Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 525 bin olan yurt kapasitesinin yıl sonunda 545 bin olacağını söyleyerek, "22 bin civarında bir yatak kapasitesi artışı olacak" dedi. Kılıç devrim niteliğindeki yenilikleri de anlattı.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü'nde, eğitim muhabirleriyle kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Bu ayın sonu itibariyle üniversitelerin 2016-2017 eğitim öğretim yılına başladığını belirterek, "Bu sene 16-22 Ağustos tarihleri arasında yurt başvurularımızı açtık ve aldık. Bu sene ilk kez üniversite kayıtlarıyla yurt başvuru tarihleri aynı oldu. E- devlet üzerinden kaydınızın referansını alıp doğrudan o referansla yurda başvurunuzu yapıyorsunuz. Bu çerçevede bu sene KYK'ya başvuruda bulanan öğrenci sayımız 383 bin 538. Bunun 364 bini geçerli başvuru. Örneğin zaten yurtta barınıp tekrar başvuru yapanlar oluyor. Daha önce kurumumuzla çeşitli sebeplerden dolayı yönetmeliklerimizdeki farklılıktan veya o disipline uymayanlar ve yurttan uzaklaştırılanlar tekrar başvuru yapıyorlar. Onlar geçersiz sayılıyor. Sisteme girişte verilen bilgiler doğru olmayan bilgiler olduğu zaman o geçersiz sayılıyor" şeklinde konuştu.
"364 BİN 716 ÖĞRENCİNİN İŞLEMLERİ YAPILDI"
"Eskiden başvuru yapan kişinin verdiği bilgiler doğrultusunda sistem sizi tarıyordu inceliyordu ve sıranızı da buna göre oluşturuyordu" ifadesini kullanan Bakan Kılıç, "Siz ne beyan ederseniz o kabul edilip ona göre sıralama yapılıyordu. Şimdi bu sene geçen seneden itibaren başladığımız sistemle beraber bu sene daha hızlanmış bir şekilde. Bu artık böyle değil. Başvurunuzu yaptığınız anda 11 farklı devlet kurumundan verdiğiniz bilgiler doğrulanıyor. Örneğin bir il ilçede ikamet ettiği bilgisini veriyorsunuz farklı bir yerde bulunduğunuzun kanıtı orada var zaten. Orada bir uyuşmazlık var başvuru geçersiz oluyor. Verilen bilgilerin 11 tane kurumdan doğrulaması yapıldıktan sonra 364 bin kardeşimizin şuanda kurumumuz nezdinde toplam kapasitenin 525 bin olan kapasitede 227 bin müsait yatağımız barınma imkanına kavuşacaklar. Yüzde 60 civarında karşılama oranıyla bu seneki kayıtlarımızı öğrencilerimizin yurtlarında kalmaları konusunda yardımcı olacağız. Bu anlamda 199 bin 489 kız öğrenci, 165 bin 227 erkek öğrenci olmak üzere toplam 364 bin 716 öğrencinin işlemleri yapıldı. Bununla beraber yurt hakkı kazanıp daha sonra bundan vazgeçen öğrencilerimiz de oluyor. Bunlar ilk yerleştirmede şuanda başlatmış olduğumuz ve 1'inci yedeğin 9 Eylül'de başlayacak olduğu kayıtlara kadar, yarın gece yarısına kadar kaydını yapılabilecek. Hakkını kullanmayanlara da hemen akabinde okullar açılana kadar üç yedek sıra açıklamış olacağız. Birinci yedek 9 Eylül, ikinci 17 Eylül'de, üçüncü yedek 22 Eylül'de açıklanacak. Ciddi anlamda yoğun bir çalışma süreciyle karşı karşıyayız. Kurduğumuz elektronik alt yapı ve e-devlet sistemiyle entegrasyon sayesinde bilgisayar sistemimizin alt yapısı çökme yaşanmadı. Kayıt yaptırırken yurda gitmenize gerek yok, ücret yatırmak için banka şubesine gitmenize gerek yok, ATM'lerden, internet bankacılığı üzerinden yapabiliyorsunuz. Bu sene yurtların önünde bir kuyruk yok. Genel müdürlükte de gelip de küçük sıkıntılarını gidermek isteyen öğrencilerin dışında gelmek durumunda kalan kimse yok. Herkes için bir kolaylık sağlanmış oldu" açıklamasında bulundu.
"22 BİN CİVARINDA BİR YATAK KAPASİTESİ ARTIŞI OLACAK"
2014 yılının Ocak ayında KYK'nın kapasitesinin 285 bin civarında olduğunu söyleyen Kılıç, "Bugün şuandaki kapasitemiz 525 bin. Bu yıl sonunda 545 bin olacak, 22 bin civarında bir yatak kapasitesi artışı olacak. 2017 yılı içerisinde 123 bin artışla 668 bin, 2018 yılı sonunda 697 bin, 2019 sonunda da 755 bin civarında bir kapasiteye ulaşmış olacak" ifadelerini kullandı.
