"İTİRAZ KOMİSYONUNA 101 BİN BAŞVURU YAPILDI"

Başbakan Binali Yıldırım, FETÖ iltisaklı memuriyetten atılmalar için kurulan itiraz komisyonunun çalışmalara başladığını, bu konuda 101 bin civarında itiraz olduğunu söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, FETÖ iltisaklı memuriyetten atılmalar için kurulan itiraz komisyonunun çalışmalara başladığını, bu konuda 101 bin civarında itiraz olduğunu söyledi. Yıldırım, komisyonun Kasım ayının başından itibaren dosyaları değerlendireceğini açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım, TRT Haber, A Haber, CNN Türk, Habertürk, NTV televizyonunun ortak yayınında gazetecilerin sorularını cevapladı.

"BİR GÜNLÜK ALINACAK TEDBİRLER ALINACAK SONUÇ DEĞİL"

"Eğitimde sorunumuz nedir?" sorusuna cevap veren Başbakan Yıldırım, sorunun insan olduğunun altını çizdi. Yıldırım, "Bizim öğretmen eksiğimiz yok. Belirli bölgelere herkes gitmek istediği için, Ankara, İstanbul, İzmir'de öğretmenlik yapmak istiyor, Iğdır'da yapmak istemiyor. Dengeli dağılım sıkıntımız var. Sizin sorunuzun cevabı, bir günlük alınacak tedbirler alınacak sonuç değil. Yıllarca yatırım yapmamız lazım. İnsan kaynağımızı geliştirmemiz lazım. Dünyanın en iyi sistemini de getirseniz insanın olduğu yerde eğer kötü niyetli insanlar varsa o sistem bir işe yaramaz. Almanya'ya, Fransa'ya, İngiltere'ye bakıyoruz, işin özü şu, okul, veli ve okulda aldığı notlar değerlendiriliyor, çocuğun nereye gideceğine karar veriliyor. Kimse de burada torpil yapmıyor. Çocuğun kapasitesi, kabiliyeti, başarısı oraya yansıyor. Hormonlamadan yansıyor. Bizde de hedef bu olmalı. Bunun için daha çok gayret edeceğiz. Okullarımızın mükemmel durumu var. Zarfta bir sorunumuz yok, içerikte sorunumuz var. Daha çok çalışmamız lazım. Değerleri aşındırmamamız lazım. Ben Başbakan olarak Hakkari'nin bir köyündeki öğretmenin ne yaptığını takip etme şansım yok. 1 milyon 20 bin öğretmen var, biz onlara güvenmek zorundayız. Güveniyoruz da, fedakarca görev yapıyorlar" diye konuştu.

"LÜZUMSUZ HARCAMALARDA TASARRUF VAR, YATIRIMDA TASARRUF YOK"

Ekonomiye ilişkin sorulara da cevap veren Başbakan Yıldırım, "2018-2020 Orta Vadeli Program. Bakan arkadaşlarımız açıklama yapacaklar. 2017 büyüme hedefimiz yüzde 5.5, 2018'de 5.5, 2019'da 5.5, 2020'de 5.5 olacak. İşsizlik oranı bu yıl içinde yüzde 10.8 gibi görüyoruz, 2018'de 10.5, 2019'da 9.9, 2020'de 9.6. Enflasyon 2017'de yüzde 9.5, 2018'de yüzde 7, 2019'da yüzde 6, 2020'de yüzde 5" dedi.

Yatırım mı disiplin ağırlıklı bütçe mi olacağı konusunda açıklamalarda bulunan Yıldırım, "Tasarruf birinci, önce kendimizden başlayacağız. Lüzumsuz harcamalarda tasarruf var, yatırımda tasarruf yok. İstihdam oluşturan, üretime katkı sağlayan, büyümeye katkı sağlayan konularda tasarruf yok. Yatırıma destek verilecek, teşvikler devam edecek. Öncelik gözetilecek. Kamu yatırımlarında da maliyet fayda dengesine bakacağız, öncelikleri esas alacağız. İhtiyaçları önceliklere göre sıralayıp ona göre yapacağız" diye konuştu.

"EN GEÇ BU YILIN SONUNDA BİR KARARA BAĞLAMIŞ OLACAĞIZ"

Taşeron işçilerin kadro talepleri ile ilgili konuya ilişkin konuşan Yıldırım, "Taşeronlarla ilgili konuyu en geç bu yılın sonunda bir karara bağlamış olacağız. Taşeron statüsünde çalışan vatandaşlarımız endişe etmesin. Onların çalışmasını teminat altına alacak ve sürekliliğini sağlayacak bir model üzerinde çalışmaları büyük ölçüde bakanlıklarımız çalıştılar. Devletle bağları kurulacak bir şekilde çalışmalarına devam edecekler" şeklinde konuştu.

