Ülkemizde 10 Ocak tarihi; ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kutlanmaktadır. Ulusal basında çark nasıl döner bilmem ama Kahramanmaraş’ta çalışan, yazan, çizen, yedi yirmi dört haber peşinde koşan ve her biri bir kahraman olan gazetecileri çok iyi bilirim.
Bu kahramanlar çoğu zaman gazeteciliğin maddi ve manevi çilesini çekerler. Gün olur hak ettikleri maaşlarını alamazlar. Gün olur sosyal sigorta primlerini yatıramazlar. Gazeteciliğe aşık olduklarından işi de bırakamazlar. Kısacası; ‘bulursa yerler bulamazlarsa şükrederler.’ Her türlü zorluğa rağmen, insanca yaşamaya devam ederler.
Demokratik ve şeffaf toplum düzeninin ayrılmaz parçalarından birisidir basın ve basın mensupları. Kamuoyunun aydınlatılması, halkın doğru haber alması ancak gazetecilerin gece, gündüz çalışmaları sayesinde mümkün olabilecektir. Bir başka deyişle özgür basın ve özgür gazetecilerin olmadığı bölgelerde yaşayanlar hayatlarını; ‘görmeyen ve duymayan’ insanlar olarak devam ettireceklerdir. Bir an kör ve sağır birisi olduğumuzu düşünürsek konunun önemini daha iyi anlayabiliriz.
Yerel basın mensuplarının, çalışan habercilerin ayakta durabilmek ve görevlerini sürdürebilmek için ne çok zorluklarla mücadele ettiklerini biliyoruz. Bu uğurda sürekli maddi ve manevi zorluklarla karşılaştıklarını biliyoruz. Tüm bu zorluklara rağmen kalemlerini, sahifelerini ve ekranlarını ‘hakkın ve adaletin’ emrettiği gibi kullanan gazeteci kardeşlerimi saygıyla selamlıyorum. ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ nü kutluyorum.
Maraş’ta Cumhuriyet Dönemi Gazeteler ve Kurucuları
Bu özel gün münasebetiyle ‘Kahramanmaraş’ta kimler, ne zaman, hangi gazeteleri çıkartı’ diye düşünenler olabilir. Bu tür düşünenleri aydınlatmak amacıyla konuyla ilgili yüzeysel bilgiler vermeye çalışacağım. İşte ömürlerini Kahramanmaraş’ta gazetecilik yaparak geçiren ve Kahramanmaraşlıların saygısını ve sevgisini kazanan kahramanlarımız:
Hacı Nuri Bey: (1920) Amal-i Milliye Gazetesi,
Halk evi, sonra valilik: (1934-1948 yıllarında) Maraş Vilayet Gazetesi,
Dr. Kemal TOLON ve eşi Nadire TOLON: (1947-1963) Engizek Gazetesi,
Selahattin HÜDAYİOĞLU: (1947) Yeni Maraş Gazetesi,
Doğan KEÇECİOĞLU:(1948) Maraş Gençlik Gazetesi,
A. Saim EMİRMAHMUTOĞLU: (1950-1963) Demokrasiye Hizmet Gazetesi,
Ali KİPER: (1949-1963) Kahraman Yurt Gazetesi,
Hasan DUYAR ve Zeki Arifoğlu: (1954-1963) Halk Postası Gazetesi,
A. Yaşar BAŞER: (1956-1961) Maraş’ın Sesi Gazetesi,
Ali Fahri ŞİRİKÇİ: (1971) Kahramankent Gazetesi,
Şeref TURAN: (1975- 1984) Işık Gazetesi,
Yılmaz AKÇAKALE: (1986-) Yorum Gazetesi,
Mehmet TAŞ: (2003) Aktüel Gazetesi, (2005) Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi,
Bekir DOĞAN: Kahramanmaraş Gazetesi,
Mehmet FİSKECİ: Kimlik Gazetesi,
Arslan DEVEBOYNU: (2005-) Manşet Gazetesi,
Mehmet YÜZBAŞIOĞLU: (2007) Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi,
Kahramanmaraş Basın Dünyasına Emeği Geçenler:
Yukarıda isimlerini sıraladığım duayen/kıdemli gazetecilerimize ek olarak günümüze ışık tutan çalışan gazetecilerimizi hatırlayalım:
Osman SAYIN(16 Temmuz 2009’da vefat etti. Mekanı Cennet Olsun.), Mustafa ŞİRİN, Mehmet TAŞ, Eshabil KARADEMİR, Kemal SAYIN, Sermet ÇUHADAR, Akif ARSLAN, Faruk AKTEMUR, Neşe YILDIZHAN, Bekir Berkan VANLI, Mehmet GEDEMENLİ, Abit VANLI, Ali ESKALEN, Sırrıberk ARSLAN, Fatih NALBANTBAŞI, Oğuz KARAKOÇ, Niyazi KARA, Lütfi YIKAN(2020’de vefat etti. Mekanı Cennet Olsun.), Yener ATLI, Mustafa KARAASLAN, Ramazan AYDIN, Adem GEMCİ, Ali ÇAM, Kürşad Kerem AKÇAKALE, Mustafa ALYAZ, Erdal KIR, Deniz DOĞAN, Zekeriya OKUTUCU, Ali Bülent ÖZDEMİR, Halil HİNAZ, Mustafa KILINÇ…
İsimlerini paylaştığım gazeteci kardeşlerime yürekten teşekkür ediyorum. Tanımadığım veya unuttuğum gazeteci kardeşlerim varsa kendilerinden özür diliyorum. Haklarını helal etsinler. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, hasta olanlara acil şifalar diliyorum. Unutmayalım ki, bir ülkenin veya bir ilin basını ne kadar güçlü olursa, o ülkenin veya ilin demokrasisi o kadar güçlü olur. Demokrasisi güçlü olan bir ülke veya il güçlenir, büyür ve zenginleşir. Bu sebeple; basınımıza ve basın mensuplarımıza sahip çıkalım. Kendilerini maddi ve manevi olarak destekleyelim…