Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, Anayasa’da Uzlaşılan Maddelerin Bir Paket Halinde Kabulünün doğru bir adım olacağını söyledi…
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonunun bugüne kadar 48 madde üzerinde mutabakat sağladığını, üzerinde anlaşmaya varılan maddeler arasında; Temel hak ve hürriyetler, yasama ile idare ve kamu hizmetlerine dair maddeler bulunduğunu ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Tüm siyasi partilerin üzerinde uzlaştığı maddelerin bir anayasa değişikliği paketi olarak Meclise gelmesi ve kabul edilmesi toplumsal barışa katkı sağlayacak, bundan sonraki çalışmalara da moral olacaktır” dedi.
Dönemsel olarak yaşanan krizlerden çıkmak ve çözüm sürecine katkı sağlamak için demokratikleşme ile ilgili düzenlemelerin müspet bir etki yapacağını ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Mecliste bulunan siyasi partiler Anayasa metni konusunda uzlaşmaya çalışıyorlar. Yavaş ilerlemiş olsa da 48 madde üzerinde anlaşmaya varılmıştır. Bu maddelerin arasında temel hak ve hürriyetler konusunun olması da sevindirici bir durumdur. Değişik sebeplerden dolayı gerilen kamuoyunun dinginleşmesi, çözüm sürecinin amacına ulaşması ve huzur ortamının sağlanması için uzlaşılan maddelerin mecliste kabul edilmesi önemli bir adım olacaktır” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin insan hakları ve demokratikleşme konularında önemli kazanımlar sağladığını sözlerine ekleyen Nevzat Pakdil, “Türkiye'nin 2002'de başlattığı değişim hamlesinin kurumsallaşması, bunu kuşatan yeni ve sivil bir felsefe 2010'dan bu yana ülkenin en önemli meselesi olarak karşımızda duruyor. Anayasalar, sadece devlet yapısını düzenlemekle kalmazlar, devlet ile toplum arasındaki, dolaylı olarak farklı toplumsal eğilimler arasındaki bir sözleşmeyi de ifade ederler. Bu açıdan baktığımızda da sivil bir anayasa toplumun ihtiyacıdır” dedi. Pakdil açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bilindiği üzere demokratik olmayan süreç ve aşamalardan geçirilerek yürürlüğe konulan 1982 Anayasasının zaman içinde yapılan kimi değişikliklere rağmen anti-demokratik ruhu ortadan kaldırılamamıştır. 1982 yılından günümüze kadar Anayasa üzerinde yapılan değişikliklere rağmen, mevcut Anayasa geleceğin Türkiye’sini kurmada en ciddi engel olarak karşımızda durmaya devam etmektedir. Türkiye’nin başta insan hakları olmak üzere kalkınmasına kadar her konuda engeller koyan ve yamalı bohça haline gelen bu Anayasa’nın artık rafa kaldırılarak yeni anayasanın kabul edilmesi gerekmektedir. Eğer Anayasa’nın geneli üzerinde bir uzlaşı sağlanamıyorsa, anlaşılan maddelerin mecliste kabul edilmesi doğru bir yol haritası olacaktır.
“TBMM, HALKIN ANAYASA İSTEĞİNE CEVAP VERECEKTİR”
Türk Parlamenterler Birliği olarak tüm toplum kesimlerinin geniş katılımını esas alması gerektiğine inandığımız sivil ve demokratik yeni bir Anayasa’nın hazırlanması için yüksek bir talep ve pozitif bir zemin, temsil gücü yüksek ve zinde bir parlamentomuz olduğuna inanıyoruz. Hiçbir ötekileştirmeye imkân tanımayan, insanı ve emeği merkez alan, insan onurunu yükselten, demokratik, özgürlükçü, katılımcı ve çoğulcu nitelikte, adaleti ve eşitliği temel alan, din, kanaat ve inanç özgürlüğünü güvence altına alan, yasama, yürütme ve yargı olmak üzere her birinin erkine dayanan ahenkli işleyişlerini esas alan, dezavantajlı konumda bulunanları önceleyen, sosyal hakları, sosyal devlet olmanın gereklerine uygun şekilde düzenleyen bir Anayasa’yı herkes istemektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, halkın bu isteğine cevap verecektir.”
Türkiye’nin hedeflerine ulaşması ve yeni tartışmalara mahal vermemesi için sivil bir anayasa ihtiyacının kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekleyen Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Sivil Anayasayı hayata geçirme zamanı geldi ve geçiyor. Bu hususta tüm kesimlerin üzerine düşen sorumluluğu yüklenmesini gerekmektedir. Herkesin emeği geçen bu Anayasa; milli irade tarafından kabul edilmiş bir anayasa olacak ve onurunu tüm Türkiye yaşayacaktır” diyerek açıklamasını tamamladı.