Vekil Adayları Siyaset Meydanında

Ak Parti’de aday adayları, ilk sınavlarını 19–20 Mart’ta verecek.

Ak Parti’de aday adayları sıkı bir sınava tabi tutulacak temayül yoklaması, anketlerin ardından genel merkezde yüz yüze görüşmeler yapılacak. 

Ak Parti il, ilçe, gençlik, hanım komisyonları teşkilatı birlikte Çarşamba akşamı toplantı yaptı. Toplantı sonrası görüşlerini aldığımız yetkililer, aday adayları için 2500 kişi üzerinde teşkilatta temayül yoklaması yapılacağını, sandıkların burada açılarak sonuçların Ankara’ya gönderileceğini, son kararı ise genel merkezin vereceğini söylediler.

İSİMLER NETLEŞMEYE BAŞLIYOR

12 Haziran’ın seçimleri ülkemiz için büyük önem taşıyor,  tüm partiler çalışmalarını sıklaştırmış durumda. Bu arada vekil olmak için başvuruda bulunan isimler de netleşmeye başladı. İstifa etmesi gereken bürokratların başvuru süresi dün tamamlandı, onlarda başvurularını yaptılar.  Son olarak TBMM Personel Daire Başkanı Fatih Uğurlu, TETAŞ  Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya ve Milli Güreşçi Eroğlu’nun aday adaylıkları ulusal basında da geniş yer buldu.  

Bundan sonra aday adaylarını yoklama, mülakat bekliyor.  Aday adaylarının, dört aşamalı bir eleme sonunda 550 kişilik milletvekili listesine girip giremeyecekleri belli olacak. Aday adayları, ilk sınavlarını 19–20 Mart’ta gerçekleştirilecek teşkilat “temayül” yoklamasında verecek. 25–31 Mart tarihleri arasında ise MKYK üyelerinden oluşacak komisyonlar, aday adaylarıyla yüz yüze görüşmeler yapacak

SON ANDA İSTİFADAN VAZGEÇENLER OLDU

Ak Parti Genel Başkanlığının “görüşülmeden aday olunmaması” yönündeki uyarısı milletvekilliği adaylığı heyecanı saran bürokratları frenledi. Az sayıda üst düzey bürokrat ise istifanın ardından adaylığını açıkladı. AK Parti’nin milletvekili aday adaylarını “zorlu bir sınav süreci bekliyor. İlk sınav ise 19–20 Mart tarihlerinde temayül yoklaması ile başlayacağı öğrenildi.

Bu bağlamda il, ilçe, belde, gençlik, kadın ve belediye başkan ile yönetim kurulu üyeleriyle, mahalle ve köy temsilcileriyle, meclis üyelerinin de içinde olacağı 200 bine yakın AK Partili illerinde kimi listede görmek istediklerini işaretleyecek. AK Parti temayül yoklamalarında bu yıl ilk kez optik sistem kullanacak. Parti teşkilatı o ildeki tüm aday adaylarının isimlerinin bulunduğu formdan, ilin milletvekili sayısı kadar ismi işaretleyecek. Temayül yoklaması 2 gün içinde tüm illerde eşzamanlı olarak tamamlanacak. Adaylık için istifa eden 39 il başkanı ile mevcut milletvekilleri temayül yoklamasına girmeyecek. Aday adaylarını sonrasında ise mülakat komisyonları devreye girecek. 25–31 Mart tarihleri arasında MKYK üyelerinden oluşacak komisyonlar, aday adaylarıyla yüz yüze görüşmeler yapacak.

AK PARTİ ADAY ADAYLARI

Ulusal basın ünlü isimleri sayfalarına taşıdı. Bu bağlamda spor camiasının başarılı isimlerinden ilk başvuru Avrupa, dünya şampiyonu ve olimpiyat ikincisi güreşçi Şeref Eroğlu’dan geldi. Eroğlu, yanında şampiyon güreşçiler Nazmi Avluca, Rıza Kayaalp ve şampiyon haltercilerden Halil Mutlu ile birlikte başvuru yapmak üzere AK Parti Genel Merkezi’ne gittikleri belirlendi. Eroğlu, “Yıllarca dünya minderlerinde başarıyla temsil ettiğim ülkeme, bundan sonra siyasette hizmet etmek istiyorum. AK Parti’nin hizmet kervanına ben de katılmayı uygun gördüm.” Şeklinde konuştu.  

ADAY ADAYLARI TEŞKİLATI BOŞ BIRAKMIYOR

Dün resmi başvurular başladı, bazı adaylar genel merkeze, bazıları il başkanlığından form aldılar. Teşkilat mensuplarına kendilerini anlatmak isteyen aday adaylarına fırsat veriliyor, ikili ilişkiler kurulma imkânı veriliyor. Yani isteyen adaylar parti binasına gelerek kendi kendilerini tanıtıyorlar. Projelerini açıklıyorlar. Partiden bir yetkili isteyen herkese kapımız açık, bu imkân herkese sağlanıyor” dedi.

Bu arada ilimizden bir bayan vekilin gitmesine kesin gözü ile bakılıyor. Ancak bu bayanın kim olacağı merak ediliyor.

Ak Partililer ülkemiz, kentimiz ve partimiz için sıkı çalışacak bir bayanın bizde meclise gitmesine sıcak bakıyoruz, ancak o isim henüz belirlenmedi dediler. 

İTTİFAK ARAYIŞLARI SÜRÜYOR

12 Haziran seçimlerinde 27 siyasi parti 14 bin 850 milletvekili adayı çıkartacak. Yüzde 10 barajı kaygısı taşıyan partiler arasında ise ittifak görüşmeleri sürüyor

YSK’nın açıkladığı listeye göre, 12 Haziran’da yapılacak genel seçimlere 27 siyasi parti girmeye hak kazandı. Bu durumda, 550 milletvekili bulunan TBMM’ye girebilmek için, 27 siyasi parti toplamda 14 bin 850 milletvekili adayı çıkartabilecek.

Seçimlere katılmaya hak kazanan siyasi parti sayının 27 olması, milletvekilliği adaylarının yanı sıra, aday adaylarında da on binleri bulmasına neden olacak. 2011 genel seçimleri için 25 bini aşkın milletvekili aday adayının parlamentoya girmek için başvuruda bulunması bekleniyor. 2011 seçimleri için oluşacak ittifaklar ise seçime girecek siyasi parti sayısının 27’nin altında gerçekleşmesine neden olacak. Eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın vefatının ardından ittifak çalışmalarını sürdüren milli görüşün temsilcisi SP, merkez sağdan DP, AK Parti’den ayrılarak Abdüllatif Şener başkanlığında kurulan TP ve BBP tek bir çatı altında seçime girmeye hazırlanıyor. İttifak çalışmalarının sonuç vermesi durumunda seçime girecek parti sayısı 24’e düşecek. Saadet Partisi’nden ayrılarak HAS Parti’yi kuran Numan Kurtulmuş, Milliyetçi cephenin yeni ismi MMP Genel Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz ile Hak ve Özgürlükler Partisi’ni kuran emekli General Osman Pamukoğlu, Haziran’da yapılacak seçimlere katılan yeni siyasi aktörleri olacak. DTP’nin kapatılmasının ardından kurulan BDP, SHP’nin çatısı altında kurulan EDP de 2011 seçimlerde yarışacak yeni partiler arasında yer alacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri