Atatürk döneminde Kahramanmaraş kalesine dikilen bozkurt kaideli bayrak direğini tekrar kale burçlarına dikilemez mi?
“Bozkurt” Türk mitoloji tarihinde önemli bir yer tutar. Rivayet edilir ki; Türklerin Ergenekon’dan çıkarken bir Bozkurt’un yol gösterdiğidir. Neredeyse kurulan bütün Türk Hakanlıklarında bayrak, flama ve diğer temsil gerektiren unsurlarda Bozkurt kullanılmıştır.
Genç Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kahramanmaraş’ın kendi kendini kurtaran şehir olması nedeniyle Kahramanmaraş Kalesi burçlarına Bayrak direği kaidesi yapılırken fotoğrafta görüldüğü gibi bir kaide yapılmış ve kale burçlarına dikilmiştir.
Ne zaman kaldırıldığı tam bilinmese de Merhum İsmet İnönü döneminde kaldırıldığı zaman zaman dile getirilmektedir. Kale burçlarının olduğu fotoğrafların neredeyse tamamının da siyah beyez olduğu göz önüne alındığında bunun kuvvetle muhtemel İnönü döneminde kaldırıldığı genel kabul görmektedir.
KAHRAMANMARAŞ KALESİNDE BOZKURT KAİDE TEKRAR YERİNE KONULMALIDIR
Türk Kurtuluş savaşının öncü şehri olan ve kendi kendini kurtaran şehir olarak tarihte yerini alan Kahramanmaraş’a o gün Atatürk’ün bizim kahramanlığımızı simgeleyen bu kaide ile bu şehre bir değer verdiğinin de apaçık delilidir.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Turizm Bakanlığı bu kaidenin yeniden yerine yapılması noktasında bir çalışma yapması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.
Bize göre; Bozkurt kaideli bayrak direğinde Kahramanmaraş Kurtuluş Savaşında şehit olan hemşerilerimizin de ismi yazılmalı ve kısa bir tarihçe ile de kaide daha anlamlı hale getirilmelidir.