Orman ve Su İşleri Bakanı, Başbakanımız Sayın Erdoğan'ın neredeyse sağ kolu gibi görülen Veysel Eroğlu Büyükşehir Kahramanmaraş'ı ziyaret etti.
Bakanlar kurulunda en beğendiğim dört-beş bakandan biri olan Sayın Eroğlu Kahramanmaraş'a gelirken doğal olarak eli boş gelmedi. Hoş geldiler, sefalar getirdiler. Ayrıca kentimizde konaklamaları da bizim için ayrı bir şereftir.
Sayın Bakanı bizzat takip etmedim. Ancak anbe an, nerede olduğunu, ne konuştuğunu, hangi konulara değindiğini gazeteci arkadaşlarımdan bilgi olarak aldım.
Neredeyse 20 yıldır Baraj göl alanlarının çevre düzeni ile ilgili yazı yazarak konuya dikkat çekmeye çalıştık.
Bu güne kadar Kahramanmaraş'ta hiç bir bölge adamı ve siyasetçi bu konuda bir adım atmadı.
Sayın Bakanın Valilik makamını ziyaretinde, Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mesut Tuğrul'un 46. proje olarak önerdiği, Baraj çevresinin ıslahı ve regreasyonu bana göre, kentin değişimi adına en önemli proje olarak yer aldı.
Konuyu gündeme getiren Mesut kardeşime ve Sayın Bakana teşekkür etmek istiyorum.
45 Proje'nin adının yer aldığı broşür ve "Kahramanmaraş'a 659 milyon tl'ik yatırım sağanağı" adını taşıyan iki sayfa bilgi notuda masamın üzerinde.
Orada yazan ve yer alan projelerin bir çoğunun temel atma törenlerinde bulunan biri olarak bunları küçümsemiyorum. Tarımda üretimin artırılması ve yöre insanının toplumsal refahını artırmaya yönelik güzel ve önemli projeler. Çok teşekkür ediyorum.
Ancak Kahramanmaraş kent merkezinde yaşayan yaklaşık 500 bin insanı doğrudan ilgilendiren ve etkilendiren hangi proje var diye bir soru yönelterek, projelere baktığımda, dere ıslahlarını gördüm.
Bir öneride bulunmak istiyorum.
Her hangi bir köy yerleşim alanlarında yapılan taşkın koruma şeklinde bir dere ıslah projesinin kent merkezinde bir önem taşımayacağını ifade ederek, bu dere ıslah çalışmalarının birer yeşil kuşak bandı şekline getirilerek yapılmasını öneriyorum. Derelerin her iki tarafında koruma bantları oluşturulması ve bu alanların yeşillendirilmesi ile ortaya çıkacak görüntü kent içinde yeşil alan alanını artırdığı gibi ıslah edilen derelerin yakınındaki yerleşim alanları içinde adeta birer park görünümü arz edecektir.
Buna en güzel örnek ise Yahya Kemal mahallesinde Belediyenin yaptığı çalışmadır.
Kent içinde yapılacak olan bu çalışmaların ve ödeneğinin doğrudan Büyükşehir Belediyesine aktarılması ile de bu yapılabilir.
Yoksa Kıprıs meydanı ile çakışan hemen mezarlığımızın sol tarafında kalan ıslıkçı deresi gibi bir ıslah projesi hem tehlikeli olur hemde yapılan yatırım göze gözükmez, estetik ve zerafetten yoksun kalır..
46. proje şehrin imajını değiştirir
Bakan Eroğlu tarafından 46. proje olarak dahil edilen Baraj göl alanlarımızın ıslahı ve halka açık mesire alanları haline getirilmesi 500 bin insanı doğrudan ilgilendirdiği kadar, doğa ile barışık bir neslin oluşmasına da katkı yapar.
Birlikte yaşama kültürü, ortak alanların birlikte kullanımı, görgü, paylaşım gibi sosyal ve ahlaki alanda da katkı yapacaktır.
Oralar sarhoşların mekanı olur düşüncesi ile bu güne kadar, şehri yönetenler bu konuda bir adım atmadılar. Varsın onlarda eksik kalsın dediler.
Bunlar bizim bildiğimiz konular.
Bu sakat kafa yapısından kurtulmamız gerekiyor.
Bu şehirde adı konmayan mahalle baskısından artık kurtulmamız gerekiyor.
Bunun için Baraj alanlarının çevre düzeninin yapılarak halka açılacak olması en önemli proje olarak bu ziyarete bir anlam ve önem kazandırmıştır.
Kahramanmaraş siyasetine düşen görev, bu konuda yapılacak olan projelerin sıkı takibi ve vakit geçirilmeden uygulamaya konulmasıdır...
Kime gerek yada bana ne diye düşünülüyorsa, bakanın burada verdiği söz Ankara'ya ulaşmadan unutulur...
Bizden hatırlatması!...