Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, kurbanlık hayvanın kesildikten sonra etinin 24 saat dinlenmeden tüketilmesinin sindirim problemlerine yol açtığını söyledi.
Öğünlerde genellikle ölçünün kaçtığı Kurban Bayramlarında sağlıklı beslenme tüyoları veren Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, özellikle kalp, diyabet, böbrek ve yüksek tansiyon hastalarının bayramı dikkatli geçirmeleri gerektiğini söyledi.
Etlerin kızartma ya da kavurma olarak tüketilmemesini, yağsız olarak hazırlanmasını öneren Dyt. Akgül, "Bireylerin hastalık riski ve sindirim problemleri yaşamamaları adına bunu istiyoruz. Etleri tüketirken yanında C vitamini yüksek gıdalar da tüketilmeli. Salataların üzerine limon sıkarak ya da taze sebzelerle beraber tüketilmesini istiyoruz ki bireyler etin içerisindeki demirden en iyi şekilde yararlanabilsin. Ayrıca, kilo problemi yaşanmaması adına etin yanında pilav ve makarna yerine tam buğday ekmeği ya da bir kase çorba tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır" ifadelerini kullandı.
Etin saklama koşullarına ilişkin bilgiler de aktaran Dyt. Gizem Akgül, etlerin büyük parçalar yerine tek kullanımlık parçalar halinde saklanması gerektiğini kaydederek "Etler, eğer buzdolabında saklanacaksa 1-2 gün, ileri tarihlerde tüketilecekse derin dondurucuda eksi 18 derecede 1-2 ay saklanması daha uygun oluyor" şeklinde konuştu.
Yüksek kolesterol nedeniyle ilaç kullanan bireyler ile fazla kilosu olan vatandaşların et tüketiminde dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Dyt. Akgül, şöyle devam etti:
"Geleneksel olarak kurban kesildikten sonra kahvaltılarda dahi hemen et tüketilmeye başlanıyor. Bu mide ve bağırsak problemi yaşayan bireyler için ciddi anlamda rahatsızlık riski taşıyor. Etler ilk kesildiğinde 24 saat süreyle "ölüm katılığı" dediğimiz, etlerin sert kaldığı durum oluşuyor. Bunun için etin bir süre dinlenmesi gerekiyor. Mangal yaparken de etin çok yanmamasına, kömürle çok temas etmemesine, 10-15 santimetre kadar mesafe olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca kuyruk yağlarını ve iç yağlarını ise tüketmelerini önermiyoruz. Etin çok yakılmaması ama içinin de iyi pişmesi lazım. Aksi durumlarda bireylerde ciddi anlamda sindirim problemlerinin yaşandığını görüyoruz. Etler, lif kaynakları olmadığı için yine sindirim sorunları yaşanmaması adına yanında sebze ya da salatalar gibi lif kaynağı olacak gıdaların tüketilmesini öneriyoruz."
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, yemeklerin yanında gazlı içecekler yerine ayran, cacık, yoğurt gibi sağlıklı tercihlere işaret etti. Dyt. Akgül, çay ve kahve gibi içeceklerin de et tüketiminden 1 saat sonra tüketilmesinin etteki demirden faydalanmak adına daha sağlıklı olduğunu açıkladı.