Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş'ın 2017 yılı ihracatını, yüzde 11,5 artış kaydederek 948 milyon dolar ile tamamladığını bildirdi.
Serdar Zabun, yaptığı açıklamada, 2017 yılının ihracatta atılım yılı olduğunu belirterek, "Türkiye ortalamasının 1 puan üzerinde, yüzde 11,5'lik ihracat artışı gerçekleştirdik. Böylece 948 milyon dolar ihracata ulaştık. 2017 yılında İtalya, Mısır, Almanya, Bulgaristan ve Portekiz en çok ihracat yaptığımız ülkeler oldu. İhracatımızın yarısına yakını bu ülkelere gerçekleştirildi. Tek başına İtalya'nın ihracatımızdaki payı 207 milyon dolar ile yüzde 22'ye yakın. Bu, bize kalite bakımından Avrupa'nın taleplerini karşılayabildiğimizi gösteriyor.
"ÇİN'E İHRACAT YÜZDE 207 ARTTI"
Çin'e yaptıkları ihracatın yüzde 207 oranında artarak 17 milyon dolara ulaştığını kaydeden Zabun, "Bu da ihracat pazarlarımızın artması açısından önemli bir gelişme. Sektörel açıdan baktığımızda tekstil ve hammaddeleri, demir ve demir dışı metaller, kağıt, hazırgiyim ve konfeksiyon, hububat, çimento ürünleri öne çıkmaktadır. Bu ürünler, ihracatımızda yüzde 95 paya sahip. Burada özellikle çimento ihracatımızın yüzde 46 oranında artması, iklimlendirme sektörünün yüzde 88 gelişme göstermesi de sektörel yelpazenin genişlemesi adına bizleri sevindirdi" diye konuştu.
Türkiye ihracatının 157 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Zabun, şöyle devam etti:
"İhracatın artmasında reel sektöre verilen destek çok önemli oldu. İhracat desteklerinin artırılması, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin desteklenmesi, e-ticaret sitelerine üyelik desteği, yeşil pasaport, Eximbank'ın sermayesinin artması, KGF'nin KOBİ'lere sağladığı finansman ve istihdama yönelik destekler, üretim ve ihracata ivme kazandırdı. Bizler de pazar çeşitliliğimizi artırdık. Fuarlara katıldık, ticaret heyetleri düzenledik. Finansman konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile birlikte elimizi taşın altına koyduk. Üyelerimize kaynak sağladık. KGF sayesinde finansman sorunları büyük çapta çözüldü. Firmalarımızı bilgilendirme çalışmalarına bu yıl ağırlık verdik. Dış Ticaret Eğitim programlarımızla, Eximbank İrtibat Büromuzu açarak ihracat anlamında üyelerimize desteklerimizi artırdık."
İSTİHDAM 150 BİN KİŞİYE ULAŞTI
Teşviklerin sanayileşmede çok önemli bir araç olduğunu ifade eden Zabun, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Kahramanmaraş'ta sanayileşme adına 30 milyar liralık özel sektör yatırımı yapıldı. Şehrimiz girişimcileri, devletin teşviklerini, imkanlarını en doğru şekilde kullanarak ekonomiye katkısını artırdı. Bu yatırımlarla şehrimizin yıllık sanayi üretimi 5 milyar dolara, istihdamı 150 bin kişiye ulaştı. Sanayileşme ile birlikte 2 milyar doların üzerinde dış ticaret hacmine ulaşarak ihracatta önemli başarı gösteren Kahramanmaraş, ihraç ürünlerinin büyük kısmını Avrupa ülkelerine gerçekleştirmektedir. Diğer yanda, en büyük sanayi kuruluşlarının olduğu en büyük 1000 şirket listesinde Kahramanmaraş 24 şirket ile en başarılı 8. kent durumundadır."
İhracattaki artışın kent ekonomisi için çok önemli olduğuna dikkat çeken Zabun, "Şehrimizde sanayileşme ile birlikte gelen bu başarı ve ihracattaki artış kent ekonomisi için çok önemli. Üretim ve ihracatta Kahramanmaraş'ın yükselen bir başarıya sahip olduğu bariz şekilde görünüyor. Emekleri için sanayicilerimize ve ihracatçılarımıza, işçilerimize, çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum ve başarılarından dolayı tebrik ediyorum" dedi.