Kahramanmaraş Valiliği Deprem Bölgesi Toparlanma Sürecinde İşgücü Piyasası ve TYP Değerlendirme Toplantısı Yaparak, iş insanlarının ve Ticaret Odası ile Ticaret Borsası’nın da ellerini taşın altına koymaları yönünde çağrı yaptı.
Çağrıya olumlu cevap veren iş insanları ve Oda Başkanları, işçiye ihtiyacımız var, kentin iyileşmesi ve yaraların biran evvel sarılması için hazırız dediler.
Deprem bölgesinin toparlanma sürecindeki işgücü piyasası ve Toplum Yararına Programlar (TYP) ile ilgili değerlendirme toplantısı, Kahramanmaraş Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer başkanlık etti.
Valilik Toplantı salonunda gerçekleştirilen basın bilgilendirme toplantısına, Valimiz Mükerrem Ünlüer’in yanı sıra KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu, Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu, Kavlaklı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Hüseyin Dinçer, Erkenez Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kurtul, Kurum Müdürleri ve basın mensupları katıldı.
Toplantıya katılım sağlayanlar arasında Kahramanmaraş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Narlı da yer aldı.
Başkan Narlı, yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş'taki birçok fabrikada yüzlerce işçiye ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve iş arayanların bu fabrikalara başvurabileceklerini ifade etti.
Başkan Narlı, ayrıca bu işletmelerde sunulan güzel imkânlara dikkat çekerek, kimsenin mağdur edilmeyeceğinin altını çizdi.
Toplantı, bölgedeki işgücü piyasasının durumu, deprem sonrası toparlanma sürecindeki zorluklar ve TYP'nin bu süreçteki rolü gibi konuların ele alındığı verimli bir oturum olarak değerlendirildi.
Aynı şekilde Ticaret Odası Başkanı Mustafa Buluntu da “Bizim özel sektörde ciddi manada bir iş gücü açığımız var. Buradaki arkadaşlarımızın hepsini özel sektörümüzde değerlendirebiliriz ve çalıştırabiliriz. Yeter ki çalışmayı istekli olsunlar. Firmalarımıza uyumlu olsunlar.” Dedi.
KAHRAMANMARAŞ VALİSİ MÜKERREM ÜNLÜER'İN AÇIKLAMASINDAN SATIR BAŞLARI:
“Yönetim kurulu üyelerimiz, müdür arkadaşlarım, hepiniz hoş geldiniz. Basın mensubu arkadaşlarım hepiniz hoş geldiniz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. 16 ay geçti depremden bu zamana; hem depremle ilgili bir kaç konuyu sizlerle paylaşmak Bakanlığımızın bizimle paylaştığı bilgi notunu sizlerle paylaşmak için bugün bir araya geldik, inşallah toplantımız da bu anlam yargıya intikal etmiş. 6.000 civarında binamızda ilgili şu ana kadar 3.000 dosya neticelenmiş ve 3.000 dosyanın da gördüğümüz kadarla % altmışı aleyhimize, % kırkı da lehimize sonuçlanmış. Bundan şunu kastediyorum, ilk zamanlar geldiğim zamanlarda bu konu tartışılmıştı. Bazı binaların yıkılmaması gerektiğini sizler vurguluyordunuz. Biz de ona kulak kabarttık. Bununla ilgilendik ve gördük ki haklıymışsınız. Bizler de haklı çıktık ve gereksiz yere bir kamu zararı oluşmasını engelledik. Milletimizin sağlam binalarının yıkılmasını engelledik. Yargı kararına göre bundan sonra da işlem yapacağız inşallah o yargıyı kazanmış binalarımız da sağlam olanlar devam eder.
Orta hasara dönmüş olanlar da güçlenerek yine milletimizin hizmetine sunulur. 3.000 civarında da dosyanın dosyamız daha yargıda karar verilmek üzere. Bunların da kararı bittikten sonra bu %90 dediğimiz enkaz kaldırmayı da % yüze ulaştırmış olacağız. Bununla ilgili bilgi vermek istedim, ikinci olarak arkadaşlar, Kıymetli basın mensupları ilimizde 24.138 kalıcı konutu il ve ilçe merkezlerimizde şu anda inşa ediyoruz. Bunların yaklaşık 16 bine yakın kısmının anahtarlarını teslim etmek üzereyiz. Bunların kuralları çekildi ve hak sahipleri belirlendi. Diğerlerini de yapım çalışmaları devam ediyor. 10.000 civarında da kırsal konutumuzun şu anda yapımı hızla devam ediyor. Hedefimiz kırsalda 25 bin konutu yapmak il ve ilçe merkezlerinde de 45.000 konutu yaparak hak sahiplerimizin tamamına ulaşabilmektir. Bu bizim en önemli hedefimizdir.
