Diyelim ki Rusya’dan bize doğru bir atom bombası ateşlendi. An itibariyle artık düşünmeniz gereken 3 ana başlık var.
Patlamadan sağ çıkmanız lazım
Isıdan sağ çıkmanız lazım
Radyasyondan kurtulmanız lazım
Atom Bombasından Korunmak İçin…
Öncelikle eğer bir sığınağınız varsa şanslısınız. Memleketimizin sığınak konusunda ciddi sıkıntıları var çünkü. Her neyse size bir de tüyo vereyim: NATO talimatnamelerinde sığınaklara en çok depolanan şey Snickers’dır. Az yer kaplar ve çok doyurur. Daha öncesinden sığınak için bir hazırlık yapmadıysanız tabiki de çoluğu çocuğu ve eşinizi güvenle sığınağa götürdükten sonra bir çöp torbasına elinize ne geliyorsa doldurun.
Velev ki sığınağınız yok. O zaman dua edelim de bir bodrum katınız olsun. Çünkü bodrum katları yapının da ilk betonarme katını temsil ettiği için genelde çökmez. Aynı sığınak planında olduğu gibi aynı şeyleri de mutlaka bodrum katına götürün. Tabi telefon internet vb hatlar da çöktüğü için bir el radyosu ve yedek pil barındırmanızda fayda var. Bakarsınız o küçük dandik radyo dışarıyla olan tüm iletişiminizi sağlayabilir.
Bunların hiçbirisi yoksa ve evdeyseniz salonun ortasına camlardan uzak bir yere uçak düşerken nasıl durmanız gerekiyorsa aynen öyle çökün. Açık alandaysanız, kusura bakmayın ama işiniz baya zorlaştı. Kendinize patlamanın ısı ve gücünden kaçabilecek bir siper edinin. Nükleer patlamadan korunmak için gidip de köprü altı gibi yerlere yatmayın yalnız. Onlar da yıkılacaklardır.
Şimdi yavaş yavaş dananın kuyruğunu koparalım. Öncelikle patlamanın akabinde ses duymayacaksınız. Bunun yerine gözü kör edebilecek seviyede bir parlaklık sizi karşılayacak. İşte burada parlaklığın kaç saniye olduğunu saymanız gerekiyor. Çünkü buna göre patlamanın nasıl bir bombayla yapıldığını anlayabilirsiniz. Örneğin; Hiroşima’ya atılan atom bombası 20 kilotondu ve ışık 2,5 saniye boyunca parladı. Ama günümüzde mesela Çin’in elinde tuttuğu 1 megaton’luk bombanın ardından yaklaşık 20 saniye boyunca gözünüzü açamazsınız. Ya da Rusya Tsar bomba denemişti o da 50 megatonluk bir bombaydı ve flash etkisi tam 1,5 dakika boyunca devam etti.
İşte o ışığa sakına bakmayın sevgili arkadaşlar. Kısa süreli bir bakışla geçici körlük yaşayabilirsiniz. Özünde o ışık bir gama ışını bombardımanıdır ve 5 saniyeden daha uzun süre bakarsanız göz retinanız zarar gördüğü için acılar içerisinde kıvranır ve görme yetinizi kaybedebilirsiniz. Özetle ortalık aydınlıkken girdiğiniz delikten sakına çıkmayın. Şunu da eklemek istiyorum Rusya’nın elinde tuttuğu stratejik füzeler 1 megaton. Bu da şu demek bombanın patladığı merkezin yaklaşık 20 km uzağına kadar yangınlar gark edecektir. O yüzden bir savaş durumunda hedef olunabilecek noktalardan ne kadar uzakta olduğunuzu hesaplamak bu tarz bir durumda çok işinize yarayacaktır. Eğer bu bilgiye sahip değilseniz patlamanın ışığın parlamasından kaç saniye sonra duyulduğunu içinizden sayın. Şunu da unutmayın ki atom bombaları patladıktan sonra 100 km uzaklıktaki bir insanı bile yere düşürebilir. Hidrojen bombası şok dalgası da tüm dünyayı dolaşır.
Atom bombasının patlaması sonucu ortaya çıkacak nükleer enerjinin etki alanını şu şekilde aktarabiliriz:
24 sn - 8 km
47 sn - 16 km
71 sn - 24 km
95 sn - 32 km
119 sn - 40 km
142 sn - 48 km
166 sn - 56 km
190 sn - 64 km
Atom Bombası Patlarsa Nasıl Hayatta Kalırız?
Atom Bombasından Korunmak için Ne Kadar Zamanımız Olur? RCA4741 uyarı sistemleri sayesinde 4 dk gibi kısa bir sürede bu füze nereye gidiyor, nerden geliyor, amacı ne gibi sorulara yanıt bulabiliriz. Geri kaldı 12 dakikamız. Can kurtarmak için oldukça yete