Çocukları namaz kılmaya teşvik etmek amacıyla Abdülhamithan Camii’nde ‘7 Yaşındayım Namaza Başlıyorum’ şenliği düzenlendi.
Cami İmam Hatibi Salih Akben’in okuduğu Kuran’ı Kerim tilaveti ile başlayan ve onlarca minik bedenin namazla buluştuğu “7 yaşındayım namaza başlıyorum” şenliği, her yıl olduğu gibi bu yılda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Kahramanmaraş İl Müftülüğü, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Dulkadiroğlu Belediyesi, Onikişubat Belediyesi ve Abdülhamithan Camii Vakfı tarafından organize edilen şenlikte dinimizin temel şartlarından biri olan 7 yaşında namaza başlamak görevi çocuklara aşılandı. Namaz kılmanın yanı sıra minikler tarafından hazırlanan çok sayıda etkinlik gösterime sunulurken, yapılan etkinlikler izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.
BİRBİRİNDEN DEĞERLİ ETKİNLİKLER
Minik bedenlerde olmaz denilen etkinliklerin yapıldığı şenlikte cami adeta çocuklara bırakıldı. Çocuklara camiyi sevdiren şenlikte minik öğrenciler tarafından hazırlanan ilahi dinletisi, ezan okuma, hutbe okuma, namaz kılma, maketten hazırlanan Kâbe’yi tavaf etme gibi çok sayıda etkinlik organize edildi. Cami içerisinde öğleye kadar namaz kılıp dualar eden minikler öğleden sonrasında ise, cami bahçesinde kendileri için hazırlanan ikramlardan yiyerek, yine kendileri için hazırlanan oyun alanlarında gönüllerince eğlendi.
‘PEYGAMBERİMİZ ÇOCUKLARI ÇOK ÖNEMSİYORDU’
Programda miniklere hitap ederek onlara verilen değeri peygamber efendimizin hayatından örnekler vererek anlattı. Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, “Peygamberimiz çocukları çok önemsiyordu. Günlerden bir gün minik bir evladımızın kuşu ölmüştü ve Peygamber Efendimiz o çocuğun yanına giderek ona taziyede bulundu. Kuşu öldüğü için çocuğun gönlünü almaya çalıştı. Bir savaşta arada çocuklar kalmıştı ve müşrik çocuklardan bir kısmı maalesef vefat etmişti, Peygamber Efendimiz ise bu çocuklara çok üzülmüştü. Bir kısım sahabe ise dedi ki, efendimiz bunlar müşriklerin çocuğu neden üzülüyorsunuz sorusuna Peygamberimiz ise, Bütün çocuklar İslam fıtratı üzerine doğar yanıtını verdi. Yani fıtratı temizdir, yaratılışı temizdir. Eğer çocuk gerçekten daha sonra fıtratı bozulursa ya çevresi bozuktur, ya ailesi bozuktur, ya da aldığı eğitim bozuktur. Yoksa çocuğun temelde fıtratı temiz ve paktır. Sizle fıtratı yaratılışı temiz olan ter temiz çocuklarımızsınız. Bizler de peygamberimizin bu sünnetini yerine getirerek sizleri önemsiyoruz. Sizler bizim için önemlisiniz çünkü geleceği inşa edecek olan siz çocuklarımızsınız. Sizler ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtaracak olan, ekonomistler, mühendisler, mimarlar, doktorlar olacaksınız. Bütün bunların en önemlisi ise Allah’ın dinini Hz. Muhammed Mustafa (sav)’in uygulamalarını, sünnetini sizler yaşayıp yaşatacaksınız” dedi.
“ANA BABANIN ÇOCUĞA BIRAKACAĞI EN GÜZEL MİRAS TERBİYEDİR”
Konuşmasında velilere de hitap eden Müftü Sürgeç, çocuklar hakkında İslam dininden örnekler verdi. Müftü Sürgeç, “Çocuklar konusunda İslam’da 3 şey vardır. Birincisi onlar bizim evlerimizin süsüdür, gözümüzün nurudur, aydınlığıdır. İkincisi bir anne babanın çoluk çocuğu için harcadığı bütün harcamaları İslam sadaka olarak nitelendirir. Bir babanın çocuğunun rızkı için çalışması sadakadır. Üçüncüsü ise bir anne baba vefat ederse arkada güzel çocuklar yetiştirir, bırakırsa buda sadaka-i cariyedir. Bu kişilerin öldükten sonrada hesabı açıktır ve Allah ona öldükten sonrada sevap yazmaya devam eder. Velilerimiz çocuklarına sahip çıkmalıdır. Eğer sahip çıkmazlarsa her türlü dâhili ve harici güçler çocuklarına sahip çıkacaktır. Evlatlarımıza sahip çıkalım. Bu gençler bizim yarınlarımızdır. Hz. Peygamberimizin ’de buyurduğu gibi; “ Bir anne baba için çoluk çocuğuna bırakacağı en güzel miras güzel terbiyedir.” Diye konuştu.
Onikişubat İlçe Müftüsü Abdullah Demir de selamlama konuşmasında, “Peygamber Efendimizin 7 yaşında çocuklarınızı namaza başlatın, 10 yaşında oruca başlatın buyuruyor. Bizim çocuklarımız 10 yaşına varmadan bile oruca başlayacaklar.”dedi. Müftü Demir konuşmasında hep bir ağızdan çocuklara, “Allah’ımı seviyorum, Camimiz seviyorum, Namazı Seviyorum, Namaza başlıyorum, Bir daha bırakmayacağım, Anne babamın sözünü tutacağım” Söz mü? Sorusuna çocuklar Söz verdiler.
‘ÇOCUKLARIN KADRİNİ VE KIYMETİNİ BİLEMİYORUZ’
Şenliğin düzenlenmesinde öncülük eden Abdülhamithan Camii Vakfı Başkanı Ömer Faruk Şirikçi, ise şu ifadelere yer verdi: “7 yaşında yerine getirmeleri gereken namaz görevini Türkiye’nin 3. Kahramanmaraş’ın en büyük camisi olan Abdülhamithan camisinde yerine getirmelerini istedik. Çocukların kadrini ve kıymetini bilemiyoruz. Oysa çocuğum olsun diye nice çaba gösterip yakından muvaffak olamayan birçok aileye şahitlik etmişizdir. 10 yıl 15 yıl tedavi görüp çocukları olmayan ailelere baktığımızda çocuk sahibi olmanın ne kadar önemli bir sermaye olduğunu sizlerde fark edersiniz. Onun için bu etkinlikte çocuklarımızın en mutlu günlerinden birini şahitlik ediyoruz. Rabbim sayılarını arttırsın. İmanlarını, idraklerini arttırsın yavrularımızın. Sevgili peygamberimiz 7 yaşında çocuklarınıza namazı emredin buyuruyor. 10 yaşında da yataklarını ayırın buyuruyor. Biz şimdi bu ilk görevi yerine getireceğiz ve 10 yaşadıklarında da onların yataklarını ayıracağız. Allah’ın izni ile peygamberimizin sahih buyurduğu sünnete uygun bir yaşam tarzını çocuklarımızın benimseyebilmesi için büyük bir dayanışma içerisinde çocukların tümünün birbiri ile dirsek temasında olduğu bir büyük dayanışmayı ortaya koymamız lazım. Biz üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.”
Program sonrası şenliğe katılan çocuklara hediyeler dağıtılırken, ezan okuyan, hutbe yapan, Kur’an okuyan, şiir okuyan miniklere bisiklet hediye edildi.