“1.775 ÇELİK KONUT YAPIMI DEVAM EDİYOR”
“Sayın Cumhurbaşkanımız milletimize söz vermiştir. Bu anlamda konutu yıkılana konut, iş yeri yıkılan iş yerini teslim edeceğimizi ve onu teslim edene kadar da çalışmalarını devam edeceğini beyan etmiştir. Bu bize talimattır. Biz de bunun gereğini hep beraber inşallah yapacağız. Hatırlarsanız köylerde biz beton arma konutlar yapıyorduk. Bunların maliyetinin yüksek olduğu tartışılıyordu. Son dönemlerde çevre ve şehircilik bakanlığımız bundan vazgeçerek çelik konut üretimine geçti ve biz şu ana kadar da bundan yaklaşık olarak 1.775 tane konutun şu anda yapımını devam ettiriyoruz ve bundan sonraki yapacağımız köy konutlarının tamamı kırsal konutların tamamı çelik yapı olacaklardır. Bunların hem maliyeti düşük hem de. Pratik daha çabuk yapılabiliyor.”
“54 KONTEYNER KENTTE 130.000 İNSAN YAŞIYOR”
“İlimizde 54 konteyner kent bulunmaktadır ve şu anda bu konteyner kentler, kırsalı da kastederek söylüyorum. Yaklaşık 130.000 vatandaşımızı misafir ediyoruz. Biz kalıcı konutları ve kırsal konukları teslim ettikçe bu konteynerlardaki yaşam oranını yaşayan kişi sayısını azaltmayı planlıyoruz. Doğal olarak azalacaktır zaten.
“KÜÇÜK KONTEYNER KENTLERİ KAPATARAK BÜYÜKLERDE BİRLEŞTİRİYORUZ”
İlk etapta biz küçük konteyner kentleri kapatarak büyüklerde birleştiriyoruz. Çıkarma işlemi demeyelim ama birleştirme işlemi yapıyoruz. Eğer haksız yere kaldığı tespit edilen arkadaşlarımız varsa onunla ilgili de yasal işlem yapılmaktadır. Kalıcı konutlardan kura çekip kurada hak sahibi olan ve anahtarını teslim alan arkadaşlarımızı 15 Hazirandan sonra yeni konutlarına biz taşıyacağız inşallah, her türlü desteği vereceğiz onlara. Artık ondan sonra konteyner kentlerde kalmaların bir anlamı yoktur. Çünkü onlara biz devlet olarak konutlarını teslim etmiş olacağız. Onun için onlardan da bize bu konuda yardımcı olmalarını bekliyoruz. Bizim hedefimiz Maraş Kahramanmaraş ilimizde büyük konteyner kentleri tutup diğer küçüklerin tamamını tasfiye etmek, ikinci olarak da kira ödediğimiz vatandaşın arsasına el koyduğumuz konteyner kentleri de kaldırmada öncelik vereceğiz. Çünkü devleti bu anlamda masraftan kurtarmış olacağız. Kamu arazisine kurulu olan büyük konteyner kentleri bir süre daha tutacağız. Hem konut arzı çoğaldıkça vatandaşlarımız da zaten 10'a çıkart ihtiyacı kalmayacak ve kendi konuklarına çıkacaklardır.”
“72.000 HAK SAHİBİ VAR”
“Hak sahipliğiyle ilgili son rakamlar arkadaşlar 72.000 yaklaşık hak sahibimiz var. Kahramanmaraş olarak bunun 25 bini kırsalda, 47 bini de il ve ilçe merkezlerinde.”
