Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ve 4 günde 65 bin kişinin ziyaret ettiği "4. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı" devam ediyor.
Kahramanmaraş Fuar Merkezi'nde düzenlenen ve 270 yazarın katıldığı fuarda, 300 yayınevi stant açtı. Kitapseverlerle yazarların buluştuğu fuara vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Fuarın ziyaretçi sayısı 4 günde 65 bine ulaştı.
İl ve ilçelerden ücretsiz servislerle fuara getirilen öğrencilerin biriktirdikleri harçlıklarıyla stantları gezip beğendiği kitapları aldığı görüldü. Kimi öğrenciler de ilk kez geldikleri fuarda hem gezme hem de kitaplarla buluşma imkanı buldu.
Fuara gelen çocuklar, kitap okumaya dikkati çekmek amacıyla stantları gezen kentin dondurma karakteri "Edecan" ile fotoğraf çektirdi.
"Edecan" ve "Kitap" karakterini canlandıran Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğrencileri Galip Büyükçapar ve Ali Aslan, söz konusu kıyafetleri giyerek okul harçlıklarını kazandıklarını ve çocukların kitaba ilgisini artırmaya çalıştıklarını belirtti.
"(Herşey sosyal medyada var) diye kitaptan uzaklaşılmasın"
Fuara katılan tarihçi yazar Şevki Karabekiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazarların çabalarını sekteye uğratan konunun dijital dünya ve sanal alem olduğunu söyledi.
İnsanların bilgilere sosyal medyadan kolay ulaştıklarını zannederek kitaptan uzaklaştıklarını dile getiren Karabekiroğlu, şunları ifade etti:
"Bu da kitaba olan ilgiyi gittikçe azalttı. Şunu insanlarımızın bilmesi gerekiyor ki bilgi kitaba, kağıda yazılı olandır. Sanal alemde dijital ortamda üretilen her bilgi hayal ürünüdür. Bunların da doğrulunu birbirinden ayırma imkanı yoktur. Çünkü kitaba yazılan bilgiyi yazar mutlaka teyitli ve belgeli yazmak zorundadır. Yanlışı varsa da hesabını vermek zorundadır. Fakat sanal alemde bugün yazıp yarın tekrar silebilir. Onun için bunlara bir çare bulmamız lazım."
Fuarları, insanların kağıt kokusuna alışması, kitapla buluşması bulduğunu aktaran Karabekiroğlu, "Herşey sosyal medyada var" anlayışıyla kitaptan uzaklaşılmamasını istedi.
Karabekiroğlu, fuarlara daha işlevsellik kazandırmak gerektiğinin altını çizerek, "Sadece kitap teşhir edilen yerler olarak bırakmadan başka sosyal aktivitelerle insanların dikkatini çekecek bir formül bulmamız lazım." ifadelerini kullandı.
Fuar, 22 Ekim'de kapanacak.