Geçtiğimiz aylarda şehrimizde “Kaböder Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” adı ile hayrılı bir dernek kuruldu.
Amaçları organ naklini yaygınlaştırmak ve şehrimizdeki böbrek ve diyaliz hastalarını dernekleri çatısı altında buluşturarak kurumsal bir kimlik kazandırmak.
Denek başkanlığını Hanifi çöplü üslenmiş. Yönetimde ise Veli Akçakoyun, Harun Reyhan, Mehmet Ali İğci ve Ökkeş Aydınlı yer almışlar. Kanlıdere caddesinde köprü başındaki küçük mütevazi derneklerinde hizmet vermeye çalışıyorlar. İdarecilerimizin desteği ile uygun bir dernek binasına kavuşmayı ümid ediyorlar.
Derneğin şu anda 160 üyesi var. Ancak Kahramanmaraş’ta il çapında 700 civarında böbrek ve diyaliz hastası mevcut. Ülke çapında ise 58 bin kayıtlı böbek ve diyaliz hastası olduğu biliniyor.
Bilindiği üzere bir böbrek diyaliz hastası haftada üç gün diyaliz makinesine girmek zorunda. Her girişte dört saat makinede kalarak kan temizleme işlemi gerçekleştiriliyor. Allah sabırlar ve şifa versin. Zor bir imtihan.
Kahramanmaraş merkezde devlet hastanesi haricinde altı adet diyaliz merkezi var. şehrimizde özel diyaliz merkezleri 2000 li yıllarda açılmaya başlandı. Bu tarihten once Diyaliz hastalarımız bin bir meşakketle Adana’ya gidip gelmekteydiler.
Dernek yönetim kurulu üyesi Veli Akçakoyun o yılları şöyle anlatıyor; Benim annem, , anne annem, dayım, ve teyzem böbrek hastası. Şerefoğlu köyündeniz. 2000 yılından önce haftada üç gün, gece saat üçte kalkıp Aksu köprüsünün başına gelir, özel servislere binerek Adana’ya diyalize gider gelirdik. Şimdi ise özel diyaliz hastanelerimiz bizleri alıp tekrar evimize getiriyorlar. Devletimize müteşekkiriz. Allah devletimize zeval vermesin ”
Bilindiği üzere ülkemizde 58 bin kayıtlı böbrek ve diyaliz hastası var. Bir hastanın aylık diyaliz masrafı en düşük 2 bin TL. Böbrek nakli ise 45 bin TL. Bu bedeli devletimiz karşılamaktadır. Gerçekten de Allah devletimize zeval vermesin. Büyük bir hizmettir.
Derneğin esas amaçlarından birisi organ naklini yaygınlaştırmaktır. Ülkemizde 22 bin böbrek hastasının nakil sırası beklemekte olduğunu ve şehrimizde sadece 300 kişinin organ bağışında bulunduğu biliniyor.
Dernek başkanı Hanifi Çöplü Böbrek ve diyaliz hastaları ile ilgili sorunları şöyle dile getirdi.; Böbrek nakli olmuş hastalarımızın önemli sıkıntılarından biride iş istihdamıdır. Özürlü istihtamı bünyesinde iş başvurusu yapan hastalarımız sağlığının el vermeyeceği işlerde çalışmaya zorlanmaktadır. Doğal olarak hastalarımız bu işlerde çalışmamakta ve toplumdan uzaklaşmaya başlamaktadır. Unutmayalım ki diyaliz hastası dış görünüşte sağlıklı bir insan görünebilir ama diyaliz hastasının kolundaki fistül damarı durduğu zaman hasta diyaliz olamamaktadır.”
Başkan Hanifi Çöplü çalışan hastalarının sıkıntıları ile ilgili olarak ”Ayrıca işyerlerinde hastalarımızın diyaliz saatleri geldiğinde izin almada zorlandıklarına şahit oluyoruz. İşyeri sahiplerimizin bu konuda kolaylık göstermelerini rica ediyoruz. Bizler dernek olarak hasta ve hasta yakınlarımızın hayatını biraz daha kolaylaştırmak için bu tür proplemlerimizi dile getirmeye devam edeceğiz” dedi.
Kahramanmaraş böbrek ve diyaliz hastaları derneği geçtiğimiz hafta “Bağışlanan Organ Filizlenen Candır “ konulu bir etkinlik tertipledi. Şehrimizde böbreğini veren 20 kişiye ve. katkılarından dolayı İl Sağlık Müdürümüz Dr. İlker Çitil beye plaket takdim ettiler. Organ bağışının önemi hakkında gündem oluşturarak halkı bilgilendirdiler.
Diyanet işlerimiz başkanlığı organ nakli için; “ Organ bağışı candan cana giden en büyük sadakadır “ diyor. Hastalarımıza Cenab-ı Allahtan hayırlı şifalar diliyerek derneğin yapacağı hayırlı hizmetleri için şimdiden başarılar diliyoruz.
Selam ve sevgilerle.