“TYP KALICI KAMU PERSONELİ OLMANIN BİR YOLU DEĞİLDİR”
“Kıymetli basın mensupları ikinci konumuz da. TYP olarak bilinen toplum yararına çalışma programlarımız biliyorsunuz ilimizde 9.000 yaklaşık typ'li kardeşimiz çalışıyordu. Bunlar 6 ay ve 9 ay süreliydi. 6 ay süreli oranla uzatıldı, 12 ay oldu deprem bölgesi olduğu için 12 ay oldu ve şimdi bunlarda kademeli olarak süreleri bitiyor. Bununla ilgili şöyle bir bilgi notumuzu sizinle paylaşmak istiyorum, kıymetli kardeşlerim bildiğiniz gibi 6 Şubat asrın felaketinin ardından deprem bölgesinde yaraları hızla sarabilmek, vatandaşlarda geçici ve acil gelir desteği sağlayabilmek için attığımız adımlardan bir tanesi de İŞKUR aracılığıyla başlatmış olduğumuz toplum yararına programlar TYP idi. TYP tanımı gereği afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde geçici olarak kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin çalışma, alışkanlık ve disiplinden uzaklaşmalarını engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere açılan programlardır.
Tanımdan da görüleceği üzere TYP vatandaşların da geçici gelir desteği mahiyetinde olup, TYP yoluyla kalıcı kamu personeli statüsü verilmesi isteği gerek yasalarımıza göre gerekse diğer mevzuatımıza göre olanaksızdır ve ayrıca diğer vatandaşlarımız açısından da adaletsizliğe sebep olacak bir istektir. Zira TYP kalıcı kamu personeli olmanın bir yolu değildir. Bunun yolları kanunlarımızda açıkça belirtilmiştir.”
“ÖZEL SEKTÖRDE İŞLERE HIZLI BİR ŞEKİLDE YÖNLENDİRİLECEKLER”
“Deprem bölgesinin yeniden ayağa kalkması için gerekenlerden bir tanesi de çalışma hayatının ve iş gücü piyasasının canlanmasıdır.
Şu anda deprem bölgesinde ciddi bir ekonomik canlılığın başladığını ve özel sektörde, sanayide, ticari hayatta işverenler ciddi bir çalışan ihtiyacı olduğunu da görüyoruz. O doğrultuda özü itibariyle geçici hüviyette olan toplum yararına programlardan sözleşmeli sözleşmeleri sona eren vatandaşlarımız, program bitimi neticesinde kısa mesaj yoluyla İŞKUR il müdürlüklerimize davet edileceklerdir. Biten programlar için bir süreç hali hazırda başlamıştır. Buradan da tekrar çağrı yapıyor ve programı sonlanan vatandaşlarımızı İŞKUR il müdürlüklerine davet ediyorum. Vatandaşlarımız İŞKUR hizmetlerinden yararlandırılarak şartları tutanlar, İşsizlik ödeneği, iş başı eğitim programı, mesleki eğitim kurslarına çalışmak isteyenler, özel sektörde işlere hızlı bir şekilde yönlendirilecektir. Bunu da OSB ler ticaret ve sanayi odaları ve diğer tüm olanakları kullanarak çözeceğiz.
Bununla birlikte ilimizin yeniden ihtiyaç duyulması halinde kamusal hizmetlerin desteklenmesi için farklı vatandaşlarımızın yararlanabileceği ve TYP kriterlerinin uygulandığı yeni TYP kontenjanı tahsile söz konusu olacaktır. Böylelikle sürdürülen hizmetlerde herhangi bir aksama meydana gelmeyecektir. Hep birlikte bu süreçten de alnımızın akıyla çıkacağımıza dair inancım tamdır.”
