Kahramanmaraş- Andırın arası 85 km. Başkonuş yaylasına uzaklığımız ise 50 km. Çevre güzelliği açısından Başkonuş, Türkiye’nin doğa turizmi açısından incisi konumunda.
Ne var ki, bu Allah’ın bize hediyesi olan Başkonuş’u hakkıyla değerlendiremiyoruz. Hemen hemen her Pazar günü bir saatliğine de olsa gitmeyi ve oranın temiz havasını almayı çok seviyorum. Yıllardır bu böyle.
Eskiden birkaç doğa dostu ve fotoğrafçıların uğrak yolu olan bu güzel yerimiz, son yıllarda benim gibi birkaç saatliğine gelip takılan insanların sayısında artış görüyorum. Bu da beni mutlu ediyor.
25 Şubat 2012 Pazar günü çocuklarımla gitmeyi plan yapıyordum. Çocuklarımın okul ödevleri varmış, bana eşlik etmek istemediler. Bende dostluğundan her zaman mutlu olduğum Serdar Erdoğanyılmaz ile gitmeye karar verdim.
Körsulu köprüsünü geçip baraj kenarından kıvrım kıvrım dağa tırmanmaya başladığımız yerde heyelan var. Resmen dağ iniyor. Birkaç yıldır bunu fark ediyorum. Dağda ki karlar eridikten sonra yani 15-20 gün sonra orada bir göçük olmasını bekliyorum. Çünkü geçmiş yıllarda bunun olduğunu hatırlıyorum.
Serdar beye, bu yol için bir önerin var mı diye sorduğumda, arabayı sağa çekerek durdu ve indik.
Körsulu köprüsü kadar bir köprü ile baraj alanında karşıya geçilmesinin mümkün olduğunu ve bu geçiş ile birlikte yolun en az 6 km daha kısalacağını söyledi.
Anlattıkları aklıma yattı.
Bu güzergah değişikliği ve köprü, ulaşımı 6 km kısalttığı gibi heyelan bölgesinden de kurtulmamız anlamına geliyor.
Kahramanmaraş- Andırın arasında bir süre önce ihale edilen yol inşaatına bu köprünün de ilave edilmesinin mantıklı olacağını düşünüyorum.
Zira köprü geçişi ve bağlantı yolu bu yol ile paralel hatta daha yakından bağlantısı da mümkün.
Bu konuda İl Özel İdaresinin bir çalışma yapmasının ve bir proje çıkartarak inşaatının yapılmasının doğru olacağını düşünüyorum.
Belki de bu konuda bir çalışma yapılmış olabilir. Yeni yol ve bu yol ile birlikte Andırın ilçemize mesafemiz 13-15 km kısalacağı ifade ediliyor. Yol kalitesinin artması Andırın ile aradaki mesafenin azalması ve Başkonuş’a da ilginin biraz daha artması gerek demektir.
TURİZM VE YAPILMASI GEREKENLER
Kahramanmaraş’ta turizm gelişebilir mi? Bu soruya içtenlikle doğru tespitler yaparak, doğru cevapları verebilmek için kahin olmak gerekir.
Ama Kahramanmaraş’ta da Turizmin gelişmemesi için hiçbir sebep de yok ortada.
O halde bu konuyu bıkıp usanmadan yazmak gerekiyor.
Kahramanmaraş Belediyesinin Ulucamii civarında caddeye bakan eski işyerlerinin cephe giydirmeleri gece iş yerleri kapalı iken daha çok fark ediliyor.
Yine belediyemizin tarihi konaklar ile ilgisini takdir ediyorum. Birkaç yıl sonra şehrin çeşitli yerlerinde restorasyonu yapılmış yerleri görmemiz mümkün olacak.
Kültür ve Turizm müdürlüğünün fuar faaliyetlerini önemsiyorum. İzmir ve İstanbul’da yapılan fuarları gezen Kahramanmaraşlı arkadaşlarımızın face’deki fotoğraflarına rastladığımda mutlu oldum. Karınca misali herkes bir şeyler yapabilmenin çabasında.
Bundan birkaç yıl önce bu çabaların angarya görüldüğü kentimizde aynı çaba farklı alanlarda da gösteriliyor olsa, sanırım daha hızlı bir büyüme trendi içine gireceğiz.
Şehrimizde bu konuda bir konsey kuruldu.
Konseyin çalışmalarını takip edemiyoruz. Ya bizi adamdan sayıp davet etmiyorlar? Ya da yaptıkları bir şeyler yok… Belki de var ama bizim haberimiz yok…
Neticede kurulan bu konsey, eğer çalışmıyorsa, çalıştırmak gerektiğini düşünüyorum.
Şehrin bu konuda öncelikleri belirlenmeli ve sabırla da bu önceliklerin yapılması yönünde mücadele gösterilmelidir.
Dulkadiroğlu mahallesinde bulunan mozaikler ile ilgili çok ciddi ve hızlı bir çalışma ortaya konulmalıdır.
Bölgede yeni inşaatlara izin verilmemeli, istimlak yapılacak binalar tespit edilmeli ve vakit geçirmeden de istimlaki gerçekleştirilmelidir. Sanırım bu konuda Kahramanmaraş Belediyesine imkan ve yetki verilmesi halinde bu kısa sürede olabilir.
Yetkililer bu alanın istimlaki için bir proje oluşturmalı, bütçe belirlenmeli ve bu bütçenin de Bakanlıktan temini yönünde bir çalışma yapılmalıdır.
Bunların yapıldığını ve takip edildiğini söyleyecek yetkililer çıkacaktır. Ancak ben söze değil ortaya çıkana itibar ediyorum.
Siyasiler, yöneticiler, Sivil toplum bu konuda birleşmeli ve ödeneğin gelmesi için gerekirse kampanya başlatılmalıdır.
Bu mozaikler ile ilgili bir çalışma yapılamadığı sürece Kahramanmaraş’ta ne yapılırsa yapılsın ortaya çıkmayacaktır. Çünkü ilgi bu mozaikleredir.
Bu arada benim için özel bir yeri olan İsmail Kurtul (Hacı babamız) küçük bir operasyon geçirmiştir. Hacı babamıza sağlık ve afiyet dileriz.
Not: 25 şubat Pazar günü Başkonuş’a giderken gerçekten kartpostallık görüntüler ortaya çıktı. Küçük bir fotoğraf makinesi ile çektiğim bu görüntüleri köşe yazımın altında sizlerin beğenisine sunarken bir iki de görgüsüzlük yaptık, kendi fotolarımızı da yayımlayarak. Okurumuzun hoş görüsüne sığınmak istiyorum bu konuda….Belki aynı yerden aynı manzarayı çekmek isteyenler çıkacaktır düşüncesiyle yayınlıyorum.