Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ta anayasanın oylanacağı referandum öncesi vatandaşlar oylarının rengini belli etti.
Adanalı vatandaşlar Nisan Ayı'nda yapılması planlanan referandumda "Evet" oyu vereceklerini söyledi.
Mecliste görüşülmesi biten ve referandum süreci için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili değişiklik paketine Adanalılarda "Evet" diyor. Bazı vatandaşların "Hayır" dediği referanduma bazı vatandaşlar ise "Kararsızım" değerlendirmesinde bulunda.
Ülkenin refahı için "Evet" diyorum diyen vatandaşlar, herkesi de "Evet" oyu vermeye davet etti. Bir vatandaşın ise "Ben Ecevitçiyim. Dün de bugünde Ecevitçiyim. Ölene kadar da Ecevitçiyim. Hayır diyorum" demesi dikkat çekti.
Osmaniye
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'de vatandaşların referandum tercihleri şöyle:
"Oğuzhan Bülbül, "Başkanlık sistemine hayır diyorum öncelikle. Çünkü burada bu sistem üzerinde siyasi görüşlerimizi bir tarafa bırakıp yapılan işlemlerin ne denli halkı ilgilendirdiği konusunda tereddütteyim. Bu konuda halka yeterince açıklama yapıldığını da düşünmüyorum. Aslında yapılacaktır buna inanıyorum da bu konunun yeterince iyi olmadığını, Başkanlık sisteminin elbette ülkemize avantajları olduğu kadar dezavantajları olacağını da düşünüyorum. Bu yüzden hayır diyorum"
Mustafa Keyfsiz, "Referanduma hayır diyorum. Çünkü Cumhuriyet değerlerinin zarar göreceğini ve bütün yetkilerin tek elde bulundurulmasından dolayı hayır diyorum"
Kasım Akdeniz, "Hayır diyorum çünkü bu gelecek sistemi beğenmiyorum. Ülkenin yararına değil o yüzden hayır diyorum"
Fahri Ökten, "Referandum da ben kararsızım. Evetin hayırın bir açıklaması yapılmadı. Ne anlama geliyor, hangisi iyi bu konuda bir açıklama yapılmadı"
Mustafa Çıldır, "Referandumdaki oyum "Evet'tir. Çünkü bu hükümet olmasaydı daha çok bataklığa giderdik"
Bahadır Keskin, "Bilge liderimiz Devlet Bahçeli ne düşünürse onun doğrultusunda evet demeyi düşünüyoruz"
Serdar Salman, "Sürece hayır diyorum. Neden hayır çünkü tek kişinin Başkanlık sistemini kabul etmiyoruz. Parlamenter sisteme tekrar devam etmesini istiyoruz"
İrfan Kanver, "İyi bir gelecek için "Evet" diyorum".
Oğuz Öğündür, "Referandum sürecindeki tutumumuz şu anda maddelerle ilgili hiç bir şeyi bilmiyoruz. Araştıracağız. Şu anda karamsarım. Ne evet deme durumumuz var ne de hayır. Onu bekleyip göreceğiz. Maddeler uyarsa evet uymazsa hayır diyeceğiz. Şu anda beklemedeyiz" diye konuştu.
Kahramanmaraş
Kahramanmaraş'ta yeni anayasanın oylamasıyla ilgili vatandaşların büyük çoğunluğu evet oyu kullanacağını söyledi.
Yeni anayasanın oylamasıyla ilgili tercihlerini açıklayan Kahramanmaraşlılar, güçlü bir Türkiye ve istikrar için evet oyu kullanacaklarını söylediler.
Hatay
Hatay'da yeni anayasanın oylanacağı referandum ile ilgili yapılan sokak röportajlarında vatandaşların çoğu "evet" oyu kullanacağını söyledi.
Hatay'da Nisan ayında yapılması muhtemel olan referandumda vatandaşlar görüşlerini dile getirdi. Vatandaşların çoğunluğu referandumda "evet" kullanacaklarını açıkladı.
Celal Mısırlı, referandum'da istikrarın sürmesi için evet ve devlete zarar gelmemesi için evet diyeceğini belirtti.
Gökhan Yılmaz ise "Rahmetli Başbuğumuz Alpaslan Türkeş'in önerdiği bir sistem olduğu içinde bende evet diyeceğim"dedi.
Esnaf Ahmet Çelik ise "Daha güçlü bir Türkiye için bizlerde evet diyeceğiz" dedi.
Mersin
Yeni Anayasanın oylanacağı referanduma geri sayım sürerken, Mersinli vatandaşlar referandumla ilgili görüşlerini İHA'ya yorumladı.
Bir iş merkezinde çaycılık yapan Muharrem Kartal, referandumda kullanacağı oy konusunda henüz kararsız olduğunu belirtti. Yeni maddelerle ilgili henüz bilgisi olmadığını dile getiren Kartal, "Mitingler başlasın, bir bakalım. Maddeleri de okuduktan sonra ona göre kararımızı vereceğiz" dedi.
Esnaf lokantası işleten Selda Kaya ise oyunun demokrasi için "hayır" olacağını belirtti.
"Referandum inşallah hayırlı olur" diyen Aktar Mahmut Karadayı da tüm yetkilerin bir kişide toplanmasına karşı olduğunu dile getirerek, "Bu ülkenin, vatanın, milletin bekası için sonuna kadar "hayır'. Bu "hayır'da çok hayır vardır. Evet dersen bu memleketin sonu olur" ifadelerini kullandı.
Üniversite öğrencisi Büşra Korkmaz ise henüz kararını vermeyenlerden. Yeni maddelerini daha inceleyemediğini, ancak oy kullanmadan önce inceleyeceğini belirten Korkmaz, "Kararımı henüz vermedim. Türkiye'nin Atatürk ilke ve inkılaplarına göre yönetilmesini istiyorum. Kararımı maddeleri inceledikten sonra vereceğim" diye konuştu.
Duvar ustası Mehmet Salih Akşin referandumda kullanacağı oyla ilgili kararını henüz vermediğini söyledi. Herkesin işsiz ve her şeyin pahalı olduğunu ifade eden Akşin, bu yüzden referandumda büyük olasılıkla "hayır" diyeceğini kaydetti.
Üniversite öğrencisi Fırat Akşin ise Anayasa maddelerini incelediğini, hatta bununla ilgili Malatya'da anket çalışmaları da yaptığını söyledi. Yaptıkları anketten evet çıktığını belirten Akşin, kendi tercihinin "hayır" olduğunu söyledi.
Trafik öğretmeni Abdulvahap Gülpınar da "Hangi tarafa hayırlıysa Allah onu nasip etsin" dedi.
Gül satarak geçinen Süleyman Doğan ise referandumun Türkiye'ye hayırlı, uğurlu olmasını dileyerek, "Bu ülkeye sonuna kadar hizmet verecek, vatana, millete hayırlı olan insanlar gelsin. Şu anda kararsızım, ailece kararsızız. Siyasiler bir alana insinler, bakalım ne diyecekler? Biz daha bu Anayasanın ne olduğunu da bilemiyoruz. Bir de siyasilerden duymak gerekiyor" dedi.
Emekli Hayri Doğan da parlamentoda görüşülen 18 maddenin içeriğini halkın net bir şekilde okumadan, bir takım önyargılı kararlar vermeye başladığını ileri sürdü. İnsanların "evetçiler" ve "hayırcılar" olarak ötekileştirildiklerini söyleyen Doğan, "Tercihim "hayır" yönünde" diye konuştu.