GÜNDE KAÇ SAAT UYUMAMIZ GEREKİR?

Günde kaç saat uyumamız gerektiği her zaman tartışılan ve merak edilen bir konudur. Uzun zamandır bilinen ise bu sürenin günde 8 saat olduğudur. Gerçekten günde 8 saat uyumamız mı gerekiyor?

Günde kaç saat uyumamız gerektiği her zaman tartışılan ve merak edilen bir konudur. Uzun zamandır bilinen ise bu sürenin günde 8 saat olduğudur. Gerçekten günde 8 saat uyumamız mı gerekiyor?

Uyumak insan vücudu için hayati bir durumdur. Tıpkı yemek yemek gibi uyumak kişiye enerji verir ve vücut sistemi uyku sırasında daha yavaş çalışarak dinlenir. Bütün bu işlemleri gerçekleştirebilmesi için ne kadar uyumalıyız? Bu süre dediğimiz gibi günde 8 saat olarak bilinse de, günde 6-7 saat uyuyanların daha uzun yaşadığı görülmüştür.

California Üniversitesi’nden Profesör Daniel Kripke’nin 2004’te 1 milyonun üzerinde insan ile yaptığı araştırmada bu doğrulanmıştır. Bununla birlikte günde 4 saatten az uyuyanlar da daha az yaşamaktadır çünkü yetersiz uykunun kısa süreli IQ, hafıza ve mantıklı düşünme yetisi kaybına neden olduğu düşünülür.

Kim Ne Kadar Uyur?

-Yeni doğan bebekler neredeyse günün tamamını uyuyarak geçirirler.

- Gençler ve yetişkinler günde 7-8 saat uyur.

-İleri yaşta uyku süresi 4-6 saate düşmektedir.

Geçmişte insanların ortalama 9 saat uyuduğu bilinirken bu süre günümüzde ortalama 7 saattir çünkü artan şehir yaşamı ile birlikte geçimi sağlayabilmek için çalışmamız gerekir ve kimi zaman çalışmak için büyük şehirlerde insanlar işe gitmek için uzun süre yolculuk yapmaktadır.

Fazla uyku gibi az uyku da zararlıdır ve uykusuzluk zihinsel ve davranışsal bozukluklara sebep olabilir, hafızanızı kötü yönde etkileyebilir.

Bununla birlikte bilinir ki, Leonardo da Vinci hayatının neredeyse yarısını uyuyarak geçirmiştir ancak o da Einstein gibi gün içerisinde 4 saatte bir 15 dk şekerleme yapmıştır. Sözlük bilimcisi Dr. Johnson ve Fransız filozof Pascal'ın da çok uyuduğu bilinmektedir.

Hayvanlar aleminden örnek verecek olursak, koala günde 22 saat uyur ama sadece on yıl yaşar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri