KIŞ HASTALIKLARINA KARŞI NE, NE KADAR YENMELİ ?

Kış aylarında hava sıcaklığının düşmesi, hareketlerimizin kısıtlanması ve kapalı alanlarla geçirilen sürenin artması gibi birçok etken hastalıklara yakalanma riskini de artırıyor.

Kış aylarında hava sıcaklığının düşmesi, hareketlerimizin kısıtlanması ve kapalı alanlarla geçirilen sürenin artması gibi birçok etken hastalıklara yakalanma riskini de artırıyor. Bu noktada beslenme alışkanlıklarının da gözden geçirmek gerekiyor.

Kış aylarında yediğimiz ya da yemediğimiz gıdalar güçlü bir bağışıklık sistemine ulaşmadaki en güçlü araçlardan birini oluşturuyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Şenarslan, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek beslenme önerilerini sıraladı.

"YETERLİ VE DENGELİ BESLENDİĞİNİZDEN EMİN OLUN"

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve çalışabilir halde tutabilmek için vücuda sağlıklı ve yeterli miktarda kaliteli protein, yağ, karbonhidrat ve vitamin bakımından zengin gıdalardan oluşan bir beslenme düzeni oluşturulması gerektiğini belirten Mine Şenarslan, "Her gün ve her öğün de mutlaka yeşil yapraklı sebzeler ve meyvelere yer verin. Ayrıca, haftada 1-2 gün balık tüketmek de bağışıklık sistemini güçlendirmeye büyük katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN VİTAMİNLERİ UNUTMAYIN

A ve C vitamininin, hem bağışıklık sistemini desteklediğini, hem de bulaşıcı hastalıklara karşı yakalanma riskini azalttığını ve bu nedenle grip, nezle salgınlarının sık görüldüğü kış mevsiminde C vitaminden zengin beslenmenin son derece önemli olduğunu vurgulayan Şenarslan, "Dolayısıyla, portakal, greyfurt, mandalina, yeşilbiber, maydanoz gibi C vitamini zengini ürünleri tüketmeye özen gösterin. A vitamini açısından zengin olan, ıspanak, havuç, süt, yumurta, kara lahana ve yoğurda da öğünlerinizde sıkça yer verin" ifadelerini kullandı.

UZUN SÜRE TOK KALMAK İÇİN, BADEM, CEVİZ GİBİ YAĞLI TOHUMLAR TÜKETİN

Hem bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, hem de uzun süre tok kalmayı sağlamak için beslenmelerde mutlaka yağlı tohumlara yer verilmesi gerektiğini aktaran Şenarslan, bunun için, çiğ olarak badem, fındık, ceviz, yer fıstığı ve kaju gibi kuru yemişlerin günde 1 avuç içi kadar tüketilmesinde yarar olduğunu belirtti.

LİFLİ YİYECEKLERİ DAHA ÇOK TÜKETİN

Kış mevsimi ile birlikte hareket azlığı ve az su tüketimi ile birlikte kabızlık sorunu da artabildiğini kaydeden Şenarslan, "Bu durum kilo almaya neden olabiliyor. Bu nedenle hem kabızlık sorunun önüne geçmek, hem de bağışıklık sistemini desteklemek için lifli yiyecekleri daha fazla tüketmek gerekiyor. Bu nedenle, kaliteli bir bitkisel protein kaynağı olduğu için kışın kuru fasulye, mercimek, nohut gibi baklagillere hafta da 1-2 kez sofralarımıza yer vermek çok ciddi yarar sağlıyor" dedi.

PROBİYOTİKTEN ZENGİN BESLENİN!

Probiyotikler hastalık yapan mikroorganizmaların çoğalmasını engellediği gibi sindirim ve bağışıklık sistemlerimizin de düzenli çalışmasına da yardımcı olduğunu söyleyen Mine Şenarslan, en iyi probiyotik kaynakları arasında sıralanan yoğurt, kefir, sirke ve ev turşusuna sofralarda sıklıkla yer verilmesi gerektiğini ifade etti.

HAFTADA 2 KEZ BALIK TÜKETİN

Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına karşın balık tüketiminde yeterli seviyede olmadığını aktaran Mine Şenarslan, "Ancak, omega-3 yağ asitlerinden zengin olduğu için bağışıklığımızı kuvvetlendiren balığı hafta 2 kez tüketmeniz gerekiyor. Kış aylarında balık bol bulunduğundan bunu hastalıklardan korunmak için fırsata çevirmeliyiz" şeklinde konuştu.

SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN

Metabolizmamızın çalışması için suyun her mevsim vazgeçilmezlerden biri olduğunu kaydeden Şenarslan, "Her ne kadar kışın soğuk günlerinde su içmek çok fazla aklımıza gelmese de, sağlıklı bir kişinin günde kg başına 30 ml su tüketmesi gerektiğini unutmayın. Bunu sağlayabilmek için gün içerisinde suyunuzun yanınızda bulundurun ve yudum yudum içmeye özen gösterin" dedi.

BAĞIŞIKLIĞIMIZI DESTEKLEMEK İÇİN BİTKİ ÇAYLARINI TERCİH EDİN

Açıklamasında kış çaylarının önemine de değinen Şenarslan, "Kış çayları, hem soğuk günlerde içimizi ısıtıyor, hem de hastalıklara karşı mücadele etmemize yardımcı oluyor. Bu nedenle ülkemizde de bulunması son derece kolay olan, adaçayı, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya gibi bitki çaylarını günün her saatinde tüketmek, mikroplara karşı savaşarak hastalıklara karşı savunmada en güçlü yardımcılar arasında yer alıyor. 1 tutam ıhlamur, 1 parmak kalınlığında portakal kabuğu, 1 adet çubuk tarçın ve 2-3 adet karanfilin üzerine sıcak su koyup demlenmesi sonucunda elde edilecek bir kış çayını günün her saatinde keyifle tüketebilirsiniz" şeklinde konuştu.

D VİTAMİNİ İHTİYACINIZ İÇİN GÜNEŞLE DOSTLUĞUNUZU KIŞIN DA SÜRDÜRÜN

Yapılan araştırmalar, bağışıklık sistemimizin güçlü savunma mekanizması olan hücrelerin hareket geçmesi için D vitamine ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Şenarslan, güneşin kendini çok daha az gösterdiği kış mevsiminde de güneş ışınlarından yararlanarak D vitamini ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi. Bunun için güneşin kendini gösterdiği saatlerde 20-30 dakikalık yürüyüşler yeterli olabiliyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri