Değişim Gençlerle Başlayacak

.

Eğitim Sistemi, Sınavlar, Zorluklar, İşsizlik, İdeoloji kavgaları ve aklımıza gelebilecek bir çok nedenlerle gençliğimizi yani geleceğimizi kaybediyoruz…

Ülkemizde çok sık eğitim ve sınav sistemi değişiyor. Peki bu değişim nasıl yapılıyor ?

Bilimsel araştırma , ön çalışma, raporlar ya da hazırlıklar yapılmadan ani yaşanan sistem değişiklikleri başta öğrenciler ve veliler olmak üzere toplumun büyük kesiminde endişe yaratıyor. Düşünsenize bir anda sistem değişiyor ve karşınızda büyük bir bilinmezlik herkesin aklında aynı soru “ŞİMDİ NE OLACAK” sadece bekliyor yetkililerin açıklamasını dinliyor her sistem değişikliği sonrası söylenilen “yeni sistem kalıcı ve daha sağlıklı vs.” sözlerini duyacak ama bir bilinmezlik içinde süreci takip edecekler…

Bir gencin ortaokul ve lise eğitimi, üniversite eğitiminin alt yapısını oluşturur. En azından tüm sistemlerde bu böyle ele alınır. Bir genci düşünün üniversite sınavına girecek 12 yıl eğitim almış ve sınava birkaç ay kalmış bir anda sistem değişiyor birçok müfredat kaldırılıyor yada değişiyor sınav sistemi değişiyor konular değişiyor ve yetkililer çıkıyor “yeni sistem” diye başlayan o gerçek dışı ve insanları aldatıcı konuşmayı yapıyorlar. Aslında sistem değişirken bırakın velileri öğrencileri birçok yetkili kişi yeni sistemi bilmiyor. Çünkü sistem değişme kararı alınıyor o anda bakan, yök başkanı yada müsteşarların aklında bir fikir oluyor gelip paylaşıyor süsleniyor renklendiriliyor ve büyük değişim adıyla ilan ediliyor. Her değişim sonrası mağdur olan genç sayısı daha da artıyor.

Nasrettin hocanın göle maya çalma hikayesi gibi… Her bakan birkaç sistem getirdi ya tutarsa diye…

Peki bu sistem ve sınav değişiklikleri plan çerçevesinde yapılamaz mı ?

Yani sınava birkaç ay kala değişen sistem bir yada dört yıl sonra uygulanamaz mı ?

Yapılır , yapılması gerekir ama burası Türkiye…

Eğitim müfredatları değişiyor, konu dağılımları değişiyor , soru sayıları değişiyor ama sınava girecek öğrenci bunu birkaç ay kala öğreniyor adalet mi ?

Sistem değişir her şey değişir ama mantık çerçevesinde planlı olarak değişim yapılır. Örneğin lise müfredatı değişecekse bu 9. Sınıftan başlanır 11.sınıfa gelmiş bir öğrencinin müfredatı değiştirilerek gireceği sınav değiştirilerek psikolojik olarak gençleri etkilemenin anlamı yok…

Bu sistemlerin sonucu olarak öğrencileri kendi ilgi ve yeteneklerine uygun bir içerikte eğitmek onların çok yönlü ve sağlıklı gelişmelerini sağlamak yerine her yıl milyonlarca öğrencinin girdiği eleme sınavlarına hazırlayan bir yapı haline getirilmiştir. Bugüne kadar değişik isimlerle yapılmış sınavlar da ortaya çıkan sonuçlar gençlerin eleştirellikten uzaklaştıklarını, yaratıcı düşünemediklerini matematik yapamadıklarını, olgu ve olayları algılamakta ya da yorumlamakta zayıf kaldığı görülmekte.

Tabi bu tablo hiçbir rapor ve tablolarda yer almıyor çünkü bizim yetkililerimiz başarısızlığını gizlemek yada kabul etmemek adına her şeyi başarılı gösteriyor. Makamları uğruna milyonlarca gencin kaderiyle oynayanlarla ahiret’te görüşeceğiz…

Ne olacak böyle dediğinizi duyar gibiyim.

Ülkemizin eğitim sorununun tek çözüm yolu ülkenin geleceği ve teminatı gençlerimizdedir…

Türkiye en kısa sürede tüm devlet kademelerinde gençleşmesi ve donanım sahibi gençlere yetki verilmesi gerekmektedir. Yoksa 15 yılda 6 bakan 13 kez eğitim sistemi ve sürekli değişen sınav sistemlerimizin bir sonu gelmeyecek çünkü fikir ve beyin yapısı 50 yaş üstü olduğu için aynı kısır döngü içerisinde farklı isimler sistemlerle devam edecek.

Gençler sizleri sınavlar, sistemler, hayat zorluklar içerisinde bıraksa da sonu görünmeyen karanlık bir yol içinde olsanız da sizin düşünceleriniz, fikirleriniz duyulmasa önemsenmese de bu ülkenin sizlere ihtiyacı var çünkü değişim sizlerle başlayacak…
Selam ve dua ile…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri