Op. Dr. Adnan Bağrıaçık: “Besinlerimizde böcek ilaçları var!”

Son yıllarda tarım ve hayvancılık sektöründe rekor miktarda “böcek ilaçları” kullanımından söz edilmekte. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda gerekli-yeterli önlemleri aldığını söylemek zor.

Son yıllarda tarım ve hayvancılık sektöründe rekor miktarda “böcek ilaçları” kullanımından söz edilmekte. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda gerekli-yeterli önlemleri aldığını söylemek zor.

Kahramanmaraşlı hemşehrimiz Op. Dr. Adnan Bağrıaçık bu konuda yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

“Yurtdışına ihraç edilen ürünlerimizde bunlara azami dikkat ediliyor ama bunda bile “yüksek oranda böcek ilacı kalıntısı tesbiti” nedeniyle bazı ürünlerin iade edildiğini duyuyorum.En çok meyvelerde ( elma, armut, şeftali, üzüm, yemiş ) kullanılan organa fosfatlar insan sağlığına ciddi zararlar verebiliyor. Dikkat eksikliği davranış bozukluğu , sinir sistemi gelişim bozukluğu gibi önemli sorunlar bu tür zirai ilaçlarla ilişkilendirilmektedir.

 Et , süt ürünleri ve balık gibi yiyeceklerde “ organo klorinler “ ön plana çıkıyor. En çok kimyasal kalıntı hayvansal ürünlerde bulunuyor. Çünkü hayvanlar büyük miktarlarda kirli yem yediklerinden “böcek ilaçları ve tehlikeli kimyasallar “ yüksek yoğunlukta hayvansal  yiyeceklerde bulunur. Parkinson gibi nörolojik hastalıklarda sorumlu oldukları sorumlu oldukları iddia ediliyor.

Böcek ilaçları kullanımı en yüksek  ürünler; “ elma, dolmalık biber, ıspanak, marul, ahududu, patates, kiraz, çilek, kereviz, şeftali, ve yaban mersini olarak sayabiliriz. O nedenle imkanınız varsa bu ürünleri organik tercih edin.

 Soğan, lahana, kivi, patlıcan, kavun, karpuz, karnabahar, bezelye, brokoli, avokado, mısır böcek ilaçları yönünden  riski düşük ürünler.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın pazara yönlendirilen ürünlerin daha pazara girmeden en başta kontrolünü yapması, böcek ilacı kalıntı miktarını ölçmesi  iç pazar yani bizlerin sağlığı için çok önemli. Aslında tarım işiyle uğraşanlar, ilacı uyguladıktan sonra beklemeleri gereken süreye uysalar, risk nisbeten düşecek. Ancak  beklemenin getireceği mali yük ve boşa giden ürünler, üreticiyi erken davranmaya itmektedir.

 Sağlık Bakanlığı ise pazardaki ürünlerin incelemelerini yapıp, insan sağlığına zararlı miktarda kalıntı içeren besinleri piyasadan toplatması, çektirmesi ve gerekli yaptırımları uygulamakla yükümlü.

Bizlere düşenler ise “ böcek ilacı” şüpheniz varsa meyvelerin kabuklarını soyun ( malesef birçok meyvenin kabuğu besin değeri açısından zengindir ). Patatesin kabuklarını yemeyin. Marul, lahana gibi besinlerin dış kabuklarını  atın. Sebzeleri ve meyveleri bol ve sirkeli suda bir süre bekletip  sonra iyice yıkayın. İmkanınız varsa ve güvenebilirseniz organik ürünleri tercih edin.

 Böcek ilacı kullanılmadan üretilen ürünlerde; bu bitkilerin böcek saldırılarından korunmak  için insan sağlığı açısından çok faydalı olan “ antioksidan bileşikleri “ daha fazla üretmeye zorlandıklarını bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur.” Dedi.

                  

                                                                                                     

                                                                                                                                 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri