Beyin-fikir-buluş Jimnastiği

.

Devlet millet dayanışması her zaman gereklidir. Aslında devlet millet için vardır. “ Bir elin nesi var, iki elin sesi var”. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz içiniz.

Devletimizin öyle sorunları var ki çözüle çözüle azalacak inşaAllah. Devlet millet elbirliğiyle bütün sorunlar çözülür. Devlet vatandaşına tek tek değer vermeli elbette, mahkeme kapılarında herkes eşit şekilde hakkını almalı, kimse mağdur olmamalı, vatandaşın güvenliğinin sağlanması devletin görevleri arasındadır.

Ülkemiz insanlarının öyle önemli fikirleri var ki bunları sahiplenmek ve değerlendirmek de devletin asıl görevleri arasında olmalıdır diye düşünüyorum. Zira bu gelişmiş ve kültürel bir devlet olma gereğidir. Yani devlet bütün hizmetlerine parelel,  bir de vatandaşın fikrine saygı duyuyor  ve onu onure ediyorsa mükemmel bir devlettir.

Fikir bazında devletimizin bazı kuruluşları Patent Enstitüsü, Telif hakları, Bilgi Edinme Merkezi, danışma birimleri var. Fakat benim köydeki vatandaşım buralara ulaşamıyor. Bir çok kırtasiye ve bürokratik kurallar var. Vatandaşımızın öyle güzel fikirleri oluyor ki takdir etmemek mümkün değil. Ama bu sadece fikir olarak kalıyor. Vatandaş bu fikrini ilgili yere iletemiyor, bilmiyor veya imkanı yok veya açıkgöz vatandaşın başka birisi onun fikrini çalarak değerlendiriyor. Esas değinmek istediğim konuya şimdi girebilirim;

Köyde çoban vatandaşımızın aklına güzel bir fikir geldi ve bu fikir toplumun menfaatine çözüm olan bir fikirdir. İşte bu fikre sahip çıkma zamanı:

Vatandaş hemen telefona sarılacak ve şu numarayı (Mesela 1453- bu telefon 24 saat kayıtla çalışacak, arayanın TC numarası yeterli olacak. Uzman kişi verilen bilgileri kayıtlara alacak ve daha sonra konusuna göre ilgili birime konuyu aktaracak. Bu fikir yeni mi? Uygulaması var mı? Öneri mi, buluş mu, eleştiri mi  diye tasnifi yapılacak) arayacak. Yetkili kişi uzman olacak, baştan savma değil, nasıl yardımcı olurum şuuruyla kişiyle irtibat kuracak. Böyle bir birimi devlet başlangıçta 100 kişiyle kurabilir. Mesala birim adını “ HIZIR FİKİR” servisi koyabiliriz. Bu servisi arayan kişilerin fikirleri ön elemeden geçirilir, kayda değer fikirler ilgili Bakanlıklar ve kuruluşlarca değerlendirilmek üzere iletilir. İlgili Bakanlık, bu fikiri daha geliştirmenin yollarını aramalı ve bunu çeşitli kategorilere ayırmalı: Hali hazırda bunun bir benzeri var mı? Faydalı bir buluş mu veya uygulama mı? Uygulaması olan bir konunun eksik tarafı mı? Başka bir alanı mı ilgilendiriyor?

Telefon ile arayan vatandaş daha sonra aradığında veya uzmanlarca arandığında kendisine aşamalar hakkında bilgi verilmeli ve bunu internetten öğrenebilmeli. Eğer yeni bir faydalı buluşsa, faydalı bir fikirse, eksikliği gideren bir uygulama ise ilgili kişiye bir ödül-para verilmeli. Bu ödül o kişiyi elbette onure edecektir. Böylece devlet bir telefonla vatandaşına değer verdiğini göstermiş olacaktır. Hem de ülkemiz sorunlarına, kalkınmasına herkes kolay bir şekilde katkı sağlayacaktır. Vatandaş belki de doğrudan devletin doğru yönetilmesine katkı sağlamış olacaktır. Nasıl ki muhtarlarımıza, Cumhurbaşkanımız özel bir önem veriyor ve sorunları görüşüyorsa, şimdi bu alan genişlemiş ve normal vatandaş da bu özel kapsama alınmış olacak.

Umarım yetkililer sesimizi duyarlar ve hep beraber BÜYÜK TÜRKİYE olmaya katkı sağlarız. Unutmayalım bir telefonla görüşlerimizi yetkili mercilere ileteceğiz. Haydi “HIZIR FİKİR” bekliyoruz.

     Hayal kurmak güzel düşünmekle başlar,

     Sanma ki her tür düşünce gereksizdir.

     Eğer aklına geldiyse güzel fikir,

     Unutma o, Allah’ın bir ikramıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri