Kahramanmaraş'ta babadan oğula aktarılarak usta çırak ilişkisiyle bugüne kadar sürdürülen ve kentin tarihi kadar eski Hartlap bıçağı tescilleniyor.
Dondurmasıyla ünlü Kahramanmaraş'ta tarihi çok eskilere dayanan bıçakçılık da dikkati çekiyor. Onikişubat ilçesine bağlı Hartlap köyü ve çevresinde yoğun olarak üretilen ve yörede "Hartlap bıçağı" olarak bilinen ürün, ustaların kendilerine has tekniklerini geleneksel olarak usta çırak ilişkisi içinde babadan oğula aktararak sürdürdürüyor.
Bıçağın sap kısmında, geleneksel olarak işlenen manda, koç ve keçi boynuzu ile şimşir ağacının yanı sıra fiber veya plastik malzemeler de kullanılıyor. Bıçaklar kullanım alanlarına göre kurban, meyve, cep, kasap, döner ve mutfak bıçağı olarak üretiliyor.
Kentin önemli kültürel mirasları arasında yer alan Hartlap bıçağını gelecek kuşaklara taşımak isteyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Bu kapsamda Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan tescil başvurusu kabul edildi ve çalışma "Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni"nde yayımlandı.
"DİĞER COĞRAFİ İŞARETLERİMİZİN DE TESCİLİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK"
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Mayıs'ta Kahramanmaraş Hartlap bıçağının tescil kapsamında askıya çıktığını söyledi.
Çalışmaların belediyenin yanı sıra Valilik ile Ticaret ve Sanayi Odasının katkılarıyla gerçekleştirildiğini belirten Kabakcı, Hartlap bıçağına tescil alınmasının kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi.
Türkiye'nin 14. büyük kenti Kahramanmaraş'ın tarihiyle bağını sürdürmek için mutlaka bu coğrafi işaretlerin kayıt altına alınması gerektiğini vurgulayan Kabakcı, şöyle devam etti:
"Bunların içinde yemeklerimiz de olmak üzere, fıstık ezmezi, Abbas inciri, yemeni, ceviz, file nakışı, sim sırma, zeytinyağı, parmak peyniri, ravanda şerbeti, sarı çeltik pirinci, ekşi ahıtı, urmu dutu ve çöreği askıya çıkmış vaziyette. 20'ye yakın ürünümüzün tescili gerçekleşirse bundan sonra diğer coğrafi işaretlerimizin de tescili için çalışmalarımız devam edecek."
Hartlap bıçağının Türkiye piyasasına Kahramanmaraş'tan gönderildiğini aktaran Kabakcı, şunları söyledi:
"Bu iş, babadan oğla geçen bir meslek. Çocuklar babalarından bu mesleği öğrenerek bunu sürdürmekte. Biz de Kahramanmaraş olarak bu coğrafi işaretimizi alarak tescil yaptırmak istedik. Onun için bugün hem dondurmamızın tescil edilmesi hem de Hartlap bıçağımızın tescil edilmesinden dolayı çok sevinçliyiz. Türk ve Osmanlı tarihinin kadim şehri olan Kahramanmaraş'ımızın coğrafi işaretleri tescil edilerek güzel çarşılarımızda gelecek nesillere ve ülkemize sunulacak."
BIÇAKÇILIK TARİHİ
Kahramanmaraş'ta Domuztepe Höyüğünde yapılan kazı çalışmalarından Halaf Medeniyeti'ne rastlandığını hatırlatan Kabakcı, buradan camsı maddelerden hem savaş aleti hem kesici aletler çıktığını, bugün ameliyat bıçaklarının ucunda bulunan madenlerin bu bölgede bulunduğunu, bu kavmin kesici taşları belli şekillere getirerek kullandıklarının tahmin edildiğini anlattı.
Kabakcı, şunları kaydetti:
"Kahramanmaraş bundan 10 bin yıl önce keskin camsı maddelerle bıçak işlevi yapılırken bugünde demire çelik haline getirerek bu bıçaklar yapılmaktadır. Kahramanmaraş'ın kadim tarihi içerisinde bıçakçılık bir yer etmektedir. Çünkü Kahramanmaraş çarşıları Osmanlı çarşı kültürü içerisinde 7 büyük çarşıdan biridir."