Özel ders anlatımı, insanlık tarihi kadar eskidir. Yazının icadında önce ilk insandan itibaren dünyaya merhaba diyen her insan anneden ve babadan aldığı derslerle hayata başlamıştır. Yazının icadından sonra filozoflar bugünkü manada okullarda değil özel öğrencilerine özel dersler vermişlerdir.
Medrese eğitimini bir tarafa bırakacak olursak bugünkü okul sistemi tanzimatla ülkemize girmeye başlamıştır. Özel dersin tarihi ise çok daha eskidir. Bütün şehzadelerin özel hocaları vardır bunlara Selçuklular da Ata Bey Osmanlılarda Lala denilmiştir.
Dershanecilik sistemi ise okulla özel dersin arasında bir durumdadır. 45 yıldır bu ülkede özel dershaneler vardır. Bugün, cemaatten de önce Ak Partiden de önce dershaneler vardı. Türkiye’nin son 30 yıl içerisinde gerçekleştirdiği büyük atılımları dershaneciliğe borçludur. Anadolu insanını üniversite ile tanıştıran Türkiye’nin en ücra yerine kadar dershane reklamı ile üniversite hayallerini zihinlere yerleştiren bu sektör olmuştur. 1970’li yılların başında Anadolu’da birçok ilde dershane yokken Büyük Şehirlerde bazı dershaneler reklamlarını taşrada okuduğumuz lisenin ilan panolarına asarlardı.
Dershane eğitimi ile yoksul bir hayat yerine metropollerde modern binalarda okuyan öğrenciler aynısını döndüğü Taşrada veliler dershanelerin şehirlerinde de olmasını istedi. Bu da Anadolu şehirlerinin modern bir hal almasını sağladı. Atılım yaptı. Türkiye bugün bir üniversite ülkesidir. Afrika’da Ortaasya’dan fazlası ile öğrenci okumaktadır. Üniversite önlerinde geçmişteki gibi fazla yığılma olmamaktadır. Dershanelerdeki yarış, daha iyi bölüme girmek için yapılmaktadır.
Bugün dershane piyasasında bir sıkıntı var. Bu ülkede kim olursa olsun mevcut mevzuata uygun olarak iş yaptığında her herhangi olumsuz bir durumla karşılaşmamaktadır. Ancak siyasette olmadığı halde siyasi bir lobi faaliyeti yaptığında sıkıntı yaşanmaktadır. Bugün gündemi oluşturan dershane meselesinin kökeninde bu yatmaktadır.
Bu ülke cemaatlere diyor ki inançlı kadro yetiştir. Ancak bu kadrolar devlette işbaşı yaptığında devletin kurallarına göre, devletin mevzuatına göre iş yapsın, senin kurallarını uygulamasın bu bürokrat olmuş kişilere karışma tayin terfi için devlete müdahale etme! siyasi bir camia değilsin seçime girmiyorsun bu halde siyasetten uzak dur. Modern bir devlete de bu yakışır. Cemaate mensup rektör ataması vali ataması isteme yanlıştır, devletin valisi cemaat valisi diye bir ayrım oluyorsa buda dile düşmüşse bu işte bir sıkıntı demektir. Cemaatte cemaat olmalı.