FSUE Atomflot Genel Müdürü Mustafa Kashka konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Rosatomflot, nükleer güçle çalışan öncü ve evrensel buzkıranın varışını bekliyor. İki hafta sürecek olan yolculuk boyunca buzkıran zorlu buz şartlarında test edilecek.” dedi.
Yolculuk süresince Arktika, buz içerisine girerek Franz Josef Bölgesi’nin kuzeyine (83. Paralel kuzey) doğru hareket edecek. Bu da nükleer güçle çalışan geminin elektrik hareket sistemlerini buz koşullarında ayarlamasını sağlayacak.
Rosatom Devlet Şirketi Genel Müdür Yardımcısı ve Kuzey Deniz Yolu Direktörlüğü Müdürü Vyacheslav Ruksha, “Rusya’da, Kuzey Denizi Yolu sularında yıl boyu düzenli ve güvenli seyrüsefer sağlayan, nükleer güçle çalışan modern bir buzkıran filosu kurulması ülkemizin stratejik hedeflerinden biri. Projeye dâhil olan ve geminin inşa edilmesinde rol oynayan herkese emeklerinden ötürü çok teşekkür etmek istiyorum. Proje 22220’nin ileride yapılacak buzkıranlarının başarılı şekilde inşa edileceğinden ve onların Rusya’nın Arktik Okyanusu’ndaki tüm hedeflerini gerçekleştirmede yardımcı olacağından eminim” diye konuştu.
Arktika, 16 Eylül’de deneme seferlerini tamamlayarak kayıtlı olduğu limana dönmüştü. Nükleer güçle çalışan geminin mekanizmalarının ve ekipmanlarının denetimi Finlandiya Körfezi ve Baltık Denizi’nde yapılmıştı. Uzmanlar bu denetim kapsamında, çalışır durumdayken geminin elektrik güç sistemlerini ve farklı derinliklerden su çekerken gerekli olan hareketlere ilişkin özelliklerini test etmişti.