TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Meclis idari teşkilatının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen TBMM Genel Sekreterliği Teşkilat Kanunu'nun görüşülmesine başlandı. TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, TBMM Genel Sekreterliği Teşkilat Kanunu'nun 30 yıl önce, bir ara rejimde çıkarıldığını anımsattı. Teşkilatın, yapısı itibariyle artık ihtiyaçları yeterince karşılamadığını belirten Sağlam, yeni bir anlayışla Meclisin idari yapısını değiştiren kanun teklifini hazırladıklarını söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Meclis idari teşkilatının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen TBMM Genel Sekreterliği Teşkilat Kanunu'nun görüşülmesine başlandı. Teklifin görüşmelerine geçilmeden önce, açış konuşması yapan Elvan, son yıllarda gelişen ve hızlı bir değişime uğrayan refah, mutluluk, sosyal adalet ve güvenlik taleplerinin, bu çağda önemini daha da artırarak devam ettirdiğini kaydetti. Devletlerin öncelikli olarak kendi halklarına sunmaya çalıştıkları bu taleplerin ana ekseninde, ekonomik refah ve buna bağlı olarak güvenli bir gelecek endişesinin geldiğini belirten Elvan, ''Ülke olarak tüm kurum ve kuruluşları ile halkını da yanına alarak bir yandan her kesimin kabul etmesi geren evrensel değerlere sahip çıkma yönünde çaba sarf ediyor, diğer yandan da insanlığın ortak sesine kulak vermek adına bunun gereklerini yapmak konusunda var gücümüzle çalışıyoruz'' dedi. Başkan Elvan, bunun ilk ve en önemli adımlarının atıldığı TBMM'de, üzerlerine düşen temsil yetkisini millet adına en iyi şekilde sürdürmenin, halka ve vicdana karşı olan sorumluluğun bir gereği olduğunu ifade etti.
KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİ SAĞLAM İDARE TEŞKİLATI KANUNUNU TEKLİF ETTİ.
TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, daha sonra, kendisi ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un imzasını taşıyan TBMM İdari Teşkilatı Kanunu Teklifi'ni komisyona sunmaya başladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen TBMM Başkanlığı İdari Teşkilat Kanunu Teklifi alt komisyona sevk edildi. Teklif hakkında bilgi veren TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, TBMM Genel Sekreterliği Teşkilat Kanunu'nun 30 yıl önce, bir ara rejimde çıkarıldığını anımsattı. Teşkilatın, yapısı itibariyle artık ihtiyaçları yeterince karşılamadığını belirten Sağlam, yeni bir anlayışla Meclisin idari yapısını değiştiren kanun teklifini hazırladıklarını söyledi. Sağlam, teklifle, öncelikle Genel Sekreterlik makamının adının, TBMM İdari Teşkilatı olarak değiştirileceğini, hizmetin niteliği ve kalitesinin artırılması için hiyerarşik kademenin azaltılacağını söyledi. Mehmet Sağlam, bu kapsamda daire başkanlıklarının kaldırılacağını, müdürlüklerin yeniden örgütlendirileceğini ifade etti. Teklifin öngördüğü konulardan birinin de güvenlik olduğunu belirten Sağlam, TBMM'nin kendi güvenliğini, kendi eliyle sağlaması düşüncesine yönelik olarak Güvenlik Müdürlüğü kurulmasının amaçlandığını kaydetti. Sağlam, buna göre, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle polis ve askerlerin TBMM kampüsündeki görevlerinin sonlandırılması fikrinin getirildiğini belirtti.
Meclis içindeki askeri personelin, yılda iki defa askeri merasimlerde görev yaptığına işaret eden Sağlam, bunun da her zaman için Genelkurmay Başkanlığından talep edilebileceğini kaydetti. Sağlam, teklife ilişkin şunları söyledi: ''Teklifle, müşavir kadroları sayısının sınırlandırılması esasını getiriyoruz. İstisnai memuriyete dayalı atama uygulamaları da sınırlandırılıyor. 4/B ve 4/C kapsamında istihdam edilen personel sayısını, Meclisin mevcut kadro sayısının yüzde 20'sini geçmeyecek şekilde sınırlandırmak istiyoruz. Siyasi parti gruplarına alınacak personelin niteliklerini, siyasi parti grupları kendileri tespit edecek. Bu personel gruplarla gidecek, gruplarla kalacaktır. Meclisin onlara şimdi vermiş olduğu personel, bu sayının dışında olacak. Ayrıca personelin sınavla alınması, norm kadro uygulaması ve emekliliğin teşvik edilmesi de teklifteki maddeler arasında yer alıyor.'' Muhalefet ise teklifin aceleyle hazırlandığını söyledi.