Türk Silahlı Kuvvetleri arama kurtarma unsurları, Ege Denizi'nde Deniz Aslanı-2016 Arama Kurtarma Tatbikatını gerçekleştirdi.
Ege denizinin uluslararası sularında yapılan tatbikatın ilk safhası İzmir Körfezine 75 mil uzaklıkta gerçekleştirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri arama kurtarma unsurları tarafından icra edilen Deniz Aslanı-2016, Sahil Güvenlik Komutanlığı sevk ve idaresinde, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM)'nin katılımıyla yapıldı.
UÇAK DÜŞTÜ
İlk senaryoda bir deniz uçağının tehlike sinyali vermesinin ardından denize düşen uçakta bulunan yolcu ve mürettebatı kurtarmak için harekete geçildi. 1 numaralı tatbikat sahasından Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) tarafından alınan tehlike sinyali, Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezine (DAKKM) iletildi. DAKKM'nin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinden unsur talep etmesi üzerine, sahil güvenliğe ait Umut ve Yaşam korvetleri ile TCSG 311, TCSG 107 botları, 1 arama kurtarma uçağı, 1 arama kurtarma helikopteri; Hava Kuvvetlerine ait 1 arama kurtarma uçağı, 1 arama kurtarma helikopteri ve Kara Kuvvetleri'ne ait 1 arama kurtarma helikopterinden oluşan arama kurtarma görev birliği harekete geçti. Olay yerine sevk edilen Sahil Güvenlik arama kurtarma uçağı, kazazedelerin bulunduğu mevkiye SAR kiti attı. Sahil Güvenlik helikopteri ve bir bot, SAR kitinden kazazedeleri kurtarmasıyla tatbikatın ilk safhası başarılı bir şekilde sona erdi.
YOLCU GEMİSİNDEN TEHLİKE SİNYALİ
Deniz Aslanı 2016'nın ikinci safhası Yunanistan'ın Midilli ve Sakız adalarının arasında kalan bölümde gerçekleştirildi. Senaryo gereği, içerisinde çok sayıda düzensiz göçmen bulunan yolcu gemisinden EPIRB tehlike sinyali alan AAKKM, durumu DAKKM'ye iletti. Bölgeye sevk edilen sahil güvenlik uçağı tarafından kazazedeler tespit edildi. Denizde bulunan kazazedeler sahil güvenlik korveti Yaşam'a ait ani müdahale botlarıyla kurtarıldı. Sahil güvenlik helikopteri tarafından Sahil Güvenlik Özel Harekat (SÖH) personeli yolcu gemisine indirildi ve gemide emniyetli tahliye istasyonu oluşturdu. Sonra iki sahil güvenlik botunun yolcu gemisi, yolcu gemisine iskele ve sancak tarafından yanaşarak kazazedeler tahliye edildi. Güvertede mahsur kalan diğer kazazedeler, farklı kuvvetlere ait 3 helikopterle kurtarılarak sahil güvenlik korveti Yaşam'a tahliye edildi. Tüm kazazedelerin kurtarılmasının ardından Yaşam ve TCSG 91, su toplarıyla yolcu gemisindeki yangına müdahale ederek söndürdü.
"İNSANİ BİR YAKLAŞIM"
Katar, Çin, Güney Kore, Kosova ve Senegal'in de aralarında bulunduğu 11 ülkeden 18 yabancı gözlemcinin katıldığı tatbikatın ardından açıklama yapan Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, yaşanan düzensiz göç faaliyetlerinden dolayı can güvenliği riskinin her geçen gün daha da arttığını söyledi.
Denizdeki yardım çağrılarına kısa sürede reaksiyon göstermenin insani bir yaklaşım olduğuna vurgu yapan Tümamiral Üstem, "Türk arama kurtarma sahasında gece gündüz, 24 saat görev yapabilen, etkin bir arama kurtarma kuruluşuna sahip olduğumuzu gururla söyleyebilirim. Son yıllarda çevre denizlerimizde meydana gelen olaylara gösterilen hızlı reaksiyon ve etkin müdahale bunun göstergesidir" dedi.
"KAMUOYU ÖNÜNDE TEYİT EDİLDİ"
Tatbikatın arama kurtarma organizasyonu içinde yer alan sivil ve askeri tüm birimler arasındaki işbirliğinin denenmesi açısından çok önemli olduğunu ifade eden Üstem, "Tatbikata iştirak eden birlik ve gemilerin arama kurtarma harekatına ilişkin eğitimlerinin pekiştirilmesi, açısından çok faydalı olmuş, Türk arama kurtarma birimlerinin bu faaliyeti sorumluluk sahamızda her türlü hava ve deniz şartında 24 saat süreli olarak en iyi şekilde gerçekleştirebileceği kamuoyu önünde bir kez daha teyit edilmiştir" diye konuştu.
Tatbikatın başarıyla tamamlanmasının ardından arama kurtarma görev birlikleri tören geçişi yaptı.