ATATÜRK’ÜN YAZDIĞI KİTAPLAR

.

“Tarihini Unutan Milletlerin Coğrafyasını Başkaları Çizer”

Bir lider düşünün ki sürekli savaşta ve sonrasında yeni bir ülke kurmakta olacak ve aynı zamanda kitap da yazacak? O lider Mustafa Kemal Atatürk...

Mustafa Kemal Atatürk, yaşamının her döneminde kitapla bütünleşmiştir. Bu okuma sevgisinin kendisine sağladığı bilgi birikimini zaman zaman yazmaya dönüştüren Atatürk, yaşamının farklı dönemlerinde farklı konularda kitaplar yazmıştır. Yazdıkları gerek güncelliği, gerekse yol göstericiliği açısından bu gün dahi tartışmasız gerçekleri içermektedir. O'nun günümüzde hala geçerliliğini koruması ileri görüşlülüğünün ve akılcılığının göstergelerinden biridir. Mustafa Kemal, özellikle II. Meşrutiyet'in (23 Temmuz 1908) ilanından sonra tüm dikkat ve çalışmasını askerlik üzerine yoğunlaştırılmıştır. O, mesleki bilgileri artıracak yayınların yapılmasını gerekli görüyordu. Bu amaçla mesleğinin ilk yıllarından itibaren askerlikle ilgili birikimlerini aşağıda isimleri belirtilen kitaplarda toparlanmıştır.

Atatürk’ün kendi kütüphanesinde ki kitaplara bakınca, nasıl bir dahi olduğunu anlamamak mümkün değil… Atatürk’ün kitaplığında kayıtlı, 862 Tarih, 261 Askeri, 204 Siyasal bilimler, 181 hukuk, 161 din, 154 dil, 144 Ekonomi, 121 Felsefe ve Psikolji, 81 Sosyal Bilimler olmak üzere 4289 kitap vardır.  Bunları tek tek okumuş bazı sayfalarında cümlelerin altlarını çizmiş ve yanına notlar yazmış... Bu ne demektir; kitapları raflarda çürümeye terk etmediğini en büyük göstergesidir. Kitaplar daima rehberi olmuştur.

İşte Atatürk’ün kitapları... Mustafa Kemal Atatürk’ün bilinen ve gelişime açık bazı ülkelerin “başucu” kitabı olarak gördüğü Nutuk’tur. ...

1-TÂBİYE MESELESİNİN HALLİ VE EMİRLERİN SURETİ TAHRİRİNE DAİR NESAYİH: Atatürk’ün ilk kitabı sayılır ve savaştaki taktikleri içerir, liderlik özelliğini gösterir.

2-TAKIMIN MUHAREBE TALİMİ: Atatürk’ün 1908 yılında Almanca’dan çeviri yaptığı kitaptır. İçeriğinde; Her türlü hava koşullarında arazideki duruşu ve muharebe yöntemlerinin uygulaması gibi konular vardır. 

3-CUMALI ORDUGÂHI-SÜVARİ: BÖLÜK, ALAY, LİVA TALİM VE MANEVRALARI: 1909 yılında kaleme alınan kitapta süvari, bölük, alay, tugay eğitim ve manevraları anlatılır. Gözlem vardır. 

4-TÂBİYE VE TATBİKAT SEYAHATİ: 1911 yılında kaleme alınan bu kitapta savaş ve barış durumundaki yönetim anlayışı ile olması gereken liderlik konusu işlenir. 

5-BÖLÜĞÜN MUHAREBE TALİMİ: 1912’de yazılmıştır. Almanca’dan Türkçe’ye çevrilmiştir. Savaş öncesi ve savaş anındaki savunma anlatılır. 

6-ZABİT VE KUMANDAN İLE HASBİHAL: 1918’de yazılan bu kitapın özetinde savaşın tatbikatlarla değil bizzat savaş anında, savaşa dahil olarak öğrenilebileceğini ifade ediliyor.

7-NUTUK: 1927 yılında, bir milli tarih bilinci oluşturmak maksadıyla yazılıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, devrimleri anlatılıyor. ( Atatürk'ün ardında bıraktığı kitaplar arasında en önemlisi şüphesiz Nutuk. Yeni Türkiye tarihinin yazılı ilk kaynağı olarak da kabul edilebilecek bu kitap Atatürk tarafından 1927 senesinde kaleme alınan, yaklaşık iki buçuk yıllık bir çalışmanın ürünü.)

