AK Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığınca hazırlanan, Türkiye'nin geçen yıl tarihinin en karanlık günlerinden birisini yaşadığını belirterek, 15 Temmuz'un da tarihin en önemli ihanet hareketi olduğunu ifade etti.
AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığınca 15 Temmuz destanını yazan kahramanların kimler olduğuna ilişkin bir araştırma yaptıklarını anlatan Çalık, "Şehitlerimizi yazmak gazilerimizi anlatmak bir kalemin, kelamın işi asla değil. Onlar şehadet şerbetini içmiş ve gazilik unvanıyla unvanlandırılmış kahramanlarımızdır. Ancak tarihe tanıklık etmesi ve bu kahramanları gelecek kuşakların bilmesi gerekiyor. Kahramanlarımızın içerisinde bulundukları duygu durumlarının sosyal, ekonomik durumlarını bilinmesi gerekiyor." dedi.
"250 şehidimizin 373 yetimi var"
Çalık, uzun çalışmalar sonucu FETÖ'nün darbe girişiminde şehit olan 250 kişi ve 2 bin 194 gazinin yaşam hikayelerini, darbe girişimi sırasında nasıl sokağa çıktıklarını, neler yaptıklarını, sosyoekonomik durumlarını içeren detaylı bir kaynak hazırladıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şehit ve gazilerimizin eğitim seviyelerinden tutun ekonomik seviyelerine, dışarıya çıkmalarını sağlayan saikler dahil olmak üzere araştırdık. 250 şehidimizin 373 yetim bırakılmış evladı var, hepsini tek tek araştırdık. 148 ekip kurduk. 780 kişiyle, Sosyal Politikalar Başkanlığımızın koordinasyonunda ekiplerimiz ailelerimiz tek tek şehit ailelerini ve gazilerimizi etti. Video ile ses kayıtları yaptık ve kitaplaştırdık. Milli İrade Zaferi kitabıyla tarihe bir not düşmek istedik. Cumhurbaşkanımız ve başbakanımızın katılımıyla da bunu kamuoyuyla paylaştık. En önemli amacımız şudur, buradaki her bir veri tek tek ayrı ayrı incelenecek alanlar. Bunları özellikle üniversitelerimizin, rektörlerimizin, sosyal bilimlerin hocaların ele alması ve yüksek lisans, doktora tezi olarak araştırmalarının ayrıca yapılması gerekir."
Sosyal Politikalar Başkanlığı olarak ellerindeki imkanlarla bu çalışmayı gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Çalık, "Bu sadece küçücük bir kıvılcım bunu, meşaleye döndürmek ve oradan kahramanlarımız oradan çok daha iyi analiz etmek inşallah bu konuda çalışma yapacak sivil toplum kuruluşlarına, araştırma şirketleri ve üniversitelere düşüyor." diye konuştu.
"Milletin lideriyle buluştuğu bir fotoğrafı görüyoruz"
Yaptıkları çalışmada ortaya çıkan en önemli sonucun milletin lideriyle buluşması olduğunu aktaran Öznur Çalık, şunları kaydetti:
"Araştırmalarımızda milletin lideriyle buluştuğu bir fotoğrafı görüyoruz. Liderin bütün milletin meydanlara çağırmasının etkisini sorduğumuzda yüzde 100'ü söz konusu çağrının etkili veya çok etkili olduğunu belirtmiştir. Aynı şekilde darbe girişiminin yapıldığı gece okunan birlik selalarının etkili ve çok etkili olduğunu düşünen gazilerimizin oranı yüzde 100'dür. Bu oranlar kitabın en önemli sonuçlarıdır. Şehit ve gazilerimizin arasında ilkokul, okuma-yazma bilmeyen ve üniversite mezunlarımız var. Yaş konusunda 9 yaşında da 83 yaşında da gazimiz var. 15 yaşında da 63 yaşında şehidimiz var. Yani bu bir toplu milli mücadeleydi. Bu milli mücadeleyi 81 ilimizdeki insanlarımızla, 80 milyonla yaptık ve destanı yazan kahramanlarımızı ve milletimize liderlik eden Cumhurbaşkanımızı şükran ve minnetle anıyoruz."