Afşin Ticaret ve Sanayi Odası seminer salonunda üreticilerle bir araya gelen, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Patent Danışmanlık Hizmeti veren firma yetkilileri, 200 yıllık yöresel lezzet Afşin Çamanı’nın coğrafi işaretinin alınması için patent kurumuna verilecek tescil dosyası için bilgilendirme toplantısı yaptı.
Toplantıya Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı CAN, Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Program Yönetim Birim Başkanı Erdal İlbay, Söz Patent Firması yetkilisi Hülya Doğan ve üreticiler katıldı.
Afşin Çamanı’nın Coğrafi İşaret Belgesi alınması ürünün ayırt edici özelliklerini ortaya çıkarmak, ürün bileşimi ve lezzetinin korunmasının garanti altına alınması, ürünün tanıtımı ve yeni işletmelerin kurularak üretim ve yurtiçi/yurtdışı satış imkânlarının artmasının sağlanması amacıyla, Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Afşin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle ile hazırlanmış olan "Coğrafi İşaret Alınması Teknik Destek Danışmanlığı Projesi" kapsamında Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Patent Danışmanlık hizmeti veren SÖZ PATENT firması üreticilerle bir araya geldi.
Afşin Çamanı’nın gün geçtikçe değer kazandığını belirten Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, coğrafi işaretlerle ürünlerin değerlerinin daha da artırılabileceğini söyledi. Can, “Bugün Afşin Çamanı için güzel bir adımı daha atmak için toplandık. Afşin Çamanı’nın coğrafi işaret belgesini almak için gerekli dosyanın hazırlanması gerekiyor. Bunun için DOĞAKA ve Patent Danışmanlık hizmeti veren firmamızdan yetkililerimiz ilçemize geldiler. Yöresel lezzetimiz çamanın coğrafi işaret alınması için gerekli dosya hazırlayacaklarını belirtti. Çaman üretimi yaygınlaştığı takdirde hem ticaret hem tarım alanında da sarımsak ve biber üretiminde artış olacağını biliyoruz. Bizler Afşin Çamanı’nın en iyi konuma getirene kadar elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Dedi.
Çaman’ın Afşin’in çok önemli bir değeri olduğunu belirten Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt ise, “ İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak her ne kadar tarım ve hayvancılıkla ilgili görülsek de ismimizdeki gıda kelimesinin altını dolduruyoruz. İlçemizin değerlerinin markalaşması için projeler üretiyoruz. İlçemizin her hanesinde yaz, kış severek tüketildiğini bildiğimiz yöresel lezzet çamana coğrafi işaret almak amacıyla gerekli belgelerin hazırlaması için üreticilerimizle bir araya geldik. Afşin’de üretilen çamanın, gıda sektöründe güvenilir bir konuma gelmesi ve marka değeri taşıması için tescil edilmesi gerekiyor. Bunun için öncelikle coğrafi işaretinin alınması gerektiğini biliyoruz. Afşin Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliğinde dosyamızı hazırladık. İnşallah ilçemizin önemli bir değerini daha tanıtmak ve çaman üretimini ilçemizde steril bir şekilde yaymak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.
Konuşmaların ardından DOĞAKA Program Yönetim Birim Başkanı Erdal İlbay, üreticilere, Afşin Çamanı için coğrafi İşaret alınmasının öneminden bahsetti. Patent yetkilisi Hülya Doğan ise üreticilere, patent kurumuna verilecek olan patent ve tescil dosyası hakkında bilgi verdi.