Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet vermekte olan kütüphanelerin diğer illerde örnek teşkil ettiği belirtildi.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı: “Kahramanmaraş’ımızda mevcut Karacaoğlan il halk kütüphanesi 1965 yılında yapıldı. Kültür Bakanlığımızın Kahramanmaraş’ta il merkezimizde bir tane kütüphanesi var bu günümüze kadar böyle geldi ama Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemizin şu anda en son Karaziyaret kütüphanemizin açılmasıyla 22 tane mevcut kütüphanemiz var bu kütüphanemiz şehrimizin değişik yerlerinde hizmet vermekte” dedi.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Daire Başkanı Kabakcı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren kütüphanelerin Türkiye’de bir ilk olduğuna ve örnek gösterildiğine işaret ederek: “Kütüphanelerimizin Türkiye bir ilk ve dünyada da öyle olduğu kanaatindeyim. Sabah 8,00 da kütüphanelerimiz açılmakta gece 23,00 da mesai son bulmakta. Bu tür çalışma Türkiye’nin başka ilinde yok. Bu sene Hacettepe Üniversitesi kütüphanecilik bölümü yapmış olduğu çalışmada Türkiye’de Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine kütüphanecilik ödülü verdi. Bunun karşılığın da kütüphanelerimize bilgisayarlar yazıcılar vermek suretiyle modern kütüphanecilik manasında şehrimizi bir öncü olarak görülüyor. Geçen hafta Antalya da yapılan toplantılarda da Kahramanmaraş kütüphaneciliği diğer illerden gelen değişik Kültür Bakanlığı ve Belediyelerin kütüphaneleri içerisinde örnek gösterildi. Çünkü günümüzde raflarda muhakkak kitaplar var ama çocuklarımız dijital ortamda kütüphaneden istifade etmek istiyor” diye konuştu.
ÇOCUKLARI ÇAĞA GÖRE YETİŞTİRİYORUZ
Daire Başkanı Kabakcı, kütüphane hizmetinde çağın gerekliliğini yerine getirdiklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Hz. Ali efendimizin bir sözü var çocuklarınızı sizin yaşamınıza göre değil onların yaşadığı çağa göre eğitin ve yetiştirin diyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da teşvikleriyle Kahramanmaraş’taki kütüphanelerimiz öğrencilerimizin her yaşta olanına hizmet götürüyor. İlkokula gidenden tutun üniversiteye bitirmiş üniversiteyi okuyan hatta kpss sınavına çalışan hemşerilerimize halkımıza hizmet etmekte gece gündüz kütüphanelerimiz dolup taşmakta 50 bine yakın kayıtlı üyesi ve 700 bini aşkın ziyaretçisiyle Türkiye’nin en yoğun kütüphanelerini oluşturuyor. Sonra bu kütüphanelerimizi bir edebiyatın ve şiirin başkenti olan şehrimizde belli çalışmalar yapıyoruz kütüphanelerimiz de yazarlık atölyeleri oluşturuyor tiyatro etkinlikleri oluşturuyoruz.”
DİJİTAL KÜTÜPHANECİLİKTE DE ÖRNEK TEŞKİL EDİYORUZ
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Kabakcı, dijital kütüphanecilikte de örnek teşkil ettiklerine dikkat çekrek sözlerini şöyle tamamladı: “Kütüphanelerimizi öyle cihazlarla donattık ki burada bir vatandaşımız devletle olan bir işini görmede e –devlete ulaşmada da bizim orada bulunan personellerimiz yardımcı olmakta dijital kütüphanecilikte bir örneklik teşkil etmekte. Bu kütüphanelerimiz şehrimizin her yerine yaygınlaşıyor daha çok ihtiyaç sahibi olan ekonomik düzeyleri daha düşük olan mahallelerimize bu kütüphanelerimizi yapmakta öncelik tanıyoruz. Şimdi 22 tane kütüphanemiz var. İnşallah esas amacımız imkânlar bulduğumuz nispette bu kütüphanelerimizi şehrimizin mahallesine taşıyarak bir kültür okulu haline getirmek ve Kahramanmaraş’ın eğitim ve öğretimdeki başarısını ülkemizdeki ön sıraları çekmek istiyoruz. Buralarda yeri geliyor kurslar düzenliyoruz. Bunlar kamek kursları olduğu gibi diğer meslek gruplarıyla da devam ederek kütüphaneciliğimizi halkımızla bütünleştirip et ve kemiğe büründürerek eğitilmiş insanlarla aydınlık yarınlara ulaşmak için Büyükşehir belediye başkanımız da teşvikleriyle yüzlerce personellerimizle birlikte bu çalışmalarımıza devam ediyor.”