Doğanın bize sunduğu bu mucizevi besinleri mutlaka tüketmeliyiz. Otlar, bitkiler, sebzeler.. Şifa kaynağı, hastalıklardan koruyan ve bizi güçlü tutan yeşil renkli sebzelerden, faydalarından ve yeşilin gücünden bahsetmek istiyorum. Nedir yeşil sebzeler? Ispanak, pazı, kara lahana, tere, semizotu, hindiba, labada, lahana, roka, bezelye, taze fasulye, kabak, yeşil soğan, marul, maydonoz, dereotu, brokoli, meskulin, pancar ucu sayılabilir. İçeriğinde, A, C, E ve K vitaminleri bulunan bu harika sebzeler ayrıca bolca lif içerir.
Biliyorsunuz ki lif kilo vermede çok etkili bir unsur. Ayrıca folik asit, klorofil gibi mikro besin maddeleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko ve vitaminler gibi oldukça yararlı ve gerekli besin değerleri içerirler. Nasıl pişirmeli, ne kadar sıklıkta nasıl bir şekilde tüketmeliyiz sorusuna gelelim. Günlük hayatın hızına yetişemeyenler hazır gıdalara yönelerek şişmanlıyor ve beraberinde hastalıklarla boğuşmaya başlıyor. Hayatımıza öncelikle daha fazla sebze sokmalıyız. Özellikle yeşil sebzeler mucize gibidir.
Diyet yaparken de yeşile gün geçtikçe alıştıkça zararlı olan besinlerden nasıl vazgeçebildiğinize şaşıracaksınız. Mesela ben diyetimde (halen diyetteyim fakat bu sağlıklı beslenme tarzı diyet değil) şişmanlatan zararlı tüm yiyeceklerden yeşiller sayesinde arındım. Başlarda sevimsiz gelecek ama bir müddet yapınca mutlaka göreceksiniz ki, onlar vazgeçilmez değilmiş. Manava gidin bir torba dolusu yeşillik alın, taze soğan, turp, marul, maydonoz, salatalık. Eve gelin hemen koca bir kase salata yapın. Çeşit bol olsun.
İlk başlarda az zeytinyağı, limon, tuz ve az miktarda salata sosu ekleyin. Ekmeksiz bitirin. Sonunda fark edeceksiniz ki, bununla da doyabiliyor ve gayet mutlu olabiliyorsunuz. Yeşil sebzelerin mucizelerine dönersek; kanı temizler. Kanseri önler, dolaşıma yardımcı olur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bağırsağı güçlendirir, enerjiyi ve ruh halini olumlu destekler. Depresyondan kurtarır, sıkıntı ve stresi giderir. Karaciğer, safre ve böbreğe iyi gelir ve onları korur. Üst ve alt solunum yolları rahatsızlıklarında çok şifalıdır.
Özellikle sevmediklerinizi yemeyin, fakat mutlaka seveceğiniz bir çeşidini bulun ve yeşil sebzeleri haftada en az 2 kez tüketin. Çok faydasını göreceksiniz inanın. Doğa bize bu mucizeleri sunmuş, bize de faydalanmak düşer. Yalnız bozuk ve çürümüş ürünlerden kaçının. Taze taze pazardan alın, bolca yıkayın. Güzelce temizleyin, ayıklayın ve salataları çiğ, yemekleri pişirerek (çok da öldürmeden) tüketin. Sebze demek sağlık demek unutmayın.
Kendi bahçenizde de yeşil sebzeleri ve bitkileri üretebilirsiniz. Hem daha ekonomik, hem güvenilir olur. Piyasada zamanından önce ve sonra satılan besinleri tercih etmeyin derim. Hormonlar ve bazı maddeler kansere yol açar. Siz zamanında çıkan, taze ve canlı sebzeleri tercih edin. Her sebze ve bitkinin kendine özgü bir güzelliği var. Yeşil sebzeler de bunlardan en önemlileri.. pişirme yöntemlerinde, buharda pişirme, fırına verme, yağsız soteleme, sebze veya tavuk suyu ile pişirme, turşulama şeklinde hazırlayabilirsiniz. Pişince biraz kendi haline bırakın ve keyfini çıkarın. Sağlıklı oldukları kadar lezzetli de oluyorlar değil mi?