Toplamda 202 bin güneş panelinden oluşan bu sistem, OSB'deki yıllık enerji ihtiyacının yaklaşık %25'ini karşılayarak sürdürülebilir bir enerji çözümü sunuyor.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mustafa Buluntu, sanayi için en büyük maliyetlerden birinin enerji olduğunu belirterek, Kahramanmaraşlı girişimcilerin temiz enerjiye yaptıkları yatırımların önemine dikkat çekti. 2023 yılında OSB'nin elektrik tüketiminin 471 milyon kilovatsaat olduğunu belirten Buluntu, bu rakamın artacağını ifade etti. Şu anda GES kuran fabrikaların enerji ihtiyaçlarının %30'unu güneş enerjisinden sağladığını ve bu oranın gelecekte artması için çalışmaların sürdüğünü vurguladı.
İHRACATTA YEŞİL ENERJİ REKABET GÜCÜNÜ ARTIRIYOR
Buluntu, temiz enerji kullanımının ihracatta önemli bir koz olduğunu belirtti. Çelik mutfak eşyaları sektörünün Kahramanmaraş'ın tekstilden sonra ikinci büyük sektörü olduğuna işaret ederek, GES yatırımlarının rekabet gücünü artırdığını ve özellikle İtalya ve Mısır gibi ülkelere ihracatta avantaj sağladığını kaydetti.
ÇELİK FABRİKASI %80 ENERJİYİ GÜNEŞTEN SAĞLIYOR
Kahramanmaraş OSB'deki çelik tencere üretimi yapan bir fabrikanın müdürü Sefa Topaktaş ise çatısına kurdukları güneş enerjisi panelleriyle fabrikanın enerji ihtiyacının %80'ini karşılayarak önemli bir tasarruf sağladıklarını belirtti. Topaktaş, "Güneş enerjisiyle ürettiğimiz ürünler Mısır başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor," dedi.
Kahramanmaraş OSB, güneş enerjisine dayalı yatırımlarıyla hem enerji maliyetlerini düşürüyor hem de çevre dostu üretim yaparak ihracat pazarında rekabet avantajını artırıyor.