1965'te çıkarılan 625 Sayılı "Özel Öğretim Kurumları Kanunu" doğrultusunda Türkiye genelinde özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde 40- 45 civarındaki dershane yardımcı eğitim kurumu olarak hizmet vermeye başladı.
1983'te yasayla kapatılma kararı alınan dershanelerin çalışmaları Özal Hükümetince çıkarılan 11 Temmuz 1984 tarih ve 3035 sayılı yasayla serbest bırakıldı. Beşinci Beş Yıllık Plan'la (1985–1989) özel okullar ve dershanelerin desteklenmesi benimsendi.
1974'te ülke genelinde 174 dershane vardı. Bu sayı 1993'te 952'ye yükseldi. 952 dershanede toplam 297.234 öğrenci hizmet almaktaydı. 2000 yılında dershane sayısı 1.864'e, dershanelerdeki öğrenci sayısı 523.244'e yükseldi. 2000'den sonra dershane sayısında adeta patlama oldu. 2007'de dershane sayısı 4.031'e, dershaneden hizmeti alan öğrenci sayısı da 1.122.861'e yükseldi.
2000'den sonra özellikle ilköğretim dershaneciliğinde çok ciddi artış oldu. 2005'e kadar yapılan LGS (Liselere Giriş Sınavı) 2006'da OKS’ ye (Ortaöğretim Kurumları Sınavı) dönüştü. 2008'den sonra 6, 7 ve 8. sınıflara SBS (Seviye Belirleme Sınavı) uygulanmaya başladı. 2012'de SBS tıpkı 2006'daki gibi tekrar tek sınava düşürüldü. 2013'te SBS'ye sadece 8. sınıflar girecek. Tüm bu gelişmeler ve sınavlar önceleri sadece okula yardımcı eğitim kurumu olan dershanelere olan ihtiyacı artırdı.
Sınav sistemlerindeki gelişmelerin yanı sıra ailelerin eğitim konusunda bilinçlenmeleri, sosyal refahın artması, ailelerin çocuklarına daha nitelikli eğitim aldırma kaygıları dershaneleri yaygınlaştırdı. Ancak 2008'den itibaren kurumsallaşamayan dershaneler yavaş yavaş kapanmaya başladı ve dershane sayısı 4.000'den 2010 itibariyle 3.800'lere kadar düştü. 2012 itibariyle ülkemizdeki dershane sayısı 3.960'tır.
BAŞBAKANIN DERSHANE MESAJI
Sayın Başbakan hafta sonunda İstanbul da bir hastane açılışında dershanelerle ilgili düşüncesini yineledi. “Biz bazıları para kazansın diye Anadolu'daki vatandaşlarının daha çok sömürülmesine izin vermeyeceğiz. Altyapısı uygun dershaneler özel okula dönüşecek. İsteyen dershaneler birleşerek bu dönüşümü sağlayacak. Sen yatırımı yap biz sana öğrenci de göndeririz. Devlet millet el ele başarıyı yakalarız. Hem de insanımızın yokluğa mahkûm olmasını engellemiş oluruz. Bu adımın da hazırlıklarını yapıyoruz. 2013–2014 eğitim yıldönümünde inşallah bunu başaracağız” dedi.Sayın Başbakan bu konuda kararlı gözüküyor. Kafasına kim soktuysa sokmuş, Anadolu’daki dershanelerin halkı sömürdüğüne inandırılmış. Anlaşılan o ki, biz ne söylesek ne yazıp çizsek durum değişmeyecek. Sayın Başbakan dershaneleri kapatacak. Ben altı yıl dershane müdürlüğü üç yıl kadarda Kahramanmaraş Dershaneler Birliği Derneği’nin Başkanlığını yaptım. Konuyla ilgili bilgi birikimim var. Sayın Başbakanımızı veya Sayın Danışmanlarını etkileme ihtimalim olmasa da düşüncelerimi son kez sizlerle paylaşmak ve Sayın Başbakanımıza kafama takılan birkaç soruyu sormak istedim.
Sayın Başbakanım; Ülkemizde merkezi olarak 41 adet ÖSYM, 35 adet MEB tarafından sınav yapılmaktadır. Dershanelerle birlikte bu sınavlar da kaldırılacak mıdır?
Sayın Başbakanım; Dershaneler kapatılacak ama ÖSYM tarafından yapılan 41, MEB tarafından yapılan 35 adet sınav yapılmaya devam edecekse Anadolu’nun yüzyıllardır sömürülen ve ırgatlığa mahkûm edilen gençliği bu sınavlara hangi kurumlarda hazırlanacaktır?
Sayın Başbakanım; SBS ve ÖSS Sınavlarını kaldırdınız diyelim, herkesin ilk olarak girmek istediği okulların giriş koşullarını nasıl oluşturacaksınız? Sömürüldüğünü düşündüğünüz Anadolu insanımızın çocuklarını Tıp, Hukuk, Eczacılık gibi birinci derecede tercih edilen okullara sınavsız alacak mısınız?
Sayın Başbakanım; Anadolu’da 1000- 2000 TL ücretle dershanecilik yapan ve sadece maaşını çıkarmanın telaşında olan binlerce dershaneden haberiniz var mı? Nerdeyse bedava denilecek ücretlerle dershanesine öğrenci kaydeden bu vatansever dershaneciler tarafından yapılan bu fedakârlıklar sayesinde binlerce fakir fukara evladının Tıp, Hukuk, Eczacılık, Öğretmenlik v.b. Fakülteleri kazandığını ve bitirerek ailesine, vatanına, milletine ve dinine hizmet ettiğini biliyor musunuz?
Sayın Başbakanım; “Zengin arabasını dağdan aşırırmış.” Dershanelerin kapanması zengin vatandaşlarımızın umurunda bile olmaz. Onlar çocuklarına saatliği 100 Dolardan özel ders aldırabilirler, özel üniversitelerde hatta yurt dışında rahatlıkla okutabilirler. Tek seçenekleri dershane olan fakir fukara ile ilgili yapacaklarınız nelerdir?
Sayın Başbakanım; Bu soruların cevabını verirseniz, bizleri yapacaklarınız konusunda aydınlatırsanız bilerde gereksiz yere konuşarak sizi üzmemiş oluruz. Saygılarımla.