Geçtiğimiz Pazar günü şöyle bir bertiz çatmayayla turu ile şehre donuş yaptık..
Sevgili dostum : Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Yusuf Kökünüz beyle sabah çıktık yola, Çatmayayla da Yaşar Buğday , yiğit namı ile anılır : Karabacak Yaşar enişte de mola verdik..
Gazel suyu içerek, ikram edilenlerin tadına baka bildik dok karnına yenmiyor ki mübarek bertizin, samsası, sucuğu, bestili, kuru üzümü, tehi , Mahrabaşısı..
Bertiz de amele olmak çok zormuş !
Bağın üzümünü kesmişler, Pekmez yapmışlar, sucuk, samsa, kırma, bestil, bastık yapmışlar.. cevizleri çırıp toplamışlar..
Bağda, üç beş kızarmış domates, turşuluk domadet, birkaç biber, birde bağda yaprak altına saklanan çiltim üzümler kalmış ki : Üzüm değil bal..!
Elimizde kova, o tiyek senin bu tiyek benim başaklama yaptık.. yine de 4 kova üzüm çıktı..
Eğilip kesmesi, bağ içinde yürümesi , bizdeki gibi göbek olursa çok zormuş , kendimi Yusuf ağabeyin evine zor attım.. Bertiz de amele olmak zor bir de bu bağın kazma işi var..
Bertiz halkı misafir severdir. Buna bir örnek vermek gerekirse : “ eve misafir gelince , dananın arka omasını ameliyat ile derisini açan vatandaş 10 kilo et alıp omasını geri dikiyor, başarılı ameliyat sonrası dana 10 günde o açığı kapattığı gibi.. daha güzel et yapan Dana bir sonraki misafire hazır hale geliyor..” misafirine taze et yediren yiğitler buradan çıktığını göreniyoruz..
Kışın üç beş evin kaldığı Bertiz deki 36 parça mahallemizde bugünlerde son ürünler toplanıyor..
Rakımın 600 – 700 leri gören yeri yani Menzelet Barajına yakın yerlerde bol miktarda zeytin diken Bertiz halkı, üzümü şırasından sonra Zeytincilik işine el attığını görüyoruz..
Baydemirli belediye ve kasaba iken orada belediye başkanlığına aday olan herkes şunu söylüyordu.. “ Çizgili yol getireceğim”
Bertiz bölgesinin yol sorunu 1980 yıllardan bu yana her siyasi seçim öncesi gündem olur, bugün çizgili yola üç beş yerden kavuştu ama Büyükşehir Yasası ile köy ve kasabaları her ne kadar mahalle yapsak da nüfus kalmadı, tamamı şehre taşındı..
Yusuf ağabeyin bağındaki görevimizi yaptıktan sonra : Boyalı’ya geldik..
Merhum Milletvekili Ali Topçuoğlu , yaptırdığı Karakucak Güreş çim sahasının çürüyen dökülen betonları sebebi ile yıkılmaya yüz tutmuştu.. Dulkadiroğlu Belediyemiz bu karakucak güreş çim hasının yenisini yapıyor inşaatını gezdik inceledik.. 1984 yılına gitti..
Boyalı Mahalle müzesini gezdik , harika bir müze olmuş özel bir haber yapacağım önümüzdeki günlerde..
Büyükşehir Yasası ile kırsal mahalle mi ? deşiniz ? köy mü ? dersiniz ? orasını bilemem ama buraların boşalması, üretimin bitmesi hiç de iyi sinyal vermiyor..
Oysa bugün buralarda : Tavuk, Horoz, Koyun, Keçi, İnek, kedi , köpek olmalıydı.. bu köylerimizde üretim olması gerekiyor..
Herkes şehirdeki fabrikalara çalışmaya, apartmanlara kapıcı olmaya gelince , köyler boşalmış , herkes şehirli olacağım diyor..
O zaman ortaya şu çıkıyor: Köyün adını mahalle yaparak , örnek Boyalı köyü idi.. Boyalı Mahallesi oldu.. köyde şehirli olmayan vatandaş şehirli olmak için , merkeze akın etti.. köylerimiz boşaldı.. yazık..
Köyde kalan üç beş yaşlıya ise çocukları şehirden , tavuk, et, yumurta, ekmek gönderiyor ne kadar yazık değil mi ?
Gıda ve Temiz su kaynakları bugün dünyanın stratejik silahıdır.. Biz , şehirden köye gidiş yönünde teşvik yapmalıyız.. köylerde hayvancılığı geliştirmemiz gerekir..
Bertize asfalt yolu yaptık ama : bugün o yolun üzerinde , yaz dönemi heriç gidecek insan kalmadı..
Eski köyü Mahalle yaptık, Mahalleler ise şehir merkezine göç etti, Boş kalan mahallelerde bugünlerde baykuş ötüyor, aç kalmış birkaç kedi , köpek havlıyor. Selam vereni zor buluyoruz..
Madeni çok olan Bertiz bölgesinin yakında kaderinin değişeceğine inanıyorum.. bir çok mağden var biri bölgeye hayat verecektir.. Petrol bile bulunan Bertiz yakın da cazibe merkezi olur diye düşünüyorum..
İyi günler diliyorum..
Bağ Bozumu ve Bertiz
.