söylüyorum size- maalesef tahsis edemiyoruz. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Eminim diğer illerde de benzer sıkıntılar vardır. Bunları hep beraber çözelim ama kaynak konusunda bir sıkıntı varsa ben elimden geleni yapayım.” şeklinde cevap verdi.