"BAZALI YATAK ORANI YÜZDE 55'E YÜKSELDİ"
Bakan Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, yurtlarda ranzalı sistemden bazalı sisteme geçildiğini anlatarak, şunları söyledi:
"Örneğin, İstanbul'da önemli bir gündem maddesi olduğu için bunu hatırlatmak gerekir. Maltepe'de Mimar Sinan Yurdu olarak isimlendirdiğimiz yurdumuz, 4 bin 100 kapasiteye sahip. Bu yurt tamamen bazalı. Çamaşırhanesi, yemekhanesi, konferans salonu ve sosyal alanları olan bir yurdumuz. Bu 4 bin 100 kişilik yurt FETÖ terör örgütü tarafından kullanılmak üzere hazırlanıyordu. İki yıl önce buna el koyduk. Şu anda inşaatı bitti. Bu seneki eğitim öğretim yılında KYK'nın bir yurdu olarak öğrencilerimize hizmet verecek."
Ocak 2014'te yüzde 30 civarında olan bazalı yatak oranının bugün yüzde 55'e yükseldiğini belirten Kılıç, ranzalı yatak oranının da yüzde 46'dan yüzde 27'ye düştüğünü bildirdi.
"ÜCRET DE DOĞRUDAN PARMAK İZİ SİSTEMİNİN İÇERİSİNE OTOMATİK OLARAK YAPILACAK"
Yemekhanelerde beslenme yardımı olarak öğrencilere günlük 9 liralık olmak üzere aylık 270 liralık katkı verdiklerine değinen Kılıç, "Bazı yurtlarda fiş ile yapılıyordu, giriş ve çıkış parmak izi ile yapılıyordu. Herhangi bir şekilde yurtta kaydı olmayan bir kişinin yurda girmemesi noktasında en önemli kullandığımız teknolojik imkanlardan birisiydi. Şimdi aynı şekilde bütün yurtlarımızda artık beslenme katkısı şeklinde verdiğimiz ücret de doğrudan parmak izi sisteminin içerisine otomatik olarak yapılacak. Fiş olduğu zaman bazen sıra oluyordu yemekhanelerde o sıra artık olmayacak. Çok daha verimli bir şekilde takibini yapmamız söz konusu. Fiş olmayacak artık elektronik" dedi.
YURTLARA X-RAY
"Güvenlik önlemlerinin artırılması konusunda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz" diyen Bakan Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:
"Yurdun ortak alanları bahçesi, giriş noktaları ve çevresi görülebilecek şekilde kamera sistemlerimiz mevcut. Yurdun içerisindeki koridorlarda ve odaları görebilecek şekilde bir kamera sistemimiz yok ama giriş ve çıkışların çok ciddi kontrol edilebildiği güvenlik anlamında hiçbir şekilde izinsiz bir misafirin ya da yabancı kişinin yurda girmemesi konusunda yoğun bir önlem almış durumdayız. Yurtta barınan öğrencilerimiz aileleri tarafından bize geliyorlar. Güvenli olduğu için geliyorlar. Bu imkanı en üst noktada sağlamak için bunu yaptık. Yeni bir çalışmamız da bu sene onu tamamlayacağız. Giriş noktalarında havaalanlarında gördüğünüz x-ray sistemlerini de yurtlarımıza yerleştirme konusunda çalışmalara başladık. Bu güvenlik önlemlerinin artırılmasında bazı arkadaşlarımız bana, "Öğrenciler sıkılır ve şikayet ederler" demişlerdi. Ben öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Güvenlik önlemlerimizin artırılması ile birlikte aldığımız tedbirlerden sonra çok az şikayetler geldi ve bize teşekkür ettiler. Bu çalışmalarımız da devam ediyor."
BURS VE KREDİLER EYLÜLDE
1,5 milyon öğrenciye burs ve kredi verdiklerini açıklayan Bakan Kılıç, "Bu sene burs ve kredi alacak olan kardeşlerimiz bunu Eylül ayı içerisinde alacaklar. Bu daha önce Ocak ayında başlattığımız bir uygulamaydı. Maliye Bakanlığımız ile görüştük. Yeni başlayacak olanlar Eylül ayından itibaren alacaklar" dedi.
Yurtlardaki elektronik sistemlerin devreye girmesiyle izin konularının da elektronik ortamda yapılabileceğini bildiren Bakan Kılıç, "Kağıt işlemi ve muhasebe gibi işlemlerin hepsini aradan kaldırmış olacağız" açıklamasında bulundu.
Öte yandan KYK Genel Müdürü Sinan Aksu, yurtlarda düzenlenen eğitim faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.
Toplantının ardından Bakan Kılıç, bazı öğrenci yurtlarının maketlerini de incelemesinin ardından, KYK'daki Kurumsal İletişim Merkezini ziyaret ederek çalışmalarla ilgili bilgi aldı.