8-VATANDAŞ İÇİN MEDENİ BİLGİLER: 1930 yılında yayınlanıyor. Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan’ın ismiyle yayınlatıyor. Yurttaşlara ve genç nesle öğütler niteliğinde. Çağdaş toplumun koşulları anlatılıyor. 

9-GEOMETRİ: Ders kitabı... İsimsiz yayınlanıyor ve Atatürk bizzat kendi eliyle yazıyor.

   

TARİH KİTAPLARI

Resimde gördüğünüz kitaplar bizzat Mustafa Kemal Atatürk ün direktifiyle yazılmış tarih kitaplarıdır. Ve bu kitaplar, 1931 yılından 1949 yılına kadar orta öğrenimde ders kitabı olarak okutuldu. Bu kitaplarda bulunan haritalar Atatürk tarafından çizilmiştir ve kitaplarda Türk uygarlığının ne kadar eski ve köklü olduğu anlatılmaktadır. Kitaplarda Anadolu'da Türklerin tarihinin Malazgirt Savaşı’ndan çok eski olduğu anlatılırken, Sümer ve Asur medeniyetlerine ait bulunan tabletlerde Anadolu'da Ermeniler ‘den çok önce Türklerin olduğu, Turukki ve Turki uygarlıklarının varlığını, Sümerlerin dilinin eklemeli Türkçe olduğunu öğreniyoruz.

* Bu kitapların yürürlükten kaldırılmasına yol açan anlaşma (yani Atatürk’ün Türk Milliyetçiliği fikir sistemini yok etmeyi planlayan bir anlaşma) olan ve ABD ile 27 Aralık 1949 tarihinde imzalanan ‘FULBRİGHT’ anlaşmasıdır. Türkiye'de Büyük Atatürk'ün vefatının ardından başlayan karşı devrimin ilk adımı, Milli Eğitim sistemi üzerinden atıldı. Cumhuriyetin şah damarları, Milli Eğitim sistemi üzerinden başlatılan karşı devrim ile kesilirken, eğitim sistemindeki ilk 'katliam' Köy Enstitüleri'nin kapatılmasından önce, Fulbright Anlaşması ile gerçekleşiyordu.  Bu anlaşma ile ABD, Türkiye'nin Milli Eğitim'ine el atarken, eğitim sistemindeki Türk milliyetçiliğinin aşınmaya girdiği bir dönem başladı.

Milli Eğitim’de 27 Aralık 1947′de imzalanan Fulbright Antlaşması ile oluşturulan komisyon Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim sistemini şekillendirdi. Anlaşma gereği komisyonun başkanlığını ABD’nin Türkiye’deki Büyükelçisi yaptı. Fulbright komisyonu, ilkokuldan İmam Hatip’e kadar, tüm eğitim müfredatını belirliyor, yarısı ABD’lilerden oluşan komisyona ABD’nin Türkiye Büyükelçisi başkanlık ediyordu.

Anlaşma sonrasında kurulan Fulbright Komisyonu 8 üyeden oluşmaktadır ve komisyon üyelerinin yarısı yani 4 kişi Amerikalıdır. Yapılan herhangi bir oylamada anlaşma sağlanamaz ise ABD büyükelçiliği oy kullanacaktır! İşte o tarihte maruz kaldığımız tehlikenin boyutu!

 Dönemin Kültür ve Eğitim Bakanı Hasan Banguoğlu, ( Hasan Tahsin Banguoğlu

Hasan Tahsin Banguoğlu (1904, Drama, Osmanlı İmparatorluğu - 3 Mart, 1989, İstanbul), Türk akademisyen, dilbilimci ve siyasetçi.) Başbakan Şemsettin Günaltay, (Mehmet Şemsettin Günaltay (1883, Kemaliye, Erzincan - 19 Ekim 1961, İstanbul), Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Başbakanı, tarihçi ve eski Türk Tarih Kurumu başkanı.) Cumhurbaşkanı başkanı ise İsmet İnönü’ydü. Truman Doktrini gereği Milli Tarih öğrenmemizi engellediler, Atatürk’ün 10 yıllık emeği de heba edildi.

Kaynak: Atatürk Araştırma Merkezi Dergileri

Kaynak Yeniçağ Gazetesi : İşte Atatürk'ün yasaklanan tarih kitapları!

                       

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri