Bir çok güzel adamı bünyesinde buluşturan “ Edebiyat Yaprağı” dergisi, şehrimizin olduğu kadar, ülkemizin de artık “ En Naif Dergisi ”
TÜRDEP Türkiye Dergi Editörleri ve Yayın Yönetmenleri birliğince, İstanbul Sirkeci Garında 7 - 11 Mayıs’ta düzenlenen 5. Türkiye dergi fuarında, şairler şehrinin “Yeni Edebiyat Yaprağı” dergisi, ülkemizde yayınlanan 150 kadar dergi arasında “En Naif Dergi “ ödülünü kazandı.
Dergiyi çıkartan Ali Haydar Tuğ beyin şahsında tüm “Edebiyat Yaprağı” yazı ailesine, aldıkları “En Naif Dergi” ödülü için tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
Şairler şehrine de zaten yakışan buydu. İmkansızlıklardan başarıya ulaşmanın örnekleri hep bu şehirde yaşandı. Bu, kurtuluş savaşında böyle oldu, fikir dünyamızda da…
Ülkemizde yayıncılık yapmanın zorluğunu biliyoruz. Özellikle ticari gayeden uzak edebiyat dergileri çıkartmanın Anadolu’da ne kadar zor olduğunu “ Edebiyat Yaprağı”dergisini çıkartan Ali Haydar Tuğ beyin şahsında gördük.
Ali Haydar bey, bir taraftan sağlığı ile mücadele ederken, diğer yanda dergi vaktinde çıksın diye emekli maaşını dahi bu uğurda sarf ettiğini biliyoruz. Ancak yaptığı işi severek, aşkla yaptığından güzel başarılara imza atıyor. Bu sebeple dergi editörlerince verilen “ En naif dergi “ ödülünü önemsiyoruz.
Edebiyat dergileri genellikle reklam almazlar. Sanat değeri olmayan yazı ve şiirleri yayınlamazlar, edebi hassasiyetleri ön plandadır. O sebeple bu dergilerde çıkan yazılar ve şiirler önemlidir. Yazarları ve şairleri de özeldir.
Yeni Edebiyat Yaprağı’da işte böyle bir dergidir. Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Ali Haydar Tuğ bey bir bakıma ömrünü bu işe adamış gibidir. Her dönemde edebiyatın içinde bulunmuş. Yedi Güzel adamların özel dostluklarını kazanmış, yayıncı şair bir kardeşimizdir.
Dergi bünyesinde öncelikle Kahramanmaraş merkezli şair ve yazarlar ile ülkemizde isim yapmış edebiyatçılar bu yazı ailesinde buluşturuldu. İki ayda bir yayınlanan derginin dördüncü sayısı geçtiğimiz günlerde okuyucularına kavuştu.
Her zaman olduğu gibi dergi son sayısında da şiir ağırlıklıydı. Abdurrahman Adıyan, Arif Eren, Ali Haydar Tuğ, Davut Güner, Hüseyin Gök, İbrahim Eryiğit, İnci Okumuş, Hüseyin Burak Us, Rana İslam Değirmenci, Mehmet Gemci, Mehmet Baş, Mehmet Kaya, Mustafa Emre, Murat Soyak, Sibel Gök, Sıddık Elbistanlı, Talip Işık, Tülay Koçak, Vedat Güneş ve Yasin Mortaş şiirleriyle dergide yer aldılar.
Öyküleri ile; Ali Kemal NAcaroğlu, Hasan Ejderha, Mükerrem Samalar. Gezi; Işıl Karaçor Akıncı. Denemelerde; Levent Mazılıgüney, Murat Soyak, Mustafa Okumuş, Nazan Saatçı, Nur Zelal Ceylan, Yalçın Yücel. Söyleşilerde; Mehmet Akif Orçan, Ressam Hayri Biber, Nevzat Kırkpınar. Tanıtım eleştiride; Leyla Akgül ve Araştırma eleştiride; Ümit Parsıl yer aldılar.
Cahit Zarifoğlu’nun “Az az ölüyoruz her gün / Yağmurdan havadan söz eder gibi “ dizesi dergi kapağında yerini almış. Kendine has kapak dizayni ile her sayıda olduğu gibi bu sayıda da dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Kapak resmini Yalçın Yücel ve suluboya resmi ile Harun Keklik çizmiş.
Siyasi kaygılardan uzak sadece sanat, edebiyat, kültür dergisi olarak. “Edebiyat yaprağı” dergisinde ülkemizde isim yapmış şair ve yazarlar yer aldığı gibi, aynı zamanda geleceğin güzel adamları, edebiyatımızın genç kalemleri de bu yazı ailesinde yer almaktalar.
Dergideki yazıların, şiirlerin muhtevasına pek değinemedik. Ancak okuyucularımız edebiyat yaprağını daha yakından tanımak isterlerse, ya da zor koşullarda dergi çıkartmaya çalışan Anadolu’daki edebiyat kahramanlarımıza destek için abone olmak isterlerse; “alihaydartug@hotmail.com.” ve “edebiyatyapragi@mynet.com” iletişim adresi ile irtibat kurabilirler.
Şairler şehrinin son yayın halkalarından “Edebiyat Yaprağı” dergisine, TÜRDEP tarafından verilen“ En Naif Dergi “ödülünün hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek, derginin sahibi Ali Haydar Tuğ bey şahsında tüm “ Edebiyat Yaprağı “ yazı ailesine teşekkür ederek, başarılarının daim olmasını temenni ediyoruz.
Selam ve sevgilerle.