Geçtiğimiz Pazar günü 23.09.2018 de, Kapıçam Mesire Alanında, Andırınlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 4. Geleneksel Yöresel Oyunlar Kültür Şenliği muhteşem geçti.
YARIM ASIRLIK ÇOCUKLARLA ŞİMDİKİ ÇOCUKLAR BİR ARADA
İstiklal Marşıyla başlayan program zengin muhtevasıyla gözleri ve gönülleri doyurdu. Unutulan kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarma adına tertiplenen proğram çok etkileyiciydi. Yöresel düğün oyunlarımızı; Serçe, Topalkız, Düğünden kız kaçırma, Damat tıraşı, Sinsin oyunlarımızı, aslına uygun olarak o kadar mükemmel oynadılar ki sanki profesyonel tiyatroculara taş çıkardılar.
Çocuk oyunlarımız; Mendil Kapmaca, Yumurta taşıma, Elma yeme, Uzun eşek, Binmeçli Kala, Çellik Çomak, Kuvvet Taşı Atma, Ok Atma, Tahta Araba yarışı, Cızzan, Çont, Kökküç, gibi oyunlar oynandı. Hem şimdiki çocuklar, hem yarım asırlık çocuklar bir aradaydı.
YİNE CANLANDI HAYALİMDE BÜTÜN HATIRALAR
Oyunları izlemeye gelenler, bir taraftan torunlarını eğlendirirken, bir taraftan da kendi çocukluklarını hatırlayıp duygulandılar. Sunucu Salman Kapanoğlu’nun okuduğu bir şarkı sözüyle de adeta geçmişe dalıp gittiler:
Hasta ruhum, geçen eyyâmı tehassürle anar
Yine canlandı hayalimde bütün hatıralar.
Bu programda çocuklarımız, zihinlerindeki soruların cevabını buldu. Bir torun dedesine: “ sizin zamanınızda bilgisayar yok, tablet yok, cep telefonu yok, neyle oynardınız?” dediğinde. Dedesi bir türlü izah edemediği o duygularını, Andırınlılar Yöresel Oyunlar Kültür Şenliğinde yaşadı. Torununa “İşte biz bu oyunlarla büyüdük” diyerek, gurur duydular.
BAŞKAN AHMET KOLUTEK FARKI
Her eserin bir mimarı olduğu gibi bu organizasyonunda mimarı Andırınlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sayın Ahmet Kolutek ve ekibidir. Ahmet Kolutek bilindiği üzere, bünyesinde altmışa yakın dernek ve vakfın bulunduğu, Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platfortmu Başkanı olarak, bir nevi STK larımızın faaliyetlerine destek veren ve onları gayrete getiren bir başkandır.
Her organizasyonunda olduğu gibi bu organizasyonda başarılı bir şekilde ev sahipliği yaptı. Ahmet Kolutek yaptığı duygusal konuşmasında şunları söyledi:
“Bir hasret türküsü gibi, yaşadığınız coğrafyaya vardığınızda, yüksek bir yere çıkıp, şöyle bir çocukluğunuzu , gençliğinizi, gülle oynadığınız, deveme döndürdüğünüz yerleri, hatta tüm geçmişinizi hayal ediniz. İşte o zaman kalbiniz ses verir duygularınıza,boğazınızda düğümlenen cümleler, birer birer sıralanır. Saf, katıksız Anadolu samimiyetiyle. Yanık bir türkü dinlercesine, mazideki fırtına, acerleyerek kopar yüreğinizden. Kağıttan minik kayıklar yapar, ne sevdalara yelken açardık küçük derenin su birikintilerinde. O minik dalgalardan kayıklarımızı hep beraber kurtarırdık ama gemisini kurtaran kaptan asla olmazdık”
ÇOK SAYIDA DAVETLİ KATILDI
Ahmet Kolutek’in ev sahipliğindeki faaliyete öğle yemeği olarak ekmek arası et kavurma takdim edildi. Her şey çok güzeldi. Organizasyona, Kültür ve Turizm bakanlığı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Final Eğitim Kurumları katkı sağladılar.
Katılımcılar hayli fazlaydı. Kahramanmaraş Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe belediye başkanı, İl Müdürleri, Daire başkanları, iş adamları, Andırınlılar ve Kahramanmaraşlılar neredeyse herkes oradaydı. Gözler Andırın idarecilerini aradı, muhtemelen belediye başkanı ve kaymakamlarının çok yoğun işleri vardı ki katılamadılar.
Güzel bir gündü Ahmet Kolutek şahsında tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
Selam ve sevgilerle