“Anadolu’dan gitmişiz; Anadolu’ya gelmişiz. Konya’dan gidiş, Kahramanmaraş’a geliş.” sözleriyle, Anadolu’nun bir parçası olduklarını vurgulayan Selçuk Kurtsatar, Kahramanmaraş’a Balkanlar’dan değişik tarihlerde göç olduğuna değinmektedir:
“1877 – 1878 Osmanlı – Rus Savaşı’ndan sonra, Kahramanmaraş’a gelip Çağlayan Köyü’ne yerleşmiş, orada ikamet etmiş insanlar var. Süleymanlı ve Ilıca’da yaşayan insanların çoğu Bulgaristan’dan gelmişlerdir. Süleymanlı’ya yerleşen Balkan Türkleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın köylüleridir.”
Kahramanmaraş Balkan Türkleri Dernek Başkanı olarak temsil ettiği ailesinin 1924 yılında Kahramanmaraş’a geldiğini belirten Kurtsatar, şu açıklamada bulunmaktadır:
“Köprüağzı’ndan 1950 yılında gelmiş, Bulgaristan göçmeni ailelerimiz var. Bu ailelerimiz, Türkoğlu ilçemize gelmişlerdir ve orada ikamet etmektedirler.”
Dostane İlişkiler
Yerel yönetimler bağlamında, valilik, belediyeler ve buna bağlı kurumlarla, dostane ilişkiler kurduklarını aktaran Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Selçuk Kurtsatar, Balkanlar’ın atavatanları; Anadolu’nun ise, anavatanları olduğunu ifade etmektedir.
Kurtsatar, sözlerini şu şekilde tamamlamaktadır:
“Kahramanmaraş, ailemin dile kolay yüz yıldır yaşadığı şehirdir. Bize kucak açmış olan bu şehirde, dost ve kardeşçe yaşamaktayız. Cumhuriyetimizin kuruluşuyla birlikte, Kahramanmaraş, bir araya geldiğimiz dünya harikası bir şehirdir.”