Milli Eğitim Bakanlığı Yenilikçi ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, şu anda 463 bin derslikte etkileşimli tahta olduğunu, önümüzdeki yıl 200 bin akıllı tahtayı da monte edip yüzde 100'e ulaşacaklarını söyledi.
Fatih Projesi EBA Seçmeli Ders Müfredat Oluşturma Çalıştayı" Balıkesir'in Ayvalık ilçesi Cunda Oteli'nde başladı. Milli Eğitim Bakanlığı Yenilikçi ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, AB'deki krizin ardından Avrupa Ülkelerinin AR-GE çalışmalarına kaynak ayırmaktan vazgeçtiğini söyledi.
Yaşlı bir nüfuslara sahip AB ülkelerinin sömürge kaynaklarıyla ayakta durmaya çalıştığını savunan Bilal Tırnakçı, "Ama ülkemizde genç ve dinamik bir nüfus var. Birde son 15 yılda biz gizli bir devrime imza attık. Biz sürekli AR-GE ve teknolojiye yatırım yaptık. Bunu çok abartmadan ve dillendirmeden yaptık. Ama geldiğimiz noktada 463 bin dersliğimizde etkileşimli tahtalarımız var. Artık çocuklarımız direkt teknoloji ile muhatap hale geldiler. Önümüzdeki yıl içerisinden 200 bin tahtayı dersliklere monte ettiğimizde, Türkiye dersliklerin tamamında yüzde 100 etkileşimli tahtaya ulaşmış olacaktır. Bu Fatih Projesi'nin bir unsurudur. Birde sınıflarımıza internet ve tesisat anlamında ulaşım için alt yapılarımız var. Bu çalışmalarımızda hızla ilerliyor. Bunlarında dışında Fatih Projesi'nin en önemli 3. ayağı ise; Eğitim Bilişim Ağı (EBA) hem bizim için, hem çocuklarımız hem de geleceğimiz için çok önemlidir. Burada sürekli bir dinamizm var. Şu anda 1 milyona yakın içeriğimiz var. Görselimiz var, videolarımız var, kitaplarımız var. Ses dosyalarımız var. Bu anlamda çocuklarımıza ve okullarımıza hizmet veriyoruz. Sürekli güncellenen, sürekli gelişen müfredata paralel olarak güncellediğimiz bir yapıdır bu. Talim Terbiye Kurulu, yapıyı güncelledikçe biz EBA'yı güncelliyoruz. Beraberinde daha verimli nasıl olabiliriz? Çocuklarımıza daha çabuk nasıl ulaşabiliriz. Bunun çabası içerisindeyiz. Önümüzdeki dönemlerde internet ağı kuramadığımız ama EBA'yı kuracağımız yerlerde, EBA'yı tahtalarımıza yüklü olarak göndereceğiz ve zaman zaman güncellemeleri ADSL üzerinden yapacağız. Hedefimiz, fırsatlar eşitliğidir. Fatih Projesi'nin bir diğer tanımı da budur. En ücra köyümüzdeki öğretmenimizle, en metropol kentteki öğretmenimiz ve öğrencimizin aynı kalitede eğitim hizmeti alabilmesini amaçlıyoruz" dedi.
Çalıtayda; Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Dekanı ve Bölüm Başkanları ile yapılan toplantılar sonucunda, Ortaöğretim Matematik ve Kimya Eğitimi alanlarında seçmeli ders olarak Fatih Projesi-EBA Seçmeli dersinin konulması kararlaştırıldığı öğrenildi.
Seçmeli dersin içeriğinin belirlenerek, geliştirilmesi ve diğer üniversitelerin eğitim fakültelerinin programlarına eklenmesi amacıyla yapılacak olan Fatih Projesi EBA Seçmeli Ders müfredat belirleme çalıştayına bakanlık düzeyinde uzman personelin katılımının sağlandığı belirtildi.