Yani Bakanlık gelişmeye müsait kentlerde ekonomik ve sosyal refahı artırma adına bir dizi çalışma yapacak, araştıracak, hangi konuları gündeme getirmesi halinde bu şehirler daha hızlı gelişecek?
Yıllar önce Ak Parti Hükümeti alt ve üst yapı ile bir çok yatırımın yapılabilmesi amacıyla Cazibeli İller için düğmeğe basmış ve bir çalışma yapmıştı.
Bizlerde Kahramanmaraş'ın Cazibeli il olabilmesi için mücadele etmek istemiştik. O dönemde Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olan Sayın Mehmet Balduk dışında hiç kimse bununla ilgilenmemiş, hatta bazı milletvekilleri buna karşı çıkmışlardı.
O milletvekilleri bana aynen; - sen ne yapmak istiyorsun Doğu ve Güneydoğuluları Kahramanmaraş'a mı getirmek istiyorsun diyerek tepki göstermişlerdi.
Nereden nereye geldik!...
**
Geçtiğimiz günlerde İskur Grup Yönetim Kurulu Başkanı değerli sanayicimiz Sayın Kadir Kurtul ile teşvik sistemi ve yeni uygulamaya konulacak teşvik uygulamaları ile ilgili sohbet etme imkanı bulmuştum.
Sayın Kurtul; Kahramanmaraş'ta yatırım yapabilmemiz için, arsa, işçi gibi sorunlar vardır. Şu anda mevcut tesislerimizde çalıştıracak personel bulmakta zorlanıyoruz. Arsa yok, işçi yok.. bizlerde doğal olarak farklı alan ve sektörleri araştırıyoruz diyerek önemli bir konuya dikkat çekmişti.
**
Kahramanmaraş'ın gelişmesi için bu kente özel, bu kenti öne çıkartacak, refahı yayacak, sosyal yaşamı geliştirecek projelere ihtiyaç vardır.
Bu projeler ve araştırmalar yerel imkanlarla yapılacak işler değildir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapmak istediği Cazibeli il yapılanmasında bu kentinde yer alması gerekmektedir. Bunu yapacak irade ise Siyasi iradedir.
Kahramanmaraş'ta adı olan ancak kamuoyu gücü bulunmayan Sivil Toplum Örgütlerini bir kenara koyarak Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odalar Birliği, Ticaret Borsası, Kasiad, Tümsiad ve Kalida gibi ekonomik ve yaptırım gücü olan Oda ve Dernekler bir komisyon kurmalı, bu projeyi araştırmalı ve siyasi iradenin önüne koyarak bunun olması için çalışmalıdır.
Kahramanmaraş'ın cazibeli kent statüsüne kavuşması, şehre yapılacak olan OSB, Konut ve diğer yaşam alanlarının belirlenmesi, alt yapılarının hızlanmasına paralel, dış göçü de harekete geçirecektir. Son yıllarda Kahramanmaraş'tan başka kentlere düzenli göçler yaşanmaktadır. Neredeyse giden kadar gelen olmuyor...
Bu önemli konunun üzerinde durulmasını kentin gelişimi adına istiyoruz.
Bizlerin bu konuyla ilgili yazacağı bir kaç makale ile bu çözülmez, kamuoyu desteği ve siyasi iradenin el atması gerekiyor.
Kahramanmaraş bu fırsatı da kaçırırsa, bundan sonra şehir büyümek yerine küçülme trendine geçecektir. Bu önemli konuya dikkat çekmek isterim...