“TYP' DEN BİR KEZ YARARLANABİLİRLER”
“Değerli basın mensupları, biz İhtiyaçlarımızı, kaymakamlarımız kanalıyla belirledik. Bununla ilgili konteyner kentlerde ihtiyacımız olan TYP sayısını afat kanalıyla İŞKUR'a, İŞKUR Genel Müdürlüğüne bildirdik. Ayrıca diğer belediyelerimizin milli eğitimimizin, sağlının, diğer kamu kurumlarının ihtiyaçlarını da süratle belirleyip biz valilik kanalıyla tekrar İŞKUR Genel Müdürlüğünden çalışma bakanlığımızın talepte bulunacağız. Onlar da bize bu programları açacaklar. Buradaki. Temel mesele bilgi notundan da anlaşılacağı üzere bir kişi TYP' den bir kez yararlanabilir. Bir ailede ancak bir kişi yararlanabilir. Bir de gelir sınırlaması var. Yani bu şartlara uyan arkadaşlarımız tekrar bu TYP programlarında yararlanacaklar. Bununla ilgili süreç TYP süreci sona ermiş değil. Bu şekilde bunlarda devam edecekler. Ben burada Sanayi Odası başkanımız ve borsa başkanımız var. Onları da biz buraya çağırmamızın nedeni şuydu, siz de elinizi taşın altına koyun. Siz de bu sürece destek olun. Burada işsiz kalacak kardeşlerimize sizden OSB’ler olarak Sanayicileri olarak elinizi taşın altına koyun. Bize destek olun. Bu süreci birlikte ideal edelim diye onlar da davet ettik. Kendilerine teşekkür ediyorum, kırmadılar geldiler.”
KMTSO BAŞKANI MUSTAFA BULUNTU
“Biz ticari ve Sanayi Odası olarak Zaten şu an bizim depremden önceki istihdam oranlarına baktığımız zaman şu an depremden önceki istihdam oranlardan %15 civarında. Gerideyiz sayın valim. Dolayısıyla zaten bizim özel sektörde ciddi manada bir iş gücü açığımız var. Bu arkadaşlarımıza uygun görürse, bunlar da mağdur etmedi, İŞKUR üzerinden açılacak programlar ve meslek edinme kurslarından sonra biz ticaret ve sanayi olarak şuna kararlıyız. Buradaki arkadaşlarımızın hepsini özel sektörümüzde değerlendirebiliriz ve çalıştırabiliriz. Yeter ki çalışmayı istekli olsunlar. Firmalarımıza uyumlu olsunlar. Dolayısıyla hem buradaki arkadaşlarımızın mağdur edilmemesi hem de sanayici ve iş dünyasındaki açığı sadece sanayici olup da düşünmemek lazım. Bugün birçok sektörde bu açık söz konusu. Hizmet sektörü de dahil olmak üzere biz bu konuda her türlü hepimizi taşın altına koymaya hazırız. 2 taraf içinde belki belki inşallah bu programları hayırlara vesile olsun”
TİCARET BORSASI BAŞKANI MUSTAFA NARLI
“Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı : Eksiğimiz var hepimizin, benim de. Kim ne gönderiyorsa buyursun kart vizitini yazsın bana göndersin, ben alayım arkadaşlarımız için hepsinde gelmeden önce çok arkadaşımı aradım. Dünden beri alıyorum. Kim ne istiyor diye…Çarşaf gibi bir liste çıktı. Herkes eleman arıyor. Hem de asgari ücret değil, bugün en düşük maaşı 25.000 lira. Bizim sanayicimiz vermeye, buna hazırlık herkes veriyor. 24 veriyor, 23 veriyor, 25 veriyor. Daha fazlasını veren var. Bu arkadaşlarımız eğer çalışmak isterse bizim kapımız açık. Bütün sanayisinin kapısı açık. Bütün muhasebelerde bütün işte OSB başkanlarını işte . Herkesin kapısında çarşaf çarşaf ilan mı? Onun için bizim acil ihtiyacımız var. Biz sayın valim de emir buyurursa bir ilana çıksın. Bütün OSB lerde, bütün sanayicilerde insanların TYP liler yani THP zaten bir kere mahsus sayın valim, buyursunlar ya bize gelsin ihtiyacımız var onlara.”
KAHRAMANMARAŞ ESNAF ODASI BAŞKANI AHMET KUYBU
“Çalışanlara ihtiyaç var. Mesela bunu devletimizin zaten bu yönde yönlendirmesi şart. Yoksa bütün beklenti kamuda, işte Avrupa'da siz daha iyi biliyorsunuz. Biz de gidip gördük. En fazla sosyal yardım 6 ay, 6 ay sonra ne iş yapıyorsa meslek edindirme kursu, ondan sonra iş başı.. Ben bizim esnafların da bir çok ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Taleple gece özellikle inşaat sektöründe çok büyük açık var, çalışanları görüyoruz, hepsi il dışından geliyor.”