Lgs Tercih Sürecinde Bu Uyarılara Kulak Verin!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının ardından, tercih ve yerleştirme kılavuzunu açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının ardından, tercih ve yerleştirme kılavuzunu açıkladı. Şimdi öğrencileri ve velileri okul seçimi, tercih, başvuru, ön kayıt, kayıt, nakil vb. gibi süreçleri kapsayan yoğun bir dönem bekliyor. Psikolog & Aile Danışmanı Ayşe Bayram öğrenci ve velilere uyarılarda bulundu.

‘TERCİH KILAVUZUNU MUTLAKA OKUYUN’

Öğrenciler tercihlerini yüzdelik dilime ve tercih edeceği okulların yüzdelik dilimlerini dikkate alarak yapmalı. Tercihler yapılırken mutlaka bir uzman desteği alınıp, kılavuz doğrultusunda tercih yapılmalı. Sisteme giren her öğrenci, puanı ya da yüzdelik dilimi her ne olursa olsun hatta sınava girmemiş olsa bile öncelikle ‘Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapmak zorunda kalacak. Yerel yerleştirme yapılmadan sınav puanına bağlı yerleştirme ekranı ya da pansiyonlu okullar ekranı açılmayacak. Yerel yerleştirmede öğrenci 5 tercih yapmak zorunda değil, 3 tercih de yapabilir.

Öğrenciler, ‘Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar’ ekranından ilk üç okulu yeşil renkle belirtilmiş ‘Kayıt Alanı’ndaki okulların arasından seçecek. Bu üç tercihe ilave olarak farklı türden mavi renkle belirtilen ‘Komşu Kayıt Alanı’ ve kırmızı renkle belirtilmiş ‘Diğer’ bölgelerden 2 okul daha tercih ederek toplam bu ekranda 5 tercih yapılabilecek. Bu ekranda doğru işlem yapılırsa ‘Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ ekranı ile ‘Pansiyonlu Okullar’ tercih ekranı açılacak. Bu ekranlardan da 5’er tercih yapılabilecek.

Adrese dayalı tercihlerde okulların eğitim kalitesi dikkate alınmalı. Öğrenciler, sadece okul başarısını veya okulun ismini önde tutarak değil, mutlu olabilecekleri okulları öncelikli olarak tercih etmeli.

Öğrenciler, sağlıklı ve uygun bir seçim yapabilmek için öncelikle kendilerini, ilgi, yetenek, değer ve beklentilerini çok iyi tanımaları gerekir. Çünkü; bu sürecin sonrası meslek seçimi gibi önemli bir kararı oluşturmaktadır. Meslek seçimi de tüm yaşamı etkileyen, geleceği belirleyen, rastlantılara bırakılmayacak kadar önemli bir karardır. Belki de hayatın en önemli kararlarından bir tanesidir. Çünkü geleceğimizi, kişiliğimizi, yaşam biçimimizi, yaşam koşullarımızı, çevremizi, ilişkilerimizi, dünya görüşümüzü etkilemektedir. Ayrıca bizim doğuştan getirdiğimiz yeteneklerimizin ve daha sonra öğrenme yoluyla kazandığımız bilgi ve becerilerin en iyi şekilde kullanılabilmesi, bizim için en doğru olan meslek alanının seçilmesiyle mümkün olabilecektir. Bu sayede kişi, kendini gerçekleştirebilecek, yaptığı işi, mesleğini severek yapacak ve kişinin benlik kavramı sağlıklı ve kuvvetli şekilde gelişecektir. Bu nedenle lise tercih sürecinde çok düşünüp, çok araştırıp, emek harcanması gerekmektedir.

Ayrıca liseye başlayacak olan öğrenciler ergenlik çağına girmiş çocuklardır. Eğer anne-baba, ergenlik psikolojisi ve gelişimi hakkında bilgi sahibi olursa, gençle fazla çatışma yaşamadan sorunların üstesinden gelmeye çalışacaktır. Hazırlıksız yakalanan anne-babalar ergenin temel davranış biçimlerini başkaldırma, asileşme ve aileden kopma olarak yorumlayacak; gençle çatışma yaşayacaktır. Bunun için ebeveynlerin çocukları ile olumlu iletişim ortamı sağlaması çok çok önemlidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri