Kahramanmaraş İçin Deprem Risk Haritası Yenilendi: Bakan Kurum Yapılaşmaya Açık ve Kapalı Bölgeleri Açıkladı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinin ardından yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

7854 hektarlık alanda yürütülen saha çalışmalarının, şehrin yapılaşma stratejisini yeniden şekillendireceği açıklandı. Bu kapsamda, deprem üretme riski taşımayan bölgeler “önlemli alan” olarak tanımlandı ve burada belirli tedbirlerle güvenli yapılaşmanın önü açıldı.

Bakan Kurum’un verdiği bilgilere göre, bu araştırmalar üniversitelerden bilim insanlarının katılımıyla 11 farklı ilde yürütüldü. Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde fay hatları üzerinde yapılan hendek kazıları ve alınan numuneler, Londra’daki laboratuvarlarda analiz edildi. Sonuçlar doğrultusunda hazırlanan “Kahramanmaraş Mikrobölgeleme Etüt Raporu”, şehirdeki yapılaşma potansiyelini yeniden değerlendirdi. Bazı bölgelerde deprem üretme riski olmadığı belirlenirken, bu bölgeler “fay sakınım zonu” olarak sınıflandırılmadı. Bunun yerine, alınacak önlemler çerçevesinde “önlemli alan” statüsüne geçirildi.

Öte yandan, Afşar Mahallesi’nden Hayrullah Mahallesi stadyumuna kadar uzanan fay segmentlerinde risk devam ediyor. Bakan Kurum, bu bölgelerde yapılaşmaya kesinlikle izin verilmeyeceğini vurguladı. Ayrıca, kentin güneyinden geçen fay hattında 70 metre genişliğinde bir “fay sakınım bandı” oluşturulduğunu belirtti.

Bakan Kurum, bu rapor doğrultusunda Kahramanmaraş’taki belediyelerin imar planlarını acilen revize etmeleri gerektiğini söyledi. Yeni imar düzenlemeleriyle birlikte, şehrin güvenli ve sürdürülebilir bir yapılaşma sürecine girmesi hedefleniyor.

Ayrıca inşaat projelerine ilişkin de bilgi veren Bakan Kurum, bugüne kadar Kahramanmaraş’ta 20 bin 764 ev ve iş yerinin teslim edildiğini ve hâlihazırda 45 bin 347 konut ile iş yerinin inşaatının sürdüğünü açıkladı.

Yılsonuna kadar ise 32 bin 255 yeni konutun daha hak sahiplerine teslim edileceğini müjdeledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Video Haber Haberleri