Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu’nun konu ile ilgili açıklamasında şu hususlar yer aldı.
“Kahramanmaraş’ta, ilçeler ve mahallemizde devam eden eğitim toplantıları ile, İlimiz genelinde 2017 yılı hububat hasadı sonrası, toprağa ve çevreye verdiği zarar göz önüne alınarak anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak ilgililerin, görevlilerin ve kamu oyunun bilgilendirilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır.
Anız yakılması hadisesi, toprak başta olmak üzere tüm fauna ve floramızı olumsuz yönde etkilemekte, trafiği tehdit etmekte, haberleşme ve enerji hatlarındaki direklerin yanmasına neden olmakta, orman, bağ, bahçe, tarlada biçilmemiş ürün ve ev yangınlarına sebep olmaktadır.
Sorunun çözümünde paydaş kurum ve kuruluşlar olan Belediye Başkanlıkları, jandarma Komutanlıkların, Emniyet Müdürlükleri, Kaymakamlıklar, Orman Bölge Müdürlüğü, Müftülükler, Milli Eğitim Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kara yolları, Ziraat Odaları, Muhtarlıklar, Basın ve Sivil Toplum Kuruluşları ile koordineli bir şekilde çalışmalarımız devam etmektedir.
İlimizde özellikle hububat ve mısır hasadında sonra tarlada geriye kalan anızın, yanlış ve eksik bilgiden kaynaklı olarak yakılmasının önlenmesine yönelik olarak üreticilerimize, İl Müdürlüğümüzce ilgilendirme çalışmaları sürmektedir.
Bütün uyarılara rağmen çiftçilerimiz tarafından anız yakılması halinde 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler kanunu 32. Maddesi hükümleri uygulanmakta olup, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik ve bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda bu ceza beş kat daha da arttırılmaktadır. “