Varlık Fonuna atama yapılıp yapılmayacağına ilişkin Yıldırım, "Varlık Fonuna bir atama önümüzdeki günlerde yapabiliriz" ifadelerini kullandı. Fon ile ilgili spekülasyonlar olduğunun altını çizen Yıldırım, "Bu fonun amacı belli. Bu fon büyük yatırımlara kaynak sağlayabilecek çalışmalar yapacak. Devletin elindeki varlıkları değerlendirip bunu yatırıma dönüştürmek, dolayısıyla cari açığın daha büyümesinin önüne geçmek. Böyle bir çalışma yapacak. Buraya koyduğumuz varlıklar var 13 tane, 40 milyar doları bulan önemli sayılabilecek şirketler var. Bunların sevk ve idaresi yine kendi sorumluluğunda devam ediyor. Varlık Fonu bunlara çökmüş değil. Sadece onların varlıklarını değerlendirerek daha ilave kaynak üretmek, onları bir baz kabul edip daha fazla kaynak üretmek, bu kaynakla Türkiye'nin büyük projelerini temin etmek suretiyle hem ülkemize katma değer sağlamak hem de finans sistemimiz, hazine üzerindeki yükleri, bütçe açığını azaltacak tedbirler almak" ifadelerini kullandı.

"ÜLKE İÇİNDE FAALİYETLERİNİ TERÖR ÖRGÜTÜ ARTIRABİLİR"

Kuzey Irak'taki gelişmeler nedeniyle Türkiye'de sınır içinde terörle mücadelede olumsuz bir yansıma olup olmayacağına ilişkin Başbakan yıldırım, "Böyle bir öngörümüz var. Buna göre bir tedbir alıyoruz. Burada bir kaos olacak, karışıklık olacak der demez, bundan yararlanarak ülke içinde faaliyetlerini terör örgütü artırabilir. Bunu da göz ardı etmiyoruz ve tedbirler alıyoruz" açıklamasında bulundu.

"İTİRAZLAR 101 BİN CİVARINDA"

FETÖ ile ilgili memuriyetten atılanlar için kurulan komisyonun çalışmalarına ilişkin bilgi veren Yıldırım, "İtiraz komisyonu başladı, itirazlar 101 bin civarında. Süre doldu. Kasım ayının başından itibaren dosyaları ele alıp değerlendirecekler" dedi.

FETÖ ile mücadele konusunda yapılan çalışmaları da anlatan Yıldırım, "Devam eden davalar sonuçlanmaya yakın. Mahkemeler bu işin kararını veriyor. Bana kalsa, benim kafama göre darbeden sonra 1 ay içinde hepsinin ipini çekerdik. Öyle olmalıydı. Ama işte hukuk sistemi, uzuyor, milletin keyfi kaçıyor. Bu iş ne kadar uzarsa toplumdaki yargıya güven de zarar görüyor. Daha fazla uzatmamak lazım. Epey bir olgunlaştı, yılsonuna kadar umutları kesilir. FETÖ ekibi "durun, dayanın, reddedin, kabul etmeyin, takiyye yapın, kurtulacaksınız, bu Perşembe olmazsa gelecek Perşembe" gibi rüya tabirleri ile oradakilerin motivasyonlarını yüksek tutmaya çalışıyorlar. Bunlar geçerli değil. Oradaki yargılamaları uluslararası zemine çekecekleri için "yargılama adil olmadı" diyerek kasıtlı hareket yaparak algı oluşturmaya çalışıyorlar. Yargı camiamız buna karşı dikkatli davranıyor. Tutuklu sayısı 50 bin 400 civarında, adli kontrol ile çıkan sayısı 50 bin 900. Yakalama kararı verilen 8 bin 675, açılan toplam dava sayısı 4 bin 971. Bizim Başbakanlık olarak müdahil olduğumuz dava sayısı 255. PKK ile ilgili etkin bir mücadele yapıyoruz. Barınma ve üs bölgelerinde 1 yıl içinde 34 bin 24 operasyon yaptık. Bin 500 barınma yeri tahrip edildi. Kontrol altına alınan köy sayısı 2 bin 388. Teslim olmalar var, gözaltılar var. Örgüte katılım yüzde 85 azaldı son 2 yılda" diye konuştu.

"2019'DA BİR TEREDDÜT GÖRMÜYORUM"

Başbakan yıldırım, "2019 için kişisel kaygınız var mı?" sorusuna şu ifadelerle cevap verdi:

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine göre biraz daha çıta yükseldi, daha zorlaştı. Şimdi yüzde 50 artı 1 şartı var. Kendi kendimize çıtayı yükselttik. Vatandaşımız "olur" dedi. Bunun getirdiği daha çok çalışma ihtiyacı var, Daha az yanlış yapmaya ihtiyaç var, bütün toplumu, memnunları ve gayrimemnunları kucaklamaya ihtiyaç var. 2019'da bir tereddüt görmüyorum. Partimizdeki metal yorgunluğunu yanlış okumamak lazım. Bu yaz yorgunluğuna benzer, gelir geçer. Seçim heyecanı başladığı zaman yorgunluk kalmaz. 15 sene 12 seçim yapan bir partide yorulma olmaz mı? Gelirsin oturursun, bir ayran içersin, uzanırsın 5 dakika yorgunluk geçer, sonra durmak yok yola devam" şeklinde konuştu.

Erken seçim olup olmadığı yöndeki soruya cevap veren Yıldırım, "Tarihler belli. İçinde bulunduğumuz şartlar içinde yerel seçimler 2019 Mart'ın, genel seçimler 2019'un Kasım'ında gerçekleşecek. Takvim bu" ifadelerini